Titlurile zilei

Dezastru pentru fostul patron Pasha Pizza! Firma din Iași are de plătit datorii de aproape 1 milion de euro. Afaceristul s-a ales cu plângere penală

Publicat: 04 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezastru pentru fostul patron Pasha Pizza Firma din Iași are de plătit datorii de aproape 1 milion de euro. Afaceristul s-a ales cu plângere penală

Fostul patron de la Pasha Pizza are de plătit peste 800.000 euro creditorilor. Afacerea din Suceava funcționa prin intermediul unei societăți înființată în Iași, băgată în faliment. Recent, a fost finalizat tabelul creditorilor. Și Finanțele ieșene au de recuperat sume importante. Lichidatorul judiciar a atras atenția că afaceristul Mihai Holban blochează procedura, motiv pentru care s-a trezit cu plângere penală. „Cum la această adresă nu am primit niciun răspuns, la data de 2.06.2019 am formulat împotriva administratorului special plângere penală, aflată în prezent în curs de soluționare”, se arată în raportul lichidatorului judiciar.

În urmă cu mai mulți ani, un afacerist din Suceava a deschis o firmă la Iași ce are ca obiect de activitate și livrarea de pizza la domiciliu. Pasha Pizza a funcționat mai bine de 10 ani, prin intermediul societății Master Plan SRL, cu sediul social în Iași, bulevardul Alexandru cel Bun. Afacerea a mers bine până în 2016, când înregistra vânzări ce depășeau nivelul sumei de 1 milion de euro, cu 40 de angajați în subordine.

Dar, din 2016, firma a înregistrat pierderi consistente. Ba mai mult, din cauza datoriilor a intrat în insolvență. Creditorii au de recuperat de la firma lui Mihai Holban nu mai puțin de 800.000 euro. Conform tabelului defintiv al creditorilor, actualizat în cursul săptămânii trecute, Master Pan SRL are datorii către Banca Transilvania SA aproape 1 milion de lei, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași – 873.548 lei, II Luchian Anghelina – 407.358 lei. Lista este completată de creditori care au de recuperat sume cuprinse între 1.000 și 300.000 lei.

S-a ales cu plângere penală

Pe perioada insolvenței, administratorul special al firmei a fost numit chiar Mihai Holban, fostul patron Pasha Pizza. Însă, lichidatorul judiciar a arătat că Holban a blocat procesul de valorificare a bunurilor, motiv pentru care s-a întocmit o plângere penală.

„Prin adresa nr. 478/17.04.2019 i-am solicitat administratorului special predarea bunurilor care i-au fost lăsate în custodie. Cum la această adresă nu am primit niciun răspuns, la data de 12.06.2019 am formulat împotriva administratorului special plângere penală, aflată în prezent în curs de soluționare. Întrucât ulterior datei de 26.09.2019 nu am mai primit nicio informație privind stadiul soluționării plângerii noastre, am înregistrat o petiție pe site-ul oficial al MAI, atrăgând atenția asupra faptului că soluționarea plângerii noastre trenează în mod nejustificat. Dată fiind această situație, respectiv imposibilitatea predării bunurilor în eventualitatea licitării acestora, lichidatorul judiciar a decis sistarea, pentru moment, a licitațiilor”, se arată în raportul lichidatorului judiciar CII Apetrei Mărioara.

Afacerea e în Suceava

Chiar dacă sediul firmei este în Iași, patronul Pasha Pizza a dezvoltat afacerea în Suceava. Ultimele date ale firmei, din 2017, arată o cifră de afaceri de 695,427 lei, de 10 ori mai mică față de anii de glorie, pierderi de 358.553 lei, cu un număr de 15 angajați. Contactați telefonic, reprezentanții Pasha Pizza au explicat că Mihai Holban nu mai are vreo legătură cu afacerea.

„La un moment dat, pizzeria nici nu mai funcționa. Noi am preluat de la altcineva, în 2018. Am auzit că Holban a fost la un moment dat. Nu pot să vă spun mai multe pentru că nu știu”, a spus actualul patron al pizzeriei.

Mihai Holban nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. Conform datelor oficiale, Holban mai avea calitatea de asociat în societatea Pan Bucovina SRL.

Cât au de recuperat Finanțele

De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date, la nivelul județului Iași, Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.

Adauga un comentariu