Local

Detalii șocante despre una dintre cele mai așteptate investiții din Iași. Substația de ambulanță spre Păcurari a fost abandonată

Publicat: 20 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Detalii șocante despre una dintre cele mai așteptate investiții din Iași. Substația de ambulanță spre Păcurari a fost abandonată
Substația de ambulanță din zona Canta-Păcurari nu a mai beneficiat de investiție de la Primăria Iași, proiectul fiind lăsat de câțiva ani în așteptare

Substația de ambulanță spre cartierul Păcurari din Iași a rămas de izbeliște. Proiectul demarat în urmă cu mai mulți ani nu a mai beneficiat de finanțare, unul din motive fiind legat și de pandemia COVID-19. Primăria Iași speră să reia proiectul după ce perioada pandemiei se va mai liniști

Un proiect pornit cu fast în urmă cu mai mulți ani în municipiul Iași a ajuns să bată pasul pe loc. Substația de ambulanță din zona Canta-Păcurari a rămas la stadiul de proiect, investiția nemaifiind luată în calcul de autoritatea locală. Deși primele discuții au fost demarate încă de acum câțiva ani, proiectul nu a mai fost dus până la capăt. Terenul din zona Canta a fost eliberat de sarcini, a fost chiar asfaltat, însă amenajarea acestuia nu a mai fost dusă la bun sfârșit.

Substația de ambulanță blocată din cauza pandemiei COVID-19

Reprezentanții Primăriei Iași au precizat că proiectul a fost lăsat în așteptare și din cauza pandemiei COVID-19. Aceștia au precizat că investiția va fi reluată după ce va trece criza provocată de pandemie, iar municipalitatea va dispune și de sumele pentru derularea proiectului.

„Proiectul rămâne în atenția noastră, dar situația deosebită din această perioadă nu ne-a permis continuarea investiției. Când situația va reveni la normal, cu siguranță vom continua, împreună cu Serviciul de Ambulanță Iași, investiția”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt de la Primăria Iași.

Înființarea acestei substații a fost necesară și pentru că există o distanță mare între stația centrală din strada Primăverii și cartierele Copou, Alexandru cel Bun, Dacia, Păcurari. Inițial a fost luat în calcul și un teren la ieșirea din municipiul Iași, dar și spațiul unde a funcționat Munca Invalizilor, în Păcurari. Ulterior, s-a ajuns la spațiul din zona Canta de la fosta autogară Real.

Investiție cerută de Serviciul de Ambulanță

Proiectul a fost inițiat în 2017 la inițiativa dr. Florin Agapi, fostul manager al Serviciului de Ambulanță Iași. La vremea respectivă, Ambulața solicita un spațiu cu patru încăperi și o parcare pentru medici, asistenți medicali, ambulanțieri. Substația va fi dotată cu o ambulanță de tip C cu medic, asistent medical, 4-5 ambulanțe de tip B numai cu asistent medical și, dacă există posibilitatea, o autosanitară de tip A pentru transport pacienți. În total, substația respectivă poate avea un număr de 14 medici, asistenți medicali și ambulanțieri.

Investiție discutată în plenul Consiliului Local Iași

În mandatul anterior al Consiliului Local Iași a fost luat din nou în calcul acest proiect. Solicitarea a venit din partea aleșilor locali PMP de la vremea respectivă. Astfel, a fost amenajat spațiul pentru substația de ambulanță de la fosta autogară Real din Canta, clădirile fiind demolate, iar amplasamentul asfaltat. Ulterior, investiția a fost abandonată din lipsa fondurilor.

„Înființarea unei substații de ambulanță în Păcurari înseamnă un pas înainte pentru sistemul de urgențe. Era necesară o astfel de investiție, în condițiile în care un timp de intervenție mai mic poate face diferența la salvarea unei vieți”, susțineau cei de la PMP la vremea respectivă.

Adauga un comentariu