Local

Dezbatere despre modernizarea Aeroportului Iaşi. Cum va arăta aerogara ieşeană – FOTO

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezbatere despre modernizarea Aeroportului Iaşi. Cum va arăta aerogara ieşeană - FOTO
Dezbatere despre modernizarea Aeroportului Iaşi

La această oră, la Casa Pătrată, are loc o dezbarere privind modernizarea Aeroportului Iaşi. Obiectivul prevedere două opţiuni, dezvoltarea pe partea de Est şi una pe partea de Vest. Obiectivul ar urma să intre în dezbatere publică, după care va intra în luna octombrie în plenul Consiliului Judeţean Iaşi. Proiectul este demarat de firma Consi Trans SRL.

Douăzeci de milioane de euro pentru investiții la Aeroportul Iași. Iată cum se vor împărți fondurile pentru dezvoltarea aerogării

R.A. Aeroportul Internațional Iași și-a făcut planul de buget pentru anul în curs. Regia aeroportuară se va baza pe un buget de circa 90 de milioane de lei pentru noile investiții, care vor fi derulate pe parcursul acestui an.

Una din cele mai importante entități aflate sub tutela Consiliului Județean Iași și-a făcut planul de buget pentru anul în curs. R.A. Aeroportul Internațional Iași și-a făcut proiectul bugetar, cel mai important capitol fiind legat de investițiile din acest an. Conform documentației aferente, proiectele de investiții pe anul în curs ar fi de 90,8 milioane lei (18.9 milioane euro). În calcul au fost luate o serie de investiții cu finanțare nerambursabilă și din surse proprii de 24.8 milioane lei.

Din această sumă, 17,3 milioane lei reprezintă sursele de finanțare a obiectivului de investiții, echipamentele, utilajele care sunt propuse a fi achiziționate în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă privind sistemul de protecție perimetrală. O altă investiție este legată de eficientizarea activității aeroportuare, proiect în valoare de 7,5 milioane lei. Alți 130 de mii de lei sunt din surse proprii și vizează studii de fezabilitate pentru construirea unui sistem de iluminat pentru parcarea destinată pasagerilor, extinderea coloanelor de alimentare cu energie electrică. O altă investiție la acest capitol prevede și documentația pentru reabilitarea și modernizarea drumului de acces la R.A. Aeroportul Iași și pentru eficientizarea energetică a zonei publice.

Proiecte demarate de aeroport

Alte investiții, de 65,6 milioane lei, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene prevăd lucrări mai ample. De exemplu, este vorba de suplimentarea capacităților de operare pentru pista de decolare-aterizare, platforma de staționare a aeronavelor de la Aeroportul Iași. Investiția este de 60 milioane de lei în acest caz.

Alte 5 milioane de lei se vor duce către un studiu de fezabilitate pentru garaj echipamente și platformă (93 mii lei), dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași – Master Plan Integrat și studiu de fezabilitate (4 milioane lei), dar și pentru zona de preîmbarcare – terminal T3 (857 mii lei), o documentație pentru modernizarea instalației de balizaj (95 mii lei), dar și pentru un PUZ al RA Aeroportul Iași și al zonelor de siguranță (28 mii lei).

Conducerea aerogării a arătat că proiectul de extindere va fi dezbătut în detaliu în perioada următoare.

„Am realizat această dezbatere pentru a avea toate informațiile necesare în vederea realizării unui Masterplan de extindere și modernizare a Aeroportului Iași, astfel încât să răspundem și nevoilor venite din piață, cu precădere de la mediul de afaceri ieșean. Practic, am vrut să aflăm de la antreprenori viziunea lor cu privire la zona cargo, pentru a integra toate sugestiile primite în viitorul plan de extindere a aerogării”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași.

Adauga un comentariu