Diete si regimuri

Dieta ketogenă ajuta la combaterea gripei

Publicat: 27 nov. 2019

Dieta ketogenă combate gripa. Infecțiile respiratorii gripale sunt o sursă de mortalitate la om, provocând în fiecare an numeroase decese. Conform unui experiment publicat în Science Immunology, dieta ketogenă ar putea fi utilă pentru prevenirea și combaterea simptomelor gripei la șoareci.

În fiecare an, gripa provoacă, direct și indirect, 650.000 de decese la nivel mondial, în principal din cauza complicațiilor respiratorii și a slăbirii sistemului imunitar pe care o provoacă la persoanele fragile. Vaccinul antigripal ajută la protejarea unora dintre cei cu risc, dar, având în vedere natura extrem de mutagenă a virusului, eficacitatea vaccinului este variabilă. Cu toate acestea, rămâne în prezent cea mai bună soluție pentru persoanele fragile. Cu toate acestea, eficacitatea unui vaccin este legată de mai mulți parametri, inclusiv acoperirea vaccinării pentru locuitorii aceleiași țări. Stilul de viață este, de asemenea, o pârghie importantă pentru menținerea apărării imune bune.

Studiul pe șoareci

Scopul experimentului cercetătorilor, publicat în revista Science, a fost de a studia modul în care o dietă ketogenă (foarte bogată în grăsimi, săracă în carbohidrați și o cantitate standard de proteine) a afectat apărările imune ale șoarecilor împotriva unei infecții mortale. Un grup de șoareci a urmat o dietă convențională, în timp ce celălalt a urmat o dietă ketogenă și asta cu o săptămână înainte ca oamenii de știință să-i infecteze cu o tulpină activă de virus gripal. Experiența arată că grupul care a urmat o dietă ketogenă are celula imună T δδ exacerbată în plămâni. Pentru a verifica dacă rolul acestor celule a fost crucial în gestionarea infecției cu virus, experimentatorii au, de asemenea, șoareci infectați care nu au această tulpină imună particulară. Rezultatele lor sugerează că celulele T γδ îmbunătățesc funcția de barieră în plămânii șoarecilor prin modificarea diferențierii și funcției celulelor epiteliale ale căilor respiratorii.

Dieta ketogenă combate gripa

De fapt, nu s-au efectuat studii la om pentru a confirma rezultatele acestui experiment. În plus, persoanele afectate de acest risc sunt cele mai tinere și cele mai în vârstă. Nu este clar cum am putea introduce o dietă restrictivă ca aceasta la copiii mici sau la persoanele în vârstă cu obiceiuri alimentare ancorate.

Pe de altă parte, se poate insista, desigur, asupra caracterului preventiv de a adopta un mod sănătos de viață tot anul, și mai ales de a dobândi o masă musculară suficientă la bătrâni: care participă la un răspuns imun puternic. O dietă echilibrată și o practică fizică fără exces sunt, deocamdată, cele mai bune arme „naturale” în prevenirea infecțiilor sau a tratamentelor adjuvante.loading...

Adauga un comentariu