BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre muncă, inventică și creativitate în Studioul BZI LIVE! Invitat este un ingenios, muncitor, pasionat și implicat inventator, Ilie Bătăușu – FOTO

Publicat: 13 sept. 2020

Luni, 14 septembrie 2020, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE este programată o ediție interesantă și orginală! Despre muncă, inventică și creativitate alături de un invitat ingenios, muncitor, pasionat și implicat inventator, Ilie Bătăușu din Iași.

La 65 de ani, acesta continua sa viseze frumos si sa faca ceva care sa conteze si sa imbunatateasca tehnologiile aplicate in zona industriei din Romania. De precizat ca Ilie Bătăușu a primit, in anul 2017, de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) un Brevet de Inventie pentru „Mecanism de actionare si transmisie a miscarii de rotatie cu crestere de cuplu”.

De asemenea, de ani buni este colaborator si partener al Forumului Inventatorilor din Romania, a EuroInvent, coordonat de cunoscutul si valorosul universitar si inventator Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi. In acest context, a obtinut distinctii si medalii care-i certifica munca si creativitatea. Concret, inventatorul va prezenta in Platoul BZI LIVE proiectul tehnic al unui dispozitiv pentru obtinerea energiei cinetice utilizand forta gravitationala.

Ilie Bătăușu, laureat al Expoziției Europeane a Creativității și Inovării Euroinvent 2016

De reamintit ca, la Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii Euroinvent 2016, Ilie Batausu a fost participant, alaturi alti inventatori care au realizat aaparate de producere a energiei, cu tehnologii care mai de care mai avansate sau mai simple. Ieseanul a prezentat o turbina hidraulica extrem de simpla, economica si eficienta.

„Am venit la acest salon cu o turbina care functioneaza pe principiu hidraulic si care functioneaza pe legile lui Arhimede – Parghii de gradul intai. Avem o pargie de gradul intai care are aplicate niste elicii, am inceput cu cinci segmente independente una de alta, iar acestea traverseaza peste ax, ajung peste ax si merg in partea opusa. Este prevazut cu un disc care primeste miscarea de la pene si o transmite mai departe in canal, de pana. Cu cat bratul este mai scurt sau mai lung, cu atat se modifica si puterea la o marime de 50.

Poate fi montat pe orice rau, pe orice sursa de apa, chiar si in interiorul cladirilor. Costurile pot fi reduse, eu am facut acest produs cu fier vechi. Este nevoie doar de un generator pentru producerea energiei electrice”, a explicat Ilie Bătăușu, inventator din Iasi. Asadar, despre toate acestea, povestea si gandurile sale, incercarile de a pune in practica ceea ce realizeaza se va dialoga în ediția BZI LIVE alături de Ilie Bătăușu.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu