Titlurile zilei

Dezastru pentru sălile din Iași unde vin toate fițoasele! S-au luat măsuri care falimentează afacerile patronilor. „Nu ne lasă să trăim, nici să murim”

Publicat: 08 oct. 2021
Daniel Doroftea, în timp ce face un exercițiu, Alexandru Lascăr, într-o sală de fitness
Patronii din Iași susțin că o parte din angajați au rămas șomeri. Noile restricții privind accesul în sălile de fitness din Iași falimentează această industrie.

Noile restricții privind accesul în sălile de fitness din Iași falimentează această industrie, deja afectată de pandemia COVID-19. Patronii din Iași susțin că o parte din angajații din aceste centre au rămas șomeri, industria nu este susținută, iar în curând se vor închide sălile care abia mai rezistă

Administratorii sălilor de fitness din Iași spun că numărul clienților s-a redus considerabil după ce s-au impus noi restricții privind pandemia COVID-19. Chiar dacă sălile funcționează la jumătate din capacitate, acest lucru nu îi ajută prea mult, pentru că sunt deja afectați de situația pandemică din ultimii 2 ani.

„Clienții sunt reticenți. Noi suntem foarte supărați pentru că nu ne lasă nici să trăim, să ținem deschis la capacitate maximă, nici «să murim», ca să spun așa, pentru că nu închidem. A scăzut numărul clienților foarte mult, iar dacă în luna octombrie, în anii trecuți, era o creștere, acum e invers. Oamenii nu vor să se vaccineze. Dacă la început le-a fost frică de virus și nu veneau la sală, acum nu mai vin deloc. Doar pasionații de sport mai intră în sală. Noi avem cheltuieli de susținut și nu știu cum ne vom descurca. Suntem pe pierdere de 2 ani”, spune Oana, administratorul sălii de fitness OanaGoldGym Iași, deschisă în urmă cu 6 ani.

Noile restricții privind orașele unde incidența este peste 6 la 1.000 de locuitori, cum este și Iașul, presupun ca sălile de sport sau fitness să funcționeze fără a depăși 50 la sută din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană. Activitatea este permisă doar celor vaccinați sau trecuți prin boală.

Daniel Doroftea, antreprenor: „Fitness-ul este la marginea prăpastiei”

Daniel Doroftea, antrenor de fitness și antreprenor, susține că fitness-ul nu este susținut, de aceea industria fitness este la un pas de faliment. Din cauza lipsei clienților, o parte a angajaților din sălile de fitness sunt șomeri și își caută un loc de muncă.

„Oamenilor le este frică să vină la sală, chiar dacă este una dintre puținele activități pentru sănătate, prevenție. Acum au acces doar cei vaccinați. Deci, pe lângă faptul că am redus capacitatea la 50 la sută, din acești 50 la sută, putem să mai primim doar 30-40 la sută dintre abonați. Am văzut că sunt săli care au închis partea de aerobic în perioada aceasta, din lipsă de personal vaccinat sau pentru a limita pierderile. Din punctul meu de vedere, în toata țara, fitness-ul este la marginea prăpastiei.

Nu sunt suficiente centre pentru a stimula oamenii să devină activi, iar în următorii ani este posibil ca acest număr al centrelor de fitness să scadă, în loc să crească. Nu știu cine va mai investi în fitness în aceste condiții. Noi, de exemplu, preferăm să dezvoltăm partea online în loc să deschidem o sală nouă. De când cu pandemia și restricțiile, am primit cele mai multe CV-uri pentru angajare. În mare parte, sălile au redus salariile, norma de lucru sau pur și simplu au dat afară din angajați”, susține Daniel Doroftea, care alături de soția sa, Gianina, au mutat afacerile în Tenerife, la începutul acestui an.

Angajații din HoReCa, din Iași, rămași fără locurile de muncă, vor să se angajeze în sălile de fitness

Mai mult, persoanele care munceau în domeniul HoReCa și au rămas fără locurile de muncă vor să se angajeze în sălile de fitness, din Iași, dar nici aici nu au prea multe șanse să găsească un post potrivit.

„În plus, situația e proastă cu locurile de muncă. Am o groază de CV-uri de oameni care lucrează în HoReCa și vor să se angajeze în sala de fitness. Clienții, într-adevăr, sunt la jumătate în această perioadă și încerc să-i aduc cu promoții. Unii oameni se vaccinează doar ca să vină la sală. Probabil sunt și împinși de conjuctură, pentru că în viitorul apropiat nu vor mai putea munci dacă nu sunt vaccinați. Nici la supermarket nu vor putea merge fără certificatul verde. Angajații mei care nu se vaccinaseră s-au vaccinat acum. Dacă dă o lege, nu mai poți să faci nimic, trebuie să te vaccinezi”, susține Adrian Bursuc, manager al sălilor de fitness BodyLine.

Clienții din Iași preferă să facă online ședințele cu instructorii de fitness

Din cauza situației pandemice, o parte din clienții care mergeau constant la sală acum preferă să facă ședințele online.

„Am început să facem ore online și la solicitarea clienților, chiar dacă sunt vaccinați. A scăzut cam la jumătate numărul participanților la clase. Colegele mele care aveau ședințe de patru ore fac acum doar două ore. După ce nu am avut activitate la sală deloc trei luni, iar online era abia la început și a mers relativ greu, am reluat antrenamentele la sală cu o limită a numărului de participanți. Aproximativ la jumătate față de cum era înainte, pentru a asigura cei 10 metri pătrați pentru fiecare persoană, și nu s-a revenit niciun moment la limita maximă inițială. Abia dacă reușeam să plătim salariile și cheltuielile la sală, iar acum nu știm ce va fi, dar sperăm ca lucrurile să se redreseze cât mai repede”, susține Mara, manager Fantastic Fit. Situația nu era roz pentru industria de fitness și health nici în primăvara acestui an.

Alexandru Lascăr: „Cred că această scădere depinde de gradul de vaccinare din oraș”

Alexandru Lascăr, antreprenor și unul dintre cei doi președinți ai Patronatului Angajatorilor din Health and Fitness, spune că dacă numărul vaccinaților ar crește, situația ar fi mai bună.

„Avem colegi din Iași care spun că sunt mai afectați față de cei din restul țării. E o scădere semnificativă a numărului de clienți, față de acum două săptămâni. Cred că această scădere depinde de gradul de vaccinare din oraș. Teoretic, în București, sunt 60 la sută vaccinați și cumva asta se oglindește în procentul de oameni rămași la sala de fitness. Sunt și persoane care se vaccinează pentru a putea veni la sală. Ca să fim onești, după ce s-au redeschis sălile, o fost o perioadă acceptabilă. Acum situația e grea și va fi provocator pentru antreprenori. Cred că e mai bine așa decât să închidă sălile din nou. Sperăm că va crește gradul de vaccinare, dar sigur va mai dura câteva luni până vom funcționa la capacitate maximă”, susține Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului Angajatorilor din Health and Fitness.

Comentarii
 • Mersul la sala nu e o fita sau nu numai fitosii merg la sala.E vorba de un stil de viață sănătos și sunt multi care lucrează la birou și pt că au probleme cu spatele cu ajutorul unor antrenamente se refac

 • La Vivertine este plin. Daca înainte stăteai la rand la banda, acum stai la rand și la aparate.
  50% din capacitate? Poate în declarații!

 • Oana, ia mergi tu la muncă și nu mai aștepta clienții la futnes!! Putorilor, v-ați învățat să trăiți ca niște paraziți, cumpărând câteva fiare de care să tragă naivii, dar să vă și plătească! Halal oameni de ”afaceri”. Mai știu din ăștia care cumpără gumă de mesctecat cu un preț și îi mai adaugă ceva la a doua vânzare, dar se numește ”om de afaceri”. Sunt alte priorități în țara asta. Mergeți la veneția și faceți mișcare cât vreți, asta gratis.

 • Bai attention whore, după comentariu este disperat sa atragi atenția, ca de asta ai scris. Pai dacă vrei atenție, prinde-ti pooola in ventilator, capseaza-ti quoiele, aruncă-te de pe o macara, adică găsești destul moduri în care sa ieși în evidenta după posibilitățile tale fără sa ocupi spațiu pe-aici.

 • 1. Poți fi vaccinat și te poți îmbolnăvi. Poți face o formă ușoară, nici nu-ți dai seama, mergi la sala, la școala și transmiți.
  2. Poți avea test negativ sau chiar mai multe teste negative și după un număr de zile sa ajungi pozitiv. Și atunci la ce ajuta rezultatul unui test azi negativ, mâine pozitiv?
  Când vor fi oamenii responsabili și la primele semne se vor testa și izola? Când ne va pasa și de cel de lîngă noi? În goana după bani nimic nu mai contează…

 • Singurul lucru pe care l-ai merita tu este sa-ti taie cineva gatul și sa te lase sa crapi pe un câmp. Ti-as face asta cu cea mai mare bucurie.

 • Asta era prioritatea acum! Fitnessul? Era unul aici care se temea ca nu mai poti face sport. Frate, alearga pe malul Bahluiului, taie-i lu’ bunica-ta 3 metri cubi de lemne, sau alte babe vadane din sat, ca se gasesc destule, cara cu un carucior sau remorcuta stiuletii de porumb(sa vezi atunci muschi) si da la lopata vreo cateva betonere(stii cum se umfla deltoidul?). Daca vrei sa lucrezi fesierii, genuflexiunile la strans de barabule sunt foarte indicate. Si pentru abdomene avem indicatii: descarcarea unui camion de baloti face minuni, plus ca faci o vacuta fericita. Alternative se gasesc. 🙂

 • George cu ce te ocupi? sunt tare curioasa. Cu siguranta nu ai fost si nu vei fi in stare sa ai o afacere..o afacere cu macar 5 angajati pe care trebuie sa ii platesti indiferent daca ai sau nu incasari.

 • Fitnessul nu este o fita..de cand e o fita sa arati si sa te simti bine???Normal e sa stai in pat sau fotoliu sa te uiti la telenovele si sa bagi ca spartu/sparta pana faci curu cat casa poporului,pana nu mai ai gat si mori incet asfixiat incercand sa te legi la sireturi?Pai sportul e viata ,iti ajuta imunitatea ,imbunatateste starea psihica si nu numai…dar ce sa le spui unora care nu sunt in stare sa treaca strada fara gps…mai usor e sa comentezi si sa bagi in tine pana pocnesti!Si mai lasati vrajeala cu videochatul..suntem dracu in secolul 21 si fiecare face ce vrea cu viata lui..nu mai purtati de grija altora si vedeti mai bine cum puteti voi sa traiti mai bine.

Adauga un comentariu