Titlurile zilei

Detalii explozive. Primarul a vrut să șteargă cu forța o datorie personală din documente. Contabilul dat afară l-a bătut în sala de judecată

Publicat: 15 feb. 2020

Decizie surprinzătoare luată de magistrați în cazul unei primării din județul Iași. Judecătorii au decis reîncadrarea pe post a contabilului Primăriei Răchiteni și obligarea primarului și autorității locale să-i plătească acestuia salariul pe un an. Primarul Petre Doboș l-a dat afară pe contabil din primărie pentru că acesta a refuzat să-i șteargă o datorie personală din baza de date a instituției

Un scandal monumental pornit din cauza primarului s-a sfârșit prost pentru instituția pe care o conduce. Tribunalul Neamț a tranșat recent un dosar în care a fost implicat Petre Doboș, primarul penal al comunei ieșene Răchiteni. Primarul comunei ieșene a ajuns în fața magistraților după ce l-a demis abuziv pe contabilul instituției, Ilie Bursuc. Primarul PNL al comunei Răchiteni l-a dat afară pe contabil după ce acesta a refuzat să-i șteargă din documente o datorie la taxele și impozitele locale. Doboș i-a cerut lui Bursuc să-i șteargă din dosare o sancțiune primită de la Curtea de Conturi, lucru pe care contabilul a refuzat să-l facă.

Petre Doboș a avut un spațiu comercial în comună pentru care nu a mai plătit impozit. Inspectorii Curții de Conturi i-au imputat 16 mii de lei ca plată a impozitului actualizat, la care s-au mai adăugat 3.000 lei ca penalități. Practic, primarul liberal trebuia să achite 19 mii de lei pentru a ieși basma curată din poveste.

Primarul este bun de plată

Nu a vrut să plăteasă și i-a cerut contabilului să-i șteargă datoria. Acesta a refuzat, iar ulterior primarul a ajuns să-l dea afară din primărie, după ce i-a imputat o serie de fapte. Doboș ar fi adus chiar o serie de documente justificative care însă s-au dovedit a fi false, iar contabilul a refuzat să șteargă datoria din evidență. În acel moment, între cei doi a izbucnit și conflictul care a dus la demiterea lui Bursuc. Pentru că nu putea scăpa așa ușor de contabil, Doboș i-a dat calificativul nesatisfăcător și l-a băgat în comisia de disciplină. I-a desfăcut apoi contractul de muncă și l-a dat afară fără nicio problemă.
Bursuc a atacat decizia în instanță, iar zilele trecute a avut câștig de cauză.

„Admite, în parte, acțiunea. Anulează Dispoziția nr. 54/10.04.2019. Obligă pârâții la reintegrarea reclamantului în funcția publică deținută anterior emiterii actului administrativ anulat. Obligă pârâții la plata drepturilor bănești cuvenite reclamantului conform art. 106 din legea nr. 188/1999, respectiv despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate, recalculate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcționarul public pentru perioada încetării raportului de muncă până la data reintegrării. Respinge cererea de daune morale ca neîntemeiată”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Neamț.

Scandal cu cabluri tăiate prin birouri

Contabilul Ilie Bursuc a arătat și prin ce a trecut în urma scandalului cu Petre Doboș.

„De la bun început mi-a făcut probleme. A încercat prin tot felul de metode să facă presiuni, să i se șteargă datoria. Nu am fost singurul în situația asta și nu am vrut să cedez. M-a băgat în Comisia de Disciplină, m-a hărțuit, fără a avea ceva concret. A parcurs mai mulți pași pentru a-mi face rău. Din punctul meu de vedere, el este un om foarte dificil, un om căruia nu-i pasă de comună. Eu am câștigat procesul și trebuie să fiu remunerat pe perioada cât am fost dat afară abuziv. În ziua când m-a dat afară a ajuns chiar să-mi taie toate cablurile din birou”, a menționat Ilie Bursuc.

Ziua și scandalul

Primăria comunei Răchiteni a devenit un adevărat loc de groază printre funcționarii instituției. Totul a plecat de la primarul liberal Petre Doboș. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a provocat un accident rutier mortal. Doboș ar trebui demis din funcție, însă liberalul se agață de faptul că localitatea nu are secretar și nu poate fi demis deocamdată. În aceste condiții, Petre Doboș încă ocupă fotoliul de primar, poziție din care a început să facă zile fripte unor funcționari.

Comentarii
  • Cand citesc Dobos imi vine in minte libidinosul mustacios de la finante Anton Dobos. I s a facut mila stim noi cui, si a prins un amarit sef serviciu…

  • Cu cea mai mare suprafata de teren din jud Iasi, Deleniul este campioana la furtul de subventii. Primarul Prigoreanu un NAZIST fara pereche, un golan, creatura si elevul pesedracilor, h-acceseaza si iar h-acceseaza. In special neamurile.Toate neamurile lea aciuat in primarii, anafuri si in alte consilii de administratie, ecosalubris Hirlau, etc, acum falimentare. Inchideti primariile, altfel nu scapam de lichele.

  • Cu cea mai mare suprafata de teren din jud Iasi, Deleniul este campioana la furtul de subventii. Primarul Prigoreanu un NAZIST fara pereche, un golan, creatura si elevul pesedracilor, h-acceseaza si iar h-acceseaza. In special neamurile.Toate neamurile lea aciuat in primarii, anafuri si in alte consilii de administratie, ecosalubris Hirlau, etc, acum falimentare. Inchideti primariile, altfel nu scapam de lichele.

  • Prin GAL Colinele Moldovei ficioru lui Prigoreanu din Deleni a luat 200000 euro nerambursabili.Are douazeci de nstane scriptic si subventiile la vaci prin interpusi Teren 500 ha. Lacuri si livezi.PNL EGAL HOTIE..Politia sta la masa cu hotii poltici.

  • Domnilor de la BZI numai minciuni si aberatii scriti. Nu va mai luati dupa otul de Martonca, fostul primar. In timpul mandatului sau, la presiunile lui si ale contabilului- Bursuc au fost sterse din evidente de catre un salariat al primariei, cumnata fostului primar debite de mii de lei la doua societati, fara sa se ia vreo masura. Cit a fost primar, numai hotii a facut.Cu ce bani si-a luat atitea masini?

Adauga un comentariu