Cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, ce se sărbătorește astăzi, 15 mai 2025, Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași a derulat campania de conștientizare „Familia – mediu fără violență”. Această activitate a fost realizată cu scopul de a promova familia ca mediu sigur, armonios și lipsit de violență.
Direcția de Asistență Socială a demarat o campanie cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei
În ziua de 14 mai 2025, DAS Iași a organizat o campanie prin care a desfășurat activități informative pe traseul Copou – Fundație – Bulevardul Ștefan cel Mare – Palatul Culturii. Un număr de 200 de baloane albe au fost distribuite cetățenilor ieșeni de către specialiștii DAS Iași, alături de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la specializarea Asistență Socială.
„Tocmai din prisma aceasta, din păcate, pentru că nu se fac campanii de conștientizare a acestui fenomen sau de prevenire, astăzi (n.r. – 14 mai 2025), Direcția de Asistență Socială a organizat campania de conștientizare «Familia – mediu fără violență». Este o campanie organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, prin care vrem să promovăm familia ca un mediu sigur, armonios, fără violență în special, și vrem să distribuim cetățenilor municipiului Iași un număr de 200 de baloane însoțite de mesaje pozitive, anti-violență. În plus, împărțim și materiale informative în care aceștia vor găsi afișat numărul de telefon verde pentru victimele violenței domestice, precum și numerele de contact ale DAS, unde vor putea suna și solicita informații cu privire la serviciile de pe raza municipiului Iași pentru victimele violenței domestice”, a spus Andra Curalariu, șef Centru servicii integrate pentru victimele violenței în familie.
Nu toate persoanele care sunt victime ale violenței în familie sunt capabile să recunoască că sunt agresate, din diverse motive. Totuși, comunicarea cu autoritățile rămâne, în continuare, cea mai sigură metodă pentru soluționarea acestor tipuri de abuzuri.
„Motivele sunt multe pentru care nu cer ajutor, din frică, din rușine, din dependența financiară față de agresor. Este foarte ușor de judecat de ce nu pleacă de acolo. Din fericire, specialiștii care lucrează cu astfel de cazuri pot înțelege care sunt motivele și că nu sunt ușor de depășit. Să ceară ajutor este destul de greu din experiența noastră, dar este un singur pas și este cel mai important pas pe care poată să-l facă. Noi suntem mereu la dispoziția lor – DAS deține un centru rezidențial în regim de urgență, deschis pentru 24 de ore. Noi suntem în strânsă legătură cu poliția de pe raza județului și a municipiului Iași, și, atunci, lucrurile pot deveni foarte facile la momentul oportun. Centrul oferă servicii de găzduire, consiliere socială, psihologică și juridică, și le ajutăm să își găsească un loc de muncă pentru a depăși situația de criză și pentru a se integra din nou în societate ca un om perfect normal, fără riscul de revictimizare”, a adăugat Andra Curalariu.
Studenții de la specializarea Asistență Socială au răspândit baloane albe în oraș
Un grup de aproximativ 13 studenți de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice din Iași, de la specializarea Asistență Socială, au distribuit 200 de baloane în Iași cu mesaje anti-violență, dar și pliante informative despre prevenirea și combaterea violenței domestice. Pe lângă baloane, au fost dăruite și flori din hârtie, confecționate în cadrul atelierelor de lucru, de către beneficiarii Centrului de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități „Sf. Prooroc Zaharia”.
„Noi vrem să transmitem astăzi (n.r. – 14 mai 2025) un mesaj foarte important, iar noi ne axăm foarte mult pe victimele violenței domestice, de aceea vrem să transmitem un mesaj pentru a conștientiza această zi. Din păcate, este un fenomen cât mai cunoscut, de aceea există centre de asistență socială, centre pentru victimele familiilor, și cred că aceasta ar fi o soluție, dar și comunicarea cu ceilalți”, a spus Daria Voinea, studentă în anul I la specializarea Asistență Socială.
Unele dintre studentele prezente în cadrul campaniei organizate de DAS au mărturisit că au cunoscut personal oameni care au fost victime ale violenței domestice în familie.
„Am început activitatea prin programul centrului DAS și este foarte important să promovăm și să împrăștiem mesajul, să ajutăm la împuținarea victimelor. Am cunoscut astfel de persoane în familie și în sat. Nu am încercat să le dau sfaturi, că există astfel de centre, pentru că nu cred că ajută. Este foarte greu să le desprinzi de familie și de agresor. Cel mai important este să aibă un sprijin și să simtă că au pe cineva cu care să vorbească, dar este foarte greu, pentru că sunt dependente de agresori. Cred că femeilor le ia foarte mult să iasă din acest mediu”, a spus Ema Munteanu, studentă în anul I la specializarea Asistență Socială.
Direcția de Asistență Socială Iași a organizat o campanie cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, prin care au dorit să răspândească cât mai multe informații către ieșeni despre cum ar trebui să procedeze atunci când sunt victime ale violenței domestice.