BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre domeniul care naşte pasiuni şi interes pentru toată lumea, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE! Invitat este prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, noul decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – FOTO

Publicat: 29 iun. 2021

Miercuri, 30 iunie 2020, începând cu ora 15.00 este programată o nouă şi interesantă ediţie în Studioul BZI LIVE! Invitat special este istoricul şi arheologul prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Birliba, Catedra de Istorie Veche şi Arheologie respectiv decan al Facultăţii de Istorie a celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior românesc, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Cu un parcurs şi o pregătire profesională, ştiinţifică la cele mai înalte standarde europene, implicat arheolog respectiv un foarte bun specialist pe zona epigrafiei latine, profesorul Birliba are în spate o carieră exemplară!

În această producţie media vor fi abordate aspecte legate de activitatea universitarului, atât pe zona didactică, ştiinţifică, de cercetare, editorială sau pe linie arheologică. De asemenea, vor fi prezentate elemente ce ţin de proiectele facultății, anul universitar încheiat, proiectele manageriale de dezvoltare a acesteia pe următorii ani, admiterea 2021, extensia pe care facultatea vrea să o facă in străinatate., reprezintă alte repere ale dialogului.

Pe urmele Imperiului Roman

Prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Birliba desfăşoară de ani buni cercetări arheologice într-o cetate antică, de pe actualul teritoriu al ţării, din perioada Imperiului Roman (Slavă Rusă, Ibida din Dobrogea, ce datează de peste două mii de ani şi desfăşurată pe o suprafaţă de 24 hectare) alături de tinerii săi colegi. Aici a făcut descoperiri valoroase în toată lumea arheologilor despre care a oferit detalii şi mărturii (inclusiv foto-video) extrem de atractive şi de interesante. Pe de altă parte, a iniţiat colaborări academice ale UAIC la Atena, Grecia sau Roma, Italia.

Pasiune şi dedicaţie pentru interesantul univers al Arheologiei

Lucreţiu Ion-Birliba este profesor de Epigrafie greco-latina şi Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC, este recunoscut specialist pe numismatica şi a fost prodecan al aceleiaşi facultăţi. S-a specializat în Franţa, acolo unde şi-a susţinut masteratul şi doctoratul, apoi, revenit în ţară, pe lângă acitivitatea didactică, a participat la şantierele arheologice de la Histria, Jurilovca şi Ibida (Slavă Rusă). În 2005 a fost distins de Ministerul Culturii cu Premiul „Adrian Rădulescu”, în calitate de membru al echipei arheologice de la Ibida. Tot în 2005 a primit şi Premiul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pentru cea mai bună teza de doctorat în Istorie.

A descoperit un cavou din perioada romanilor

De reamintit că, acum mai bine de doi ani, universitarul Birliba, la Ibida, a făcut descoperiri importante în toată lumea arheologilor. „Am ajuns să cercetez şi să coordonez, deja de peste 15 ani, săpăturile de la Ibida, actuala localitate Slavă Rusă. Vorbim de o cetate, ce datează din perioada Imperiului Roman şi cu o suprafaţă de 24 de hectare, unde am găsit vestigii extrem de interesante şi de valoroase. Vorbim de ceramică, inscripţii, ziduri şi este evident prin existenţa turnurilor ca aceasta avea un rol strategic, unde se aflau soldaţi.

Cel mai interesant este că, aici am găsit un cavou şi un mormânt unicat în toată România de astăzi şi care este evident că a aparţinut unei familii înstărite. Chiar am şi făcut o analiză antropologica ce arata o legătură genetică între zecile de oseminte găsite aici. De asemenea, am reconstituit totul cu ajutorul colegului nostru Andrei Asandulesei din cadrul Platformei ArheoInvest în format 3D. Aici se poate face şi un turism cultural şi, chiar eu am reuşit să aduc în vizită un grup de turişti austrieci care au rămas plăcut surprinşi şi impresionaţi de ceea ce avem aici. Inclusiv, la o prezentare a Slavei Ruse în Portugalia, cei de acolo au avut aceleaşi reacţii şi au afirmat că nu au aşa ceva”, reliefa, la acel moment, universitarul.

Colaborări academice la Roma şi Atena

Pe de altă parte, acesta a pus bazele unei colaborări academice ale UAIC la Atena, Grecia sau Roma, Italia. „Da, avem pe două paliere aceste colaborări şi ele implică trimiterea unor doctoranzi la studii, asta prin competiţie riguroasă şi valoare, tocmai acolo. E foarte important de reliefat importanta acestora deoarece, aşa, Universitatea noastră are o bună vizibilitate internaţională ştiinţifică. Apoi, anul acesta, la Facultatea de Istorie am organizat un colocviu internaţional, unde au luat parte 25 de specialişti, pe zona regiunilor de graniţa care s-au aflat în Imperiul Roman.

Cu acest prilej, pe colegii din străinătate am avut răgaz să-i duc şi la Palatul Culturii unde au fost plăcut impresionaţi de expoziţia dedicată Culturii Cucuteni dar şi de centrul nostru istoric. Mai departe, în toamna anului viitor, vom organiza o altă manifestare internaţională, în premieră la Iaşi şi în România, unde vor veni istorici din ţări precum Portugalia, Austria sau Germania şi de un impact extrem de valoros pe zona zonelor dunărene şi civilizaţia de aici, tot din perioada Imperiului Roman”, mai menţiona prof. univ. dr. Lucreţiu Birliba. Aşadar, privitorii au prilejul să urmărească o ediţie aparte şi extrem de atractivă.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu