După Decembrie 1989, România și-a luat libertate înapoi. A scăpat de dictatura comunistă, dar a ajuns să cunoască alta. Dictatura clanurilor. Craiova a fost locul unde după Revoluție, puștiul talentat la box, devenit chiar campion balcanic, Mihai Pârvu zis Caiac a ajuns cel mai de temut interlop al anilor 90. El și a construit popularitatea pe interdicția dată țiganilor de a mai accesa centrul Craiovei.
Caiac a adunat în jurul lui pe mulți care aveau înclinații infracționale: Gigioc, Roșianu, Cimino, sau Ilie Pușcărie. Au fondat grupul Frăția, au pus muna pe 20% din piața Croivei și au deschis restaurante, însă cei mai mulți bani îi obținea din cămătărie. Caiac a fost omorât prin împușcare după ce la un joc de poker a fost dibuit că joacă cu cărți măsluite de către alt interlop, Cătălin Mavriche. Acesta a fost condamnat cu închisoare la 18 ani de pușcărie.
Istoria nu s-a schimbat. Un șef interlop moare, altul îi ia locul. O grupare nu e singulară. Ani în șir, clanurile interlope au devenit din ce în ce mai numeroase.
Unde se află originea interlopilor de lux din România
Toți au urmărit banul din afaceri murdare, cămătărie, trafic de persoane sau droguri. În 2008 fostul ministru de Interne Cristian David a făcut o mărturisire curajoasă la vremea la care Craiova mai vuia după aasinarea lui Caiac.
”Există anumite legături directe sau indirecte între polițiști, magistrați și politiceni locali cu reprezentanții acestor grupări. Noutatea este că am curaj să spun acest lucru”, spunea David la vremea respectivă.
Azi, la ani distanță de evenimentele de atunci vorbim tot de interlopi și de afacerile lor. Nu au dispărut, nu s-au potolit, s-au sofisticat. Craiova e acum originea interlopilor de lux, care și-au întins tentaculele peste ocean. În SUA, în Mexic, la Cancun.
Klaus Iohannis, despre clanurile interlope
În contextul scandalurilor din ultima perioadă din lumea interlopă, Klaus Iohannis și-a exprimat opinia cu privire la această situație.
„Am spus şi săptămâna trecută şi, din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de interne şi cu şeful poliţiei pe această temă. La MAI există o preocupare reală. Se organizează şi se iau măsuri, dar nu trebuie să ne aşteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni.
Prea mulţi ani, în timpul guvernărilor PSD, aceşti interlopi au fost toleraţi. Acum nu mai sunt toleraţi, dar lupta împotriva clanurilor este una de durată”, a declarat Klaus Iohannis.
Marcel Vela a ținut să precizeze faptul că Ministerul Afacerilor Interne are planuri comune cu alte instituţii în strategii ţintite pe grupurile infracţionale.
„Încă de la începutul mandatului am susţinut faptul că am toleranţă zero faţă de încălcarea legii, cu atât mai mult dacă există un angajat al nostru care nu a înţeles până acum de ce parte a baricadei se află. Guvernul României face eforturi mari ca în această perioadă, limitată ca resurse, să asigure mijloace tehnice necesare şi echipamentul potrivit, dar şi contexul legislativ pentru ca fiecare angajat al MAI, în special din zona operativă, să se simtă protejat şi să acţioneze pentru ca legea să fie respectată”, a mai spus Vela.
Ministrul Vela a dat asigurări că orice persoană care încalcă legea va suporta rigorile ei, iar cetăţenii cinstiţi vor fi protejaţi.
„Ne dorim cu toţii o ţară normală, în care să ne creştem copiii în siguranţă, în care să nu ne fie frică să ieşim pe stradă şi sunt convins că împreună vom reuşi să avem o Românie sigură şi aşa să o predăm generaţiilor viitoare”, a afirmat ministrul de Interne.