Local

Dezbateri despre soarta A8 Iași-Târgu Neamț. A fost conturat traseul autorutei în zona municipiului Pașcani

Publicat: 23 sept. 2021
Întâlnirea de la Pașcani pentru autostrada A8 Iași-Târgu Neamț
În municipiul Pașcani a avut loc o discuție legată de traseul autostrăzii A8 Iași-Târgu Neamț, proiect care va tranzita mai multe localități din județ

Autoritățile județene au pus la punct noi detalii legate de proiectul autostrăzii A8 Iași-Târgu Neamț. Recent, în municipiul Pașcani a avut loc o întâlnire a celor implicați în proiect pentru conturarea finală a traseului în zona de vest a județului

O nouă serie de discuții despre proiectul Autostrăzii A8 Iași-Târgu Neamț au avut loc recent în zona municipiului Pașcani. La întâlnire au fost prezenți reprezentanții firmei Consitrans, proiectantul A8, dar și reprezentanții primăriilor de pe traseu. La discuții au fost și reprezentanții Consiliului Județean Iași, dar și ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. Recent, firma Consitrans a predat o documentație cu mai multe alternative de traseu pentru A8 pe sectorul Iași-Târgu Neamț, documentație ajunsă la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Parcuri industriale în zona noii autostrăzi A8 Iași-Târgu Neamț

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a precizat că în discuțiile cu firma care va face proiectul au fost luate în calcul și viitoare parcuri industriale de pe amplasamentul A8.

„A fost o întâlnire de lucru la Pașcani cu reprezentanții Consitrans, proiectantul general al autostrăzii A8, directorul DRDP Dănuț Pilă, dar și primarii comunelor de pe sectorul Moțca – Târgu Frumos. Pe 15 septembrie, Consitrans a predat la CNAIR alternativele de traseu propuse pe baza unui studiu de trafic și a prognozei de trafic pe următorii 30 de ani. Mă bucur că s-a ținut cont de sugestiile și solicitările noastre anterioare de a lua în calcul amplasamentul viitoarelor parcuri industriale în configurarea traseului”, a spus Costel Alexe.

A fost stabilit traseul A8 lângă municipiul Pașcani

Șeful CJ Iași a arătat și cum va figura traseul A8 din zona municipiului Pașcani.

„Varianta recomandabilă de traseu va trece pe la sud de parcul industrial Pașcani, asigurând o conectivitate mai bună, crescând atractivitatea și interesul investitorilor. Vor porni lucrările de execuție a forajelor geotehnice. Consiliul Județean va fi în continuare un partener de bază al proiectantului, un mecanism integrator între proiectant și autoritățile locale pentru ca fiecare etapă în implementarea proiectului să fie accelerată. Prea mult timp a fost pusă frână dezvoltării Moldovei ș timpul nu mai are răbdare cu noi. Suntem în punctul în care, pentru prima dată după foarte mult timp, se poate intra în linie dreaptă cu Autostrada Unirii pentru ca Iașul și Moldova să-și clădească infrastructura de transport absolut necesară dezvoltării”, a mai spus Costel Alexe, șeful CJ Iași.

Documentația va ajunge la Comisia Europeană

Documentul legat de A8 pe traseul Iași-Târgu Neamț ar urma să ajungă și pe masa Comisiei Europene.

„Am discutat cu primarii despre necesitatea de a face toate procedurile legale pentru a permite, cu acordul proprietarilor, accesul pe terenurile proprietate privată pentru a demara lucrările de execuție a forajelor geotehnice și planificarea cât mai eficientă a acestora. Pentru această temă geotehnică se vor executa foraje de 35 de metri adâncime. Totodată, proiectantul a luat în calcul impactul asupra mediului, toate ariile protejate au fost evaluate și s-a stabilit cum vor fi impactate de traseul autostrăzii pentru a nu exista riscuri. Documentația va fi transmisă și la Jaspers pentru asistență în evaluare”, a mai menționat președintele Consiliului Județean Iași.

Ce a precizat Petru Movilă, președintele PMP Iași, inițiatorul Legii Autostrăzii Unirii?

Pe de altă parte, Petru Movilă, președintele PMP Iași, inițiatorul legii Autostrăzii Unirii, a arătat că eforturile autorității locale par a fi în zadar din cauza termenelor de execuție lungite de parlamentari.

„Este un lucru pozitiv faptul că autoritățile ieșene sunt interesate de modul în care pot susține aces proiect al A8 – Autostrada Unirii. Din păcate, decizia privind traseul și finanțarea nu ține le aceste autorități. În condițiile în care toți parlamentarii au votat ca termenele de execuție să fie cât mai îndepărtate, munca președintelui CJ și a primarilor devine și mai grea. Încă o dată spun că decizia nu e la ei.

Am mai avut un experiment nefericit de altă calitate, în care fără a avea ceva concret, președintele CJ Iași de acum câțiva ani, Maricel Popa, și cel de la Neamț, Ionel Arsene, cereau de la primari certificatele de urbanism pentru A8, în condițiile în care nu era stabilit nimic concret. Din punctul meu de vedere, cred că eforturile președintelui CJ și ale primarilor trebuie să ajungă la Guvern, pentru a avea informații clare despre A8”, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Comentarii
  • Se vede ca suntem luati de prosti noi Moldovenii si mai ales Iasul care este in afara rutelor de transport si este oarecum izolat.
    Cand in Transilvania pentru infrastructura ”bagi” 9 miliarde de euro iar Moldova (cele 8 judete) primeste 1 miliard de euro cum dracu aia sa aiba industrie si locuri de munca bine platite.
    Intalniri de astea mai duc vreo 6 luni termenul de aprobare de executie al autostrdei A8, nu-i asa fiecare vrea cate ceva ca nu au fost in stare timp de 17 ani si vor sa le treaca autostrada prin curte.
    Pe de alta parte fiecare lider judetean si politicean din judetele Moldovei vor autostrada lor, Bacaul cu A13, Flutur de la Suceava cu Soseaua Nordului a lui fac sa fim tratati noi Moldovenii de cei de la Bucuresti cu zicala de pe la noi ”sezi ghinisor ca nu dau turcii”.
    Moldovenii de la 1907 n–au mai facut nimic si le mananca cainii din traista,.

Adauga un comentariu