Dieta italiană anti-îmbătrânire. Dupa numele unui mic sat italian, dieta Pioppi desemnează o dietă hiper-sănătoasă, care a fost practicată dintotdeauna în sudul Italiei. Ar oferi locuitorilor săi o longevitate și o sănătate den vârf. Descoperă-i secretele!
Pioppi este un sat pescăresc cu puțin peste 300 de oameni, situat la sud de Napoli. Locuitorii săi trăiesc acolo deosebit de mult (peste 100 de ani) și, mai ales, într-o stare bună de sănătate! Dacă multe alte sate mediteraneene au aceleași caracteristici, Pioppi și faimosul său regim au devenit celebri datorită savantului american Ancel Keys, care s-a stabilit acolo la pensie și a locuit pana când a murit, la 100 de ani (97 de ani – soția, Margaret). Studiile sale asupra dietei mediteraneene au fost reluate de cardiologul american Aseem Malho-tra, convins că, schimbându-ne stilul de viață, se pot evita multe afecțiuni: diabet, obezitate, boli cardiovasculare, cancer.
Oamenii din Pioppi depun eforturi mici pentru a rămâne tineri și în formă. Pur și simplu trăiesc în armonie cu natura: cadrul idilic promovează bunăstarea și convivialitatea, peisajul înconjurător oferă o mulțime de fructe și legume, ca să nu mai vorbim de ulei de măsline. Dacă aceste elemente nu fac parte neapărat din viața noastră de zi cu zi, putem fi totuși inspirați de modul lor de a mânca pentru a avea un IMC bun pentru sănătate și de a lupta împotriva îmbătrânirii.
Dieta italiană anti-îmbătrânire. Iată cele 10 reguli principale de urmat și adaptat!
1. Legume
Nu putem spune niciodată suficient, legumele nu trebuie să „însoțească”, ci să garnisească jumătate din farfurie! Atuurile lor: ușoare, sunt bogate în fibre care se satiază și promovează tranzitul, precum și în micronutrienți (vitamine, minerale, antioxidanți), esențiale și protectoare.
Toate legumele sunt bune, atâta timp cât sunt de sezon și nu au călătorit prea mult (în caz contrar, vitamine… la revedere). Mențiunea „fără pesticide” și eticheta organică sunt desigur un atuu.
2. Carne de doua ori pe saptamana
Este cunoscut: un exces de carne (roșie, în special) promovează bolile cardiovasculare, cancerul de colon și diabetul. Acida și bogata în grăsimi saturate, carnea nu trebuie să fie în meniu în fiecare zi și cu atât mai puțin la toate mesele. La fel ca locuitorii din Pioppi, îl rezervăm pentru ocazii speciale (petreceri, restaurante) și alegem calitatea: organică, de la producători mici, crescuți cu iarbă, hrănite fără OMG-uri. Și carne roșie de maximum 2 sau 3 ori pe lună.
3. Peste de 3-4 ori pe saptamana
Peștele oferă la fel de multe proteine ca si carne, dar fără grăsimi saturate. Speciile slabe (codul, pollacul…) sunt ușoare și satisfăcătoare. Peștele gras (sardine, macrou etc.) conține acizi grași esențiali, omega-3, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și promovează buna funcționare a creierului.
4. Paste o data pe zi
La Pioppi, fără făină albă sau cereale ultraprocesate. Păinea și pastele de casă cu făină de calitate sunt baza. Cu cât un produs este mai brut și complet, cu atât este mai bogat în micronutrienți și cu atât oferă mai multă energie de lungă durată. În fiecare zi, puteți alege dintre: pâine artizanală, paste integrale, hrișcă, orz.
5. Legume toata ziua
La Pioppi, năutul, lintea și alte leguminoase sunt mult mai dese in meniu. Combinate cu cereale, sunt o alternativă bună la carne: furnizează proteine de calitate, dar și carbohidrați, surse de energie, fibre satioase și minerale.