Titlurile zilei

Dezvoltatorii imobiliari, zdrobiți de birocrația și incompetența din instituții! La ISU Iași, avizările se fac după modelul din primărie: cât mai târziu – FOTO

Publicat: 16 dec. 2022
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Dezvoltatorii imobiliari zdrobiți de birocrația și incompetența din instituții La ISU Iași avizările se fac după modelul din primărie cât mai târziu  FOTO
La ISU Iași, investitorii plâng la ușile funcționarilor cu lunile, deși au dosarele complete

Investitorii din Iași au ajuns la disperare din cauza birocrației. Dacă la Primăria Iași era cunoscut faptul că certificatele de urbanism sunt eliberate și după șase luni de la cerere, deși termenul este de 15 zile, nimeni nu se aștepta la același lucru din partea funcționarilor din cadrul ISU Iași. Dosarele complete depuse la ISU sunt trecute la diverse și timp de 90 de zile.

În ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari din Iași s-au confruntat cu o problemă ce a devenit normalitate în primărie. Pentru un banal act, cum ar fi un certificat de urbanism, deși trebuie emis, conform legii, în termen de 15 zile, beneficiari se trezesc că nici după jumătate de an nu pot intra în posesia acestuia.

Au fost cazuri în care Primăria Iași a fost acționată în instanță, dar totul se învârte în cerc. Intervine lehamitea, dar investitorii strâng din dinți pentru că au nevoie de avizul șefilor din Primăria Iași. După același model a început să funcționeze și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași.

„Au început și cei de la ISU să funcționeze ca la primărie. Le duci un dosar complet, iar ei te țin și 90 de zile. Nu primești nicio explicație, spun că este în lucru. Dacă ajungi să stai atâta timp pentru un aviz banal, ceva nu este în regulă. Investitorii parcă au început să se obișnuiască cu nerespectarea termenelor. Nu este în regulă nici așa, pentru că investitorii pierd bani și timp. Sunt care au credite și trebuie să plătească lunar, la bancă”, a transmis un investitor care așteaptă banalul aviz de mai multe luni.

În edițiile trecute ale BZI, reprezentanții ISU Iași s-au contrazis și în ceea ce privește existența autorizației de securitate la incendiu pentru Hotelul Astoria. Unitatea de cazare funcționează în baza unui document emis pentru Hotel Traian, deși cele două clădiri sunt independente.

Dezvoltatorii imobiliari, zdrobiți de birocrația și incompetența din instituții, stau la mâna funcționarilor

Șeful ISU Iași a comentat această situație pentru BZI. Acesta neagă că ar fi o problemă legată de un eventual blocaj instituțional și susține că ar fi vorba despre o problemă apărută între beneficiar și arhitecți.

„Nu sunt probleme, întârzierile sunt cauzate de documentațiile incomplete. Sunt și situații în care arhitectul beneficiarului nu depune documentația, dar transmite altceva beneficiarului. Au mai fost situații și când cei responsabili cu avizarea se aflau în concediu medical”, a spus Ciprian Ionuț Grădinaru, șeful ISU.

Toate acestea, în condițiile în care în sertarele instituției sunt zeci de documentații complete pentru care nu se emite efectiv avizul necesar.

La Iași, ISU trebuie împins de la spate

ISU Iași a primit recent o palmă și pe linie instituțională. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), condus de Dan Paul Iamandi, fostul șef de la Iași, a trebuit să coordoneze o acțiune banală privind funcționarea cluburilor de noapte din Iași.

Pentru că structurile locale nu se ocupau de verificarea localurilor, cei de la București au organizat o acțiune mai amplă ce s-a concretizat cu închiderea clubului „Time Out” din Copou, pentru că nu a fost respectată capacitatea maximă la evenimente. Erau mult mai mulți clienți decât se permitea conform legii. Dan Iamandi nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta blocajul de la Iași.

Acum, dezvoltatorii imobiliari, zdrobiți de birocrația și incompetența din cadrul ISU, nu au altă variantă decât să aștepte.

Comentarii
  • Mi se pare normal. Daca nimeni nu mai da spaga amana cu anii. Ar trebui totusi statul sa le plateasca salariile in functie de un target. Altfel ei o ard aiurea si amana cat vor ei anumite spete.

  • Este cea mai corecta institutie! Tot ce iti solicita este numai in litera legii. Este normal sa dureze avizarea, trebuie citita foarte amanuntit toata documentatia, care cuprinde nenumare detalii tehnice pentru a se asigura ca s-au respectat conditiile de securitate la incendiu! Daca este incorecta documentatia normal ca dureaza! Dar cine face documentatia corect si respecta intru totul cerintele isu atunci primeste avizul in timp rezonabil!

  • Vai de capul vostru! Jurnalisti fomisti si pupincuristi! Nu merge cu spaga si cu vrajeala, hai sa aruncam cu rahatul care ne ramane la gura, in cineva corect! Daca ar fi corecti cei de la ISU, si nu ar maiblasa pe toata lumea mai lejer, ar trebui sa dispara 80 la suta din locatiile din oras! Ar trebui felicitati pentru ce fac!

  • Dar de dezvoltatorii care tag tepe peste tepe de ce nu scrieți? Ca cei mai multi nu respecta nicio lege a construcțiilor și au fundatii de 25 de cm….ați uitat repede de Colectiv? Bine!
    Dar sa nu uitați ca oricând vi se poate întâmpla și vouă ….sa mai întrebam că-ți dintre ei plătesc cu adevărat impozite și TVA? Sa mai povestim cate subterfugii folosesc sa nu plătească?

  • Poziții total greșite. Lucrul bine făcut nu presupune mult timp, doar profesionalism. Poate dura si un an dacă sunt observații si nu sunt eliminate. Însă , o lucrare bine întocmita pentru ce sa stea trei luni ? Nici proiectarea nu durează atât. Ori aici șpagă e mai bine lucrata. O construcție din lemn durează doi ani la avizare dacă una din betoane sta trei luni?

  • Explicaţia inspectorului şef precum că documentaţiile sunt incomplete arată incompetenţa acestuia, precum şi a subordonaţilor care se ocupă de avizare/autorizare.
    Conform procedurilor, documentaţia este verificată de către angajaţii ISU în momentul depunerii dacă este în volum complet, iar dacă este incompletă, aceasta este returnată pe loc.
    Dacă documentaţia este întocmită greşit, aceasta este returnată DUPĂ verificarea de către angajaţii ISU, cu explicaţiile de rigoare, verificare ce ar trebui efectuată în maxim 30 zile.
    Deci explicatia inspectorului şef e praf în ochi.
    Poate explică inspectorul şef de ce nu se soluţionează documentaţiile în termenul legal, ci după 70-90 zile.

  • Ciprian, usor cu pianul ca zgarii parchetul!
    Documentatia nu este verificata in momentul depunerii, aceasta se depune pe baza unui OPIS. In termen de 5 zile lucratoare se comunica beneficiarul ce documente sunt lipsa. Beneficiarul are la dispozitie 30 zile lucratoare sa depuna documentele lipsa. Dupa ce beneficiarul depune documentele lipsa, incepe sa curga termenul de 15/30 zile lucratoare.
    Si acuma cu matematica:
    5 zile LUCRATOARE + 30 zile LUCRATOARE + 15 zile LUCRATOARE = 50 zile LUCRATOARE asta este termenul maxim pentru eliberarea unui Aviz.

    P.S. Actiunile de control la cluburi au fost coordonate de IGSU in toata tara nu doar la IASI

Adauga un comentariu