Prima pagină » Sanatate » Diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice. Implicațiile asupra sănătății reproductive
Diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice. Implicațiile asupra sănătății reproductive

Diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice. Implicațiile asupra sănătății reproductive

24 apr. 2024, 12:32,
BZI.ro, în Sanatate

Ovarele micropolichistice și cele polichistice sunt două afecțiuni ale sistemului reproducător feminin care pot afecta sănătatea unei femei. Deși ambele implică modificări în structura și funcționarea ovarelor, există diferențe semnificative între ele, de la dimensiunea și numărul de foliculi, la simptomele asociate și implicațiile asupra sănătății reproductive. În continuare, vom afla care este diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice, precum și modalitățile de diagnostic și gestionare a acestor tulburări.

Diferența dintre ovare micropolichistice și polichistice

Într-un ciclu menstrual normal, unul dintre foliculii antrali ai ovarelor este selectat și începe să crească în dimensiuni pe parcursul zilelor. Acest folicul se dezvoltă până când ajunge la dimensiuni de obicei mai mari de 18 mm, moment în care are loc ovulația. Ovulația presupune eliberarea unui ovocit matur, care este pregătit pentru fecundare.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai întâlnită cauză a infertilității la femeile aflate la vârsta reproductivă. Această afecțiune este o tulburare endocrină care se manifestă printr-o menstruație neregulată, o producție crescută de hormoni masculini și alte complicații. Netratate, ovarele polichistice pot duce la probleme serioase, inclusiv infertilitate.

SOP este o afecțiune caracterizată de prezența mai multor chisturi pe suprafața ovarului, precum și de niveluri crescute ale hormonilor masculini. Deși SOP-ul este considerat o condiție patologică semnificativă, ovarele cu microchisturi sunt adesea identificate ca fiind condiții benigne, descoperite în mod obișnuit în timpul unui examen cu ultrasunete realizat din alte motive medicale.

Diferența dintre ovarele micropolichistice și sindromul ovarelor polichistice este că SOP este asociat cu producția prea mare de hormoni sexuali masculini din ovare și, prin urmare, provoacă adesea un dezechilibru în organism. Ovarele micropolichistice sunt o variantă a ovarelor normale, în timp ce SOP este o tulburare metabolică asociată cu un dezechilibru al nivelurilor hormonale.

În cadrul examinării, trebuie exclusă posibilitatea existenței altui dezechilibru hormonal, de exemplu, prolactina crescută. Măsurarea hormonilor hipofizari FSH, LH și prolactina, precum și măsurarea hormonilor sexuali estrogen, progesteron și AMH ar trebui incluse, de asemenea, în examinare. În unele cazuri, se măsoară și conținutul de hormoni masculini (androgeni).

Sindromul ovarelor polichistice este unul complex, care afectează aproximativ 8-10% dintre femeile aflate la o vârstă reproductivă. Acest sindrom este caracterizat prin prezența a cel puțin două dintre următoarele trei condiții:

Anovulație. Lipsa ovulației spontane însoțită de cicluri menstruale neregulate sau absente, numite oligomenoree/amenoree.

Hiperandrogenism. Acest aspect poate fi confirmat prin prezența nivelurilor crescute de testosteron în circulație. Din punct de vedere clinic, femeile afectate prezintă o densitate crescută a părului de pe corp, cunoscută sub numele de hirsutism, care se poate accentua odată cu înaintarea în vârstă, și pot suferi de acnee.

Semne ecografice de ovare polichistice. Ovare cu un diametru mai mare de 10 cm sau prezența a mai mult de 10-12 foliculi antrali pe fiecare ovar. Foliculii antrali sunt mici chisturi dispuse într-un șir sau periferic pe ovar, cunoscuți sub numele de „șirag de mărgele”.

Metode naturiste de tratament

Rezistența la insulină este considerată a fi o parte cheie în dezvoltarea SOP. Rezistența la insulină înseamnă că organismul nu răspunde normal la insulină, hormonul responsabil pentru menținerea nivelului de glucoză din sânge la un nivel sigur. Unele părți ale corpului ar putea fi „rezistente” la insulină, iar un nivel mai ridicat al acestui hormon este adesea produs pentru a menține glucoza în intervalul normal.

Un nivel ridicat de insulină în corp crește producția de androgeni (hormoni de tip masculin), cum ar fi testosteronul, în ovare. Acest lucru poate afecta funcția ovarelor, inclusiv ovulația (eliberarea unui ou matur dintr-un ovar).

Cel mai mare volum al cercetărilor privind metodele naturiste prin care poate fi gestionat SOP, au fost efectuate asupra inozitolului, o substanță de tip vitamină.

Disponibil sub formă de supliment, inozitolul se formează în mod natural în organismul uman, dar este prezent și în multe alimente, în special cereale, nuci și fructe. Inozitolul are un rol în controlul glucozei din sânge și poate face celulele corpului mai sensibile la insulină. Un studiu din 2018 a constatat că ratele de ovulație și ciclurile menstruale par să se îmbunătățească în cazul femeilor care au luat suplimente de inozitol. Multe dintre aceste studii au testat combinații de nutrienți, cum ar fi inozitol și acid folic.

De asemenea, scorțișoara pare să îmbunătățească modul în care acționează insulina prin menținerea nivelului glucozei din sânge într-un interval mai sănătos. Diferența dintre ovarele micropolichistice și polichistice constă în faptul că ovarele micropolichistice sunt o variantă a ovarelor normale, în timp ce SOP este o tulburare metabolică asociată cu un dezechilibru al nivelurilor hormonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *