Sunt câteva semne clare pe care organismul le transmite atunci când este încărcat de toxine. Astfel, dacă ai depuneri albicioase pe limbă, ai o poftă puternică de dulciuri sau alimente prăjite, te trezeşti greu şi obosit, suferi de constipaţie, ai un surplus de kilograme, transpiraţia şi respiraţia au un miros neplăcut, eşti nervos şi nu te poţi concentra, cu siguranţă organismul tău este intoxicat.
Cea mai la îndemâna metodă de detoxifiere, 100% naturală, este consumul de fibre vegetale. Acestea nu îţi hrănesc organismul, doar transporta mâncarea prin intestine (fibrele insolubile) şi hrănesc bacteriile intestinale benefice (fibrele solubile, care sunt prebiotice). Flora intestinală e esenţială pentru sănătatea ta; ea facilitează absorbţia nutrienţilor şi este pilonul de bază al imunităţii.
La ce sunt bune fibrele
Cum folosim fibrele pentru detoxifierea colonului. Un adult are nevoie în medie de 30g fibre pe zi, în timp ce mulţi oameni abia consuma 10 grame – de aici şi problema constipaţiei. Consumând o cantitate mai mare de fibre vegetale pentru o perioda de câteva luni, dai posibilitatea colonului tău să elimine zilnic toxinele.
Pentru o bună detoxifiere a colonului, aplica următoarea dieta pentru câteva luni: minim 50% din mâncarea consumată zilnică să fie reprezentată de vegetale.
Atenţie! Este absolut necesar să consumi minim 2 litri de apă pe zi deoarece fibrele trebuie îmbibate cu apă pentru a-şi face efectul. Doar aşa ele devin ca un burete care absoarbe substanţele toxice din intestine transportându-le afară din organism.
Surse de fibre. Toate alimentele vegetale conţin fibre solubile sau insolubile, însă cele mai bune surse sunt: seminţele de în (măcinate sau înmuiate peste noapte) – 30 g fibre/100g seminţe, tărâțe de grâu – 27g fibre/100g, nucă de cocos – 23g fibre/100g, fasole uscată albă – 21g, smochine uscate -18g, prune uscate -16g, migdale – 15g, seminţe susan – 11g.
Notă: seminţele de în nu pot fi digerate în stare uscată. De aceea trebuie consumate fie măcinate fie înmuiate de seara până dimineaţa.
Alimente ideale în detoxifiere
Ai putea să micşorezi sau să eviţi complet alimentele care duc la amplificarea proceselor inflamatoare în corp şi să le înlocuieşti cu alimente benefice sănătăţii organismului. Nu uita că ai voie să bei și niște ceai de pelin, ca să îți remediezi problemele digestive. Iată câteva alimente care contribuie la procesul de detoxifiere a organismului:
- Brocoli – o legumă bogată în fitochimicale care ajuta organismul să se cureţe de toxine.
- Seminţele de in – fiind bogate în fibre dar şi în acizi graşi Omega 3, acestea sunt foarte bune la curăţarea intestinului de toxine.
- Lămâia. Bea dimineaţa, pe stomacul gol un pahar de apă călduţă în care ai stors zeama de la o lămâie. Vei fi surprinsă de beneficiile acestei acţiuni. Mai exact, în corp va avea loc o echilibrare a nivelului de acid.
- Usturoi. Acesta este un excelent antibiotic natural, un antiviral şi un antiseptic care contribuie la menţinerea nivelului optim de sănătate. În plus, usturoiul este recunoscut pentru proprietăţile anti-canceroase şi antioxidante şi, de asemenea, ajuta la curăţarea tractului respirator prin expulzarea acumulării mucoase în plămâni şi sinusuri.
Ce ai voie să mănânci
- Sfecla este bogată în vitaminele B3, B6 şi C, şi în beta-caroten. De asemenea, conţine fier, magneziu, zinc şi calciu, minerale esenţiale pentru o detoxifiere optimă a corpului, contribuind la eliminarea toxinelor.
- Anghinarea. Bea ceai de anghinare dacă îţi doreşti să-ţi cureţi de toxine rinichii. În plus, aceasta este bogată în vitamina C şi fibre, ajutând astfel la creşterea producţiei biliare în organism, care la rândul său contribuie la detoxifierea intestinelor de toxine.
- Merele – Sunt fructe bogate în pectina, care ajuta la eliminarea aditivilor artificiali intraţi în corp din mâncare.
- Sucul din rădăcină de ţelina este cea mai bun tonifiant şi detoxifiant al organismului. Mai exact, sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp. În plus, acesta este de ajutor şi dacă vrei să slăbeşti, deoarece ţelina favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism, având acţiune bună împotriva obezităţii.