Titlurile zilei

Detalii incendiare! Cum au greșit medicii în cazul copilului care a murit de varicelă? Sancțiuni drastice pentru aceștia! – FOTO

Publicat: 10 dec. 2019

Lumină în cazul lui Ianis, băiatul decedat din cauza unei complicații a varicelei. Reprezentanții DSP au descoperit toate „ascunzișurile” spitalului responsabil de moartea copilului. Degeaba s-au ferit, totul a ieșit la lumină! Aceștia au primit sancțiuni usturătoare

Răsturnare de situație în cazul lui Ianis Mahu, băiețelul de șapte ani din Pașcani, care a murit de varicelă. Medicii și instituțiile implicate în cazul băiatului care ar fi putut fi salvat au primit amenzi usturătoare. O echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat acțiunea de control la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Aceștia au cules date privind motivele decesului lui Ianis Nicolas Mahu, care a avut loc în data de 27 noiembrie 2019, în Secția de Pediatrie a spitalului mai sus menționat. În urma analizei aspectelor prezentate și deficiențelor existente și constatate, echipa DSP a aplicat sancțiuni usturătoare. Asta nu cumpără viața unui copil pierdută din cauza unui sistem putred, a unui personal medical neinstruit și a lipsei aparaturii de specialitate din spitalul în care a murit cu șanse.

Iată de ce a murit Ianis! Neregulile găsite de DSP

În data de 29 noiembrie 2019, la două zile după ce Ianis Nicolas Mahu a decedat în secția de pediatrie a spitalului din Pașcani, o echipă de control a Direcției de Sănătate Publică Iași a întocmit o anchetă. În urma acesteia, inspectorii au emis o serie de recomandări, bazate pe neregulile care au avut loc în noaptea în care Ianis a murit. Astfel, s-a constat că unitățile și compartimentele de primire a urgențelor nu erau corespunzător organizate de către personalul Serviciului de Ambulanță Județean și de către Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.

Ca urmare, reprezentanții DSP au recomandat ca personalul medical să fie instruit privind respectarea ordinului 1.706 din 2006 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire urgență. Mai cu seamă, să se primească urgențele pediatrice în Unitatea de Primiri Urgențe. Ceea ce în cazul lui Ianis nu s-a întâmplat, băiețelul fiind plimbat de la un etaj pe celălalt, pentru că nu reprezenta o prioritate pentru medicul de gardă.

Obligați să doteze spitalul și să instruiască personalul

Tot în urma anchetei în care s-au scos la lumină impedimentele pe care le-a întâmpinat Ianis în spital, reprezentanții DSP obligă șefii de secție ai spitalului să întocmească o procedură operațională privind gestionarea urgențelor medicale. Totodată, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani va trebui să fie reorganizat, astfel încât se va recompartimenta spațiul, iar spitalul se va dota cu echipamente specifice activității. În această obligație emisă de către reprezentanții DSP Iași, managerul spitalului mai sus menționat va trebui să găsească soluții pentru a facilita accesul urgențelor medicale, inclusiv cele pediatrice. Banal sau nu, ultima recomandare venită din partea DSP este ca telefoanele mobile folosite în gardă să funcționeze și să fie în permanență verificate. Lucru care nu s-a întâmplat în ziua în care Ianis a murit.

Amenzi usturătoare pentru cei implicați în decesul lui Ianis!

În urma anchetei efectuate de către inspectorii DSP Iași, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani a fost sancționat cu o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei. Reprezentanții spitalului sunt acuzați că nu au respectat regulile privind regimul și condițiile de acces în unitățile sanitare, încălcând prevederile ordinului 1.706 din 2006 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor. Nici medicul șef al Centrului de Primiri Urgențe nu a scăpat nesancționat. Acesta s-a ales cu o amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. În urma anchetei a reieșit că acesta nu a respectat dispozițiile legale în vigoare privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență. Prin această faptă, a încălcat prevederile aceluiași ordin menționat anterior. Serviciul de Ambulanță Iași a primit doar un avertisment scris pentru că nu a condus și organizat adecvat unitatea și compartimentul de primire a urgențelor.

DSP s-a răzgândit! Spitalul e de vină

Ianis Nicolas Mahu s-a stins din viață la scurtă vreme după ce a împlinit șapte ani. Acesta a murit în spital, în urma unei complicații a varicelei, în data de 27 noiembrie 2019. Părinții au acuzat cadrele medicale de lipsă de profesionalism și promptitudine și, totodată, le consideră responsabile de decesul băiețelului. Inițial, reprezentanții DSP au afirmat că Ianis a fost adus prea târziu la spital și că era deja într-o stare critică. Acesta a decedat în urma unui șoc toxico-septic. În urma unei anchete mai amănunțite, s-a demonstrat faptul că Ianis ar fi putut fi salvat, dacă spitalul ar fi fost dotat corespunzător și dacă personalul angajat ar fi tratat cazul băiatului ca fiind o urgență. Redactorii Cotidianului Bună Ziua Iași l-au contactat pe tatăl băiatului care a refuzat să mai dea declarații.

„De ceva timp suntem reprezentați de un avocat, a cărui anonimat vrem să-l păstrăm până la soluționarea cazului. Nu mai răspundem la nicio întrebare”, spune Adrian Popoaia.





Comentarii
 • Sa va fie rușine pentru acest articol.
  Șpăgari nesimțiți și fără inima.
  Un ziar de tot căcatul care nu face altceva de a să șteargă căcatul baronilor locali.
  Sa scrii un astfel de articol pe baza unui caz atât sensibil da dovada de lașitate, neprofesionalism și nesimțire.
  „*” Sa va lovească și pe voi, cei care scrieți asa ceva, cele mai grele necazuri posibile și sa simțiți durerea pana în adâncul oaselor „*”
  C. G

Adauga un comentariu