Actualitate

Deputatul Silviu Macovei: „Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR!”

Publicat: 21 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Silviu Macovei Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR
Ultima informație de la specialiștii în agricultură stârnește nemulțumire și îngrijorare cu privire la o acțiune a guvernului de excludere a finanțării depozitelor regionale agricole de pe lista Programului Național de Redresare și Reziliență

Ultima informație de la specialiștii în agricultură stârnește nemulțumire și îngrijorare cu privire la o acțiune a guvernului de excludere a finanțării depozitelor regionale agricole de pe lista Programului Național de Redresare și Reziliență.

Într-o conferință de presă, Florin Jianu (preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat că „depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite”.

Potrivit primei  variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.

Reacțiile dure nu au venit doar din partea mediului de afaceri sau a celui agricol, ci și din partea politicienilor. Viceliderul social democraților din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei consideră această mișcare a guvernului drept „o nouă dovadă că niște oameni fără legătură cu administrația centrală, fără experiență și fără viziune încearcă să ne prostească pe toți, așa pe față! Nu este posibil ca acest PNRR să fie considerat pușculița peneliștilor! Vă dați seama că liberalii s-au bătut ca un metrou care va deservi doar 30.000 de oameni (referire la proiectul de la Cluj Napoca – n.a.) să fie cu siguranță finanțat cu peste 1 miliard de euro prin PNRR, dar 120 de milioane pentru 8 depozite regionale reprezintă o cheltuială prea mare? Vă dați seama cât le pasă acestor oameni de a salva agricultura româească?”.

Silviu Macovei a făcut referire în intervenția sa la faptul că nici până la această dată nu au sosit ajutoarele pentru fermierii și agricultorii grav loviți de seceta din 2020. Asta în pofida faptului că la Iași a avut loc un masiv protest în care sute de utilaje agricole au blocat orașul tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aceste ajutoare pentru secetă.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de produse agricole au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Acesta este un semn că agricultura românească, deși cu un potențial de creștere enorm, este sufocată de importurile de produse agricole, adesea de o mai slabă calitate. „Conform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume și fructe. Cine ne împiedică să fim și noi mari producători și exportatori de legume și fructe? Vă spun eu, deși este evident: guvernanții actuali! Neplata unor ajutoare financiare vitale pentru agricultori combinată cu această scoatere a depozitelor regionale agricole de pe lista PNRR ne arată că, de fapt PNL și USR vor să îi îngroape pe agricultorii români. Nu știu dacă ne dăm seama de dezastrul pe care guvernanții îl fac în agricultura țării noastre, dar sper să ne trezim până nu este prea târziu!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

Adauga un comentariu