Prima pagină » Titlurile zilei » Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe, cu 905.000 de lei. Ciupercile de lux au ajuns în restaurantele din Italia
Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe, cu 905.000 de lei. Ciupercile de lux au ajuns în restaurantele din Italia

Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe, cu 905.000 de lei. Ciupercile de lux au ajuns în restaurantele din Italia

13 aug. 2025, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe, cu 905.000 de lei, în acest an. Potrivit specialiștilor, ciupercile de lux au ajuns în restaurantele din statele europene – în special, în Italia

Datele furnizate de Direcția Silvică Iași arată că, în primele 7 luni din 2025, instituția a realizat venituri din valorificarea plantelor medicinale (floare de tei argintiu) și din cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile (trufe), în valoare totală de 1.513.895 de lei, fără TVA, din care: plante medicinale (floare de tei argintiu – în stare uscată – 13.531 kg, la prețul mediu de 45 lei/kg, cu valoarea totală de 608.895 de lei, fără TVA), dar și cesionare drept recoltare ciuperci comestibile (trufe sp) – 5.000 kg, la prețul mediu de 181 lei/kg, cu valoarea totală de 905.000 de lei, fără TVA. Dacă plantele medicinale ajung la Fares, ciupercile de lux, care sunt culese și din pădurile din Iași, ajung în restaurantele din Europa, cu preponderență în Italia.

„Cesionarea suprafețelor pentru recoltarea de trufe s-a făcut prin licitație și a fost achiziționată de o firmă de la Fălticeni. Cred că ciupercile se dau la export în Europa. În luna august se va desfășura și licitația privind valorificarea fructelor de pădure (măceșe). Cantitatea estimată este de 100.000 kg, la prețul de pornire de 1.250 euro/tonă, în stare proaspătă”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe în acest an

Trufele, delicatesele de pe mesele din România și din străinătate, s-au înmulțit în pădurile din Iași. Prețurile au crescut față de anul precedent, când se comercializau cu 160 de lei pe kilogram, dar și numărul celor care caută trufe în pădurile din județul Iași. O explicație a creșterii cantității de trufe din județul Iași este faptul că pesta porcină a decimat efectivele de porci mistreți care erau mari consumatori de trufe. Un kilogram de trufe din soi superior pornește de la 3.000 și ajunge până la 5.000 de euro pe kilogram, mai ales în străinătate. Cei care sunt prinși că transportă ilegal pot primi amenzi de minimum 7.000 de lei.

„La căutarea trufelor se folosesc căutători specializați, autorizați. Cei care fac asta ilegal sunt sancționați. Trufele s-au înmulțit, cel mai probabil după ce pesta porcină a distrus efectivele de porci mistreți, mari consumatori de trufe. Dezvoltarea trufelor durează 2-3 ani, deci au apărut tot mai multe și în județul nostru. Iașul a devenit o zonă de atracție din punctul acesta de vedere, unde lumea vine și caută acest produs, de aceea avem solicitări din partea operatorilor economici din diverse zone ale țării”, mai spune Gabriel Doncean.

Trufele sunt folosite mai ales la prepararea unor paste sau sosuri

Trufele sunt acele ciuperci speciale care cresc doar în anumite condiții de temperatură și umiditate. Astfel că acestea nu sunt disponibile proaspete pe tot parcursul anului, primăvara și toamna fiind anotimpurile în care sunt culese (în funcție de specie). Culegerea trufelor nu este una ușoară, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte tipuri de ciuperci, ci necesită câini special antrenați pentru găsirea lor. Cele mai multe trufe se găsesc în China, iar recoltarea acestora se realizează din luna noiembrie până în martie. Trufele sunt, de fapt, ciuperci de simbioză, fiind produsul unei asocieri dintre o parte vegetală și o rădăcină.

Acestea au forma unei cupe minuscule, cu margini care se închid și care creează un tubercul. Trufele cresc în soluri calcaroase, în proximitatea rădăcinilor copacilor mari, cum sunt alunii, pinii, mestecenii, fagii sau stejarii. Există mai multe tipuri de trufe (albe, negre, de toamnă sau de primăvară), iar gustul și aroma diferă în funcție de fiecare tip. Aroma trufelor negre este una înțepătoare, dar impresionantă atunci când sunt gătite, iar trufele albe au un gust mai subtil, asemănătoare mușchiului sau usturoiului.

Pentru că în pădurile din județul Iași trufele s-au înmulțit, a crescut și cantitatea comercializată. Direcția Silvică Iași a vândut 5 tone de trufe, cu 905.000 de lei, în acest an.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025