Economic Local

Dezastru lasat in urma de o mare companie agricola: Sute de familii din Iasi au ajuns in fata judecatorilor ca sa-si recupereze banii

Publicat: 26 aug. 2019
1

@ Una dintre cele mai importante companii agricole din Iasi a lasat in spate un adevarat dezastru dupa ce a intrat in procedura de insolventa @ Din cauza situatiei neclare in care se afla firma si terenurile avute in arenda, mai multi agricultori – persoane fizice si juridice, au incercat in repetate randuri sa exploateze abuziv terenurile respective @ Pentru ca nu au fost platiti vreme indelungata, sute de proprietari din judetul Iasi au ajuns acum in fata instantei cerand anularea contractelor de arenda, nemaifiind platiti vreme indelungata @ Singura sansa a oamenilor de a-si recupera banii si bunurile este acum la mana judecatorilor

Comcereal Vaslui SA, una dintre cele mai importante firme din domeniul agricol care a fost controlata de milionarul Adrian Porumboiu, lasa dezastru in spate la scurt timp dupa ce a intrat in procedura de insolventa. Sute de familii din judetul Iasi au ajuns in fata judecatorilor, cerand in instanta anularea contractelor de arenda pe care le-au incheiat cu Comcereal Vaslui SA, asta dupa o perioada indelungata in care nu au incasat absolut niciun leu pentru terenurile oferite in arenda. Pe parcursul lunii august, la Curtea de Apel Iasi, dar si la alte instante de judecata, au fost depuse zeci de dosare prin care diversi proprietari de terenuri, majoritatea simpli tarani din judetul Iasi, solicita rezilierea contractelor de arenda.

Cea mai mare suprafata de teren folosita de Comcereal in judetul Iasi se afla in zona Dobrovat, acolo unde circa 600 de proprietari au incheiat contracte de arenda pentru o suprafata de aproape 620 ha cu firma controlata in trecut de Adrian Porumboiu, firma care a facut parte din grupul de firme Racova.

In primavara acestui an, in comuna Dobrovat s-a iscat un scandal urias in cazul iesenilor care au arendat terenurile catre Comcereal SA Vaslui. Majoritatea oamenilor nu au mai primit bani de la Comcereal inca din anul 2016, motiv pentru care au incercat sa dea terenurile altor companii sau arendasi din zona.

Vezi si: Primaria a vandut direct mai multe suprafete de teren din Iasi. Un metru patrat s-a dat cu aproape 200 euro

Problema este ca acel contract de arendare are o durata de 10 ani, iar conform reprezentantilor lichidatorului judiciar, in contract nu a fost mentionat si ce se poate intampla in cazul in care proprietarul nu incaseaza banii/bunurile pentru terenul oferit in arenda in termen de 45 de zile.

"Conform contractului de arenda, se mentioneaza faptul ca banii trebuie achitati in termen de cel mult 45 de zile, insa nu se mentioneaza si ce se intampla daca nu sunt platiti la timp. Din acest motiv se poate gasi rezolvare numai in instanta", au explicat reprezentantii LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al Comcereal Vaslui SA.

Vezi si: Rasturnare de situatie in cazul razboiului dintre tarani si o mare firma! Accidentul din Dobrovat, provocat de un tractorist angajat sa lucreze terenurile localnicilor

Oamenii pot sa-si recupereze banii doar in instanta

De insolventa Comcereal Vaslui SA se ocupa ZRP Insolvency SPRL in parteneriat cu LD Expert Grup IPURL. Aflate intr-o situatie juridica delicata, terenurile agricole arendate de fosta companie a lui Adrian Porumboiu au fost folosite abuziv de mai multi agricultori, persoane fizice si juridice. Un scandal a fot provocat de SC Green Agro Services SRL, care si-a trimis angajatii cu utilaje sa lucreze pamanturile din zona Dobrovat. Acestia au fost insa blocati de interventia oamenilor legii si a autoritatilor din zona.

Vezi si: Un investitor a riscat totul pentru a avea aceasta proprietate in Iasi. Si-a dorit-o atat de mult incat nu s-a mai uitat la bani

Pentru ca situatia sa devina si mai dificila, multi oameni au facut alte contracte de arenda cu alti agricultori din zona, fara insa a rezilia si contractul cu Comcereal. In prezent, compania este controlata de omul de afaceri Valeriu Cojocaru, un apropiat al lui Adrian Porumboiu. Nu mai putin de 12.000 de proprietari au incheiat contracte de arenda cu Comcereal Vaslui SA, iar o mare parte dintre acestia isi pot recupera banii din valorificarea bunurilor in procedura de insolventa. Marea problema este ca firma figureaza cu datorii de 294 milioane lei si 19 milioane de dolari.

Comentarii
  • foarte bine au pățito,la munca asistatiilor,nu asteptati banii din arenda,la munca,muncitiva pamanturiile nu in arenda sa imbogatiti pe altii si dupa aia sa va behăiti,ieeieeieeeee

    • Asistati sunt cei ca tine care scriu aiureli,nu cei care muncesc,sau isi dau obiectul muncii.Daca nu li s-ar fi dat pamantul unde ar fi obtinut recolta,pe hartie?Mai gandeste inainte de a behai.

  • Nu e vorba nici pe departe de Porumboiu, ci de rusii lui Valeriu Cojocaru. El e cel care a pacalit oamenii. El si hotul de Vasile Barnea. Daca va documentati putin mai mult, veti afla ca el a luat cu japca, pamanturile de la Dobrovat si a batut taranii care si-au cerut drepturile.

  • Si, daca va documentati si mai mult, veti afla ca terenurile sunt luate cu japca nu de rusi, nu de ucrainieni ci de primarul de Dobrovat prin intermediul slugii lui fidele, Petrica Boboc.
    Doar documentati-va un pic, nu mai dati cu fum

  • Oriunde in lume smecherii fac bani pe seama prostilor. Deci care e schepsisul, ca nu prea se intelege? Asemene combinatii se fac peste tot, iar cei care le fac au bani sa dea si celor care ar trebui sa se ia de ei, nu credeti?

  • Majoritatea contractelor incheiate in 2014 sunt semnate in fals. Fosta Comcerial avea contracte de arendare incheiate pr o perioada de 5 ani incepind cu toamna 2012 pina in topamna 2017,dar in 2014 au incheiat alte contracte ,de data aceasta pe 10 ani(2014-2024),la semnatura arendatorilor nefiind semnaturi reale ci semnaturi olografe ale orcui altcineva. Cum se poate face o sesizare penala ,cineva de specialitate sa ne indrume pentru ca noi sa-i actionam in justitie pentru obtinrerea de subventii europene in mod fraudulos deoarece au solicitat si incasat subventii fara a face dovada detinerii terenurilor cu un titlu legal,caqz penal,sau cala 1907 sa ne adunam TOTI si sa dam foc c mcereal s.a Vaslui si apoi firmei de licgidare judiciara care acuim dispune si ea fara voia noastra de terenuri.

Adauga un comentariu