Medicamente

Dexametazona, o noua cale promitatoare impotriva Covid-19?

Publicat: 19 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dexametazona o noua cale promitatoare impotriva Covid-19
Dexametazona, nou tratament pentru Covid-19

Dexametazona, nou tratament pentru Covid-19. Acest corticosteroid ieftin ar reduce mortalitatea in cele mai severe forme de infectie cu coronavirus. Acest lucru este sustinut de o echipa de cercetatori englezi in cadrul unui studiu.

Ca parte a studiului clinic de recuperare, o echipa de cercetatori britanici sustine ca au gasit un tratament care ar putea reduce mortalitatea la pacientii care sufera de complicatii respiratorii severe legate de boala Covid-19. Cu toate acestea, primele rezultate ale acestui proces initiat in martie in peste 175 de spitale britanice nu au fost inca publicate. Un comunicat de presa emis pe 16 iunie a anuntat ca datele detaliate vor fi postate „cat mai curand posibil, avand in vedere importanta lor pentru sanatatea publica”.

In acelasi comunicat de presa, cercetatorii au anuntat ca dexametazona (un tratament cu steroizi cunoscut pentru efectul antiinflamator) ar reduce mortalitatea pacientilor care beneficiaza de asistenta respiratorie cu o treime. De asemenea, s-ar reduce mortalitatea cu o cincime pentru pacientii care au pur si simplu nevoie de oxigen. Pe de alta parte, tratamentul nu a aratat eficacitate pentru pacientii care nu necesita asistenta respiratorie.

Dexametazona, nou tratament pentru Covid-19

„Dexametazona este ieftina, fara contorizare si poate fi folosita imediat pentru a salva vieti in intreaga lume”, a declarat Peter Horby, profesor de boli infectioase la Universitatea din Oxford.

Dintre cei 11.500 de pacienti studiati, 2,104 au fost selectati la intamplare pentru a primi 6 mg de dexametazona zilnic (pe cale orala sau prin injectie intravenoasa). Dupa zece zile de tratament, starea lor a fost comparata cu cea a 4.321 de pacienti care nu au primit medicamente.

Concluzia: „nivelul de supravietuire este clar si semnificativ la pacientii care sunt suficient de bolnavi pentru a necesita tratament cu oxigen, considera profesorul Horby. Dexametazona ar trebui sa devina acum standardul de ingrijire pentru acesti pacienti”.

„Acesta este un pas important inainte in cautarea de noi modalitati de tratare a pacientilor cu Covid”, a declarat prof. Stephen Powis, director medical al NHS, serviciul de sanatate publica britanic, intr-o alta declaratie.

Guvernul britanic a anuntat utilizarea imediata a medicamentului

Guvernul britanic a anuntat utilizarea imediata a medicamentului. La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a avut acces la rezultatele studiului, saluta „descoperirea stiintifica” a cercetatorilor. „Acesta este primul tratament pentru a reduce mortalitatea la pacientii cu Covid-19 care necesita oxigen sau un ventilator”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Cu toate acestea, este recomandabil sa ramanem precauti. „Este important sa recunoastem ca nu am gasit dovezi de beneficii pentru pacientii care nu au avut nevoie de oxigen si ca nu am studiat pacientii in afara spitalului”, spun cercetatorii. OMS intentioneaza sa coordoneze o metaanaliza pentru a aprofunda aceasta abordare terapeutica.

Adauga un comentariu