Info Turism

DESTINATII CU GUST: Halaszle – renumita ciorba de peste ungureasca cu paprika

Publicat: 05 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
DESTINATII CU GUST Halaszle - renumita ciorba de peste ungureasca cu paprika
Destinatii cu gust

Destinatii cu gust. O bucătărie cunoscuta și apreciata de gurmanzi este bucătăria ungureasca. Cu siguranță aceasta bucătărie nu este ușoară nici dulce. Practic gastronomia ungureasaca se identifica cu gulașul. În rândurile de mai jos vă arătam o rețetă la fel de vestita ca și gulașul, respectiv halaszle, o ciorba de peste cu paprika.

Se gătește stat în Ungaria cât și în tara noastră

Aceasta ciorba, preparata atât în Ungaria cât și în comunitățile maghiare din Romania, este gătita destul de des în județul Satu Mare. Bucătarii iscusiți au adaptat fiecare aceasta rețetă, care nu de puține ori a castigat premii la concursuri de gătit.

Unul dintre cei care prepara ciorba de mai mulți ani este Attila Biro, consilier local în comuna Viile Satu Mare. Chiar daca este de profesie „prelucrător prin așchiere”, el este pasionat de gătit și pe lângă mâncărurile tradiționale locale cunoaște o serie de preparate din alte parti. Deoarece are un prieten marinar, el a avut ocazia să guste fel de fel de specialități, dar totuși, una dintre ciorbele pe care știe să le pregătească foarte bine este halaszle, ciorba de peste cu paprika specific ungureasca. Attila nu poate spune de când datează ciorba, doar că în mediul online găsești tot felul de rețete adaptate în fuctie de condimentele folosite.

Destinatii cu gust. Pestii mari sunt ideali

Bucătarul spune că ideali sunt doar pestii de 2-3 kg, care trebuie eviscerați, tranșați și sărați cu o seara înainte. Este de preferat folosirea crapului sau a somnului. Pestele se tine la frigider peste noapte pentru că sarea să intre bine în carne. Pentru început trebuie fierte capetele și cozile într-o apa cu sare, după care se scot și se dezosează. Carnea se macină și se trece printr-o sita deasa, obtinandu-se astfel așa zisa „ingroseala”.

În apa în care a fiert pestele, bine strecurata, se pun câteva cepe mărunțite, ardei gras mărunțit, ‘ingroseala’ de peste și câțiva caței de usturo. Apo se potrivește cu sare și piper. Tot secretul ciorbei este ‘paprika’, boiaua de ardei care se pune în cantitate mare. Ea trebuie să fie și dulce și iute. Când ciorba fierbe bine se adaugă și restul de peste crud. Bucățile mari de peste se adaugă cu grija, după care ciorba se amesteca încet pentru a nu se sfărăma.

După circa o jumătate de ora de fiert se reglează final cu condimente după care poate fi servita.

Adauga un comentariu