Prima pagină » Actualitate » Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19
Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19

Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19

24 iul. 2024, 16:40, 1 ,
în Actualitate

Un nou proiect de lege ar putea schimba semnificativ responsabilitatea în domeniul sănătății publice, introducând răspunderea civilă, penală și administrativă pentru efectele adverse ale vaccinării COVID-19, inclusiv cazurile severe și decesele.

Proiectul, care vizează modificarea Legii nr. 56/2020 privind recunoașterea meritelor personalului medical implicat în lupta împotriva COVID-19, a fost recent prezentat la Senatul României.

Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19

Conform propunerii, un articol nou, articolul 41, ar urma să fie adăugat, stabilind responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinării. Astfel, în cazul în care vaccinarea COVID-19 cauzează efecte adverse moderate sau severe, producătorul vaccinului, personalul medical care a administrat doza, unitatea sanitară care a efectuat vaccinarea, precum și angajații Ministerului Sănătății și oficialii guvernamentali implicați în promovarea vaccinului ar fi răspunzători. Aceștia ar fi obligați să plătească despăgubiri în valoare de cel puțin 1.000.000 de euro pentru victimele afectate.

Dacă vaccinarea ar duce la deces, despăgubirile ar fi de cel puțin 5.000.000 de euro, iar vinovăția ar fi stabilită de instanță la cererea victimelor sau a moștenitorilor. În caz de deces, organele de cercetare penală ar putea demara anchete din oficiu.

Riscurile adoptării acestei legi includ un posibil influx de procese din partea persoanelor afectate de COVID, care ar căuta despăgubiri într-un sistem judiciar deja supraîncărcat. De asemenea, există probleme de coerență juridică, cum ar fi lipsa criteriilor clare pentru dovedirea legăturii directe între acțiunile responsabile și efectele negative ale vaccinării. Dificultățile de a aduna dovezi relevante și timpul scurs de la vaccinare până la solicitarea în instanță ar putea complica și mai mult procesul.

„În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată suferă efecte adverse medii și grave, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și ministrul, prim-ministrul care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească victima cu sume pornind de la 1.000.000 de euro.

În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată decedează, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și miniștrii, prim-miniștrii care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească moștenitorii cu sume pornind de la 5.000.000 de euro.

Vinovăția și despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate. În caz de deces, organele de cercetare penală se pot sesiza și din oficiu”, se arată în proiectul de lege.

Va fi o pandemie mai mare decât COVID-19!

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent primul deces uman din cauza gripei aviare în Mexic, iar virusul a fost detectat la bovine din Statele Unite. Fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), Robert Redfield, a declarat că o pandemie de gripă aviară este iminentă.

„Cred că nu e o chestiune de dacă, ci mai degrabă o chestiune de când vom avea o pandemie de gripă aviară”, a declarat Robert Redfield.

Acesta a adăugat că rata mortalității va fi probabil mult mai mare în cazul gripei aviare comparativ cu Covid-19. Dacă rata mortalității pentru Covid-19 a fost de 0,6%, Redfield a spus că mortalitatea pentru gripa aviară ar fi probabil „undeva între 25 și 50%”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`