Titlurile zilei

Dezastru în fermele din Iași! Au pierdut sute de mii de euro în numai câteva ore. Producătorii au ajuns la disperare: „Vând tot. Statul nu ne ajută cu nimic”

Publicat: 06 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Nici anul acesta nu vom avea fructe românești pe tarabele din piețe sau în supermarketuri. Vremea neobișnuit de rece din această primăvară a făcut prăpăd în livezile din Iași. Firmele de asigurări nu oferă ajutoare financiare pentru înghețul de primăvară, iar producătorii se confruntă cu aceeași problemă de ani de zile. „Este deja al treilea an când pățesc asta. Mă gândesc serios să renunț la pomi și să plantez altceva. Chiar dacă o să dureze și o să mă coste ceva bani”, spune un producător din Iași.

Producătorii din Iași se gândesc deja cum să recupereze pagubele. După trei nopți de temperaturi cu minus aceștia au pierdut sute de mii de euro. Cele mai afectate plantații au fost cele pomicole, unde înghețul a distrus în întregime caișii. Cireșii sau prunii au fost de asemenea afectați de ger. Producătorii au rămas fără cantități însemnate de fructe din cauza temperaturilor înregistrate pe timpul nopții la sfârșitul lunii martie. Chiar dacă aceștia au asigurat culturile pentru înghețul de iarnă, pentru cel de primăvară nicio firmă de specialitate nu încheie astfel de asigurări. La nivelul județului Iași sunt aproximativ 11.000 de hectare cu livezi, din care aproape un sfert sunt cu caiși, 120 de hectare cu cireși și alte 40 cu pruni.

Pagubă totală la caiși

Pierderile sunt însemnate la nivelul județului Iași.

„Anul acesta e pagubă totală la cais. Dacă anul trecut am reușit să mai recuperez 50 la sută din caise, anul acesta e complet compromisă producția. Anul trecut a fost doar o noapte ger, pe 4 aprilie, minus 7 grade. Anul acesta au fost trei zile la rând, nu o să am nicio caisă. Am calculat pierderile de pe cele 4 hectare și sunt de vreo 4 miliarde (n.r- 400.000 de lei). Păi ar trebui să am 20 tone de producție la hectar ori 5 lei kilogramul. Am amânat rata, dar acum nu mai pot să amân nimic. E deja anul al doilea când încerc să găsesc înțelegere la bănci. Statul nu ne ajută cu nimic”, spune Ovidiu Hlihor, producător cu 4 hectare de caiși, în comuna Bălțați.

„Toată noaptea au muncit 8 oameni”

Temperaturi cu minus au fost trei nopți la rând. Pe data de 30 martie au fost minus 12 grade, pe 31, minus 9 grade, iar pe 1 aprilie, minus 7 grade. Angajații au încercat să salveze pomii.

„De la 2:00 noaptea am stat până la 7 dimineața să facem focul. Pe 30 martie au fost minus 10, minus 12 grade. Indiferent cât foc aș fi făcut, nu reușeam să salvez prea multe pentru că floarea rezistă până la minus 5 grade, dar nu la temperaturi mai mici. Iar cu focul mai salvez două-trei grade. Toată noaptea au muncit opt oameni și am făcut focul în plantație, dar degeaba. Noi am decis toată familia și cred că o să vindem ferma. Am fost în niște negocieri cu un belgian, dar nu s-a concretizat nimic. Vom vedea cui o s-o vindem. Avem cheltuieli enorme, iar subvențiile sunt prea mici. Noi cheltuim 25.000 de lei la hectar, iar un fermier, 4.000 de lei. Dar subvenția e aceeași”, mai spune producătorul.

Pagubă și la cireș, și la prun

Un alt ieșean care deține aproximativ 4 hectare cu cireși și pruni este Ilie Stan, din comuna Costuleni. Acesta spune că are pierderi însemnate la cireș.

„Anul acesta pomii au înflorit cu trei săptămâni mai devreme. Vă dați seama ce șoc a fost pentru pomi când a dat înghețul. Am pierderi la cireș, 50 la sută, și la prun, 30 la sută. Este deja al treilea an când pățesc asta. Mă gândesc serios să renunț la pomi și să plantez altceva. Chiar dacă o să dureze și o să mă coste ceva bani”, spune Ilie Stan, fermier care exploatează și câteva zeci de hectare de teren agricol.

Ajutor de la UE?

Producătorii de tomate din județ spun că au fost nevoiți să facă focul zi și noapte în sere pentru a nu compromite răsadurile. Timp de trei nopți, când au fost temperaturi cu minus, au supravegheat atent serele.

„Am stat eu și băiatul să veghem focul, să fie cald. Am făcut focul în trei zile cât toată iarna. Nu am avut probleme pe timpul iernii cu frigul. Acum ne-a lovit vremea. Noi zicem că o să ieșim la timp cu roșiile”, spune Ioan Mihalache.

Un ajutor pentru fermieri l-ar putea constitui fondurile europene acordate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceștia pot obține banii necesari prin intermediul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”.

Adauga un comentariu