Local

Directorul DSP Iași spune că sistemul sanitar este pregătit pentru o eventuală avalanșă de cazuri cu noua tulpină Omicron! Dr. Vasile Cepoi: „Suntem pregătiți, oricând poate apărea un pacient suspect”

Publicat: 04 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Directorul DSP Iași spune că sistemul sanitar este pregătit pentru o eventuală avalanșă de cazuri cu noua tulpină Omicron Dr. Vasile Cepoi Suntem pregătiți oricând poate apărea un pacient suspect
Dr. Vasile Cepoi vorbește despre apariția tulpinei Omicron la Iași

Spitalele și medicii din Iași sunt din ce în ce mai pregătiți pentru apariția valului 5 și al noii tulpini Omicron. Autoritățile ieșene recomandă tuturor persoanelor să respecte în continuare toate măsurile de protecție și cea mai importată este vaccinarea. În prezent, în județul Iași nu există nicio suspiciune de infectare cu noua tulpină, însă medicii se așteaptă să apară primele cazuri

Directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, dr. Vasile Cepoi, a precizat care sunt măsurile care se iau și scenariile care se pregătesc pentru apariția unui nou val de infectări cu Covid-19 și a tulpinei Omicron la Iași. Medicii îndeamnă populația să respecte toate măsurile de protecție deja cunoscute și cea mai importantă este vaccinarea. În prezent, în județul Iași nu există nicio suspiciune de infectare cu noua tulpină Omicron, însă se așteaptă ca în orice moment să apară o persoană suspectă de infectare.

„Ne pregătim la fel ca și până acum pentru valul 5, cu sau fără Omicron. Valul 5 va veni și trebuie să fim pregătiți și precauți. Nu se știe mare lucru despre ce va urma, dar cert este că trebuie să avem grijă ca și până acum să ne ferim de ce este mai rău. Regulile sunt aceleași: igienă, purtat mască, evitat aglomerațiile și cea mai importantă este vaccinarea. Vaccinarea rămâne valabilă, martor fiind chiar italianul, pacientul 0, a cărui familie a avut o formă ușoară a infecției, deoarece era vaccinată. Momentan, ce există sunt teorii, nu se cunoaște ceva concret. Chiar dacă suntem pregătiți pentru un nou val, trebuie respectate toate măsurile de protecție. Momentan nu avem niciun pacient suspect de infectare cu noua tulpină, dar poate apărea oricând”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Tulpina Omicron este mult mai contagioasă

Noua tulpină de COVID-19, mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri. Doar 10 cazuri din 3 țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin.

Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost găsite 6 cazuri în Africa de Sud. Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte. Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, care poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului.

În lume au apărut mai multe variante COVID-19 de la începutul pandemiei. Pandemia COVID-19, care a început în Wuhan, China și s-a extins într-un timp record la nivel mondial a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza infectărilor tot mai multe, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, variantele braziliană, britanică sau indiană ale virusului. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuitei acestei tulpini, numită și Delta. Amintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.

Mai multe țări europene iau în considerare impunerea unor noi restricții

Marea Britanie a impus restricții de călătorie din 5 țări aflate pe continentul african. Autoritățile de la Londra sunt îngrijorate de noua tulpină de COVID-19. Mai multe țări, inclusiv Israel și Singapore, au restricționat călătoriile. Alte state europene iau în considerare noi restricții pe fondul unui al patrulea val al pandemiei COVID-19.

Noua tulpină are 32 de mutații în proteina spike, parte a virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva COVID-19. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen. Primele cazuri ale variantei au fost descoperite în Botswana pe 11 noiembrie 2021, iar cele din Africa de Sud au fost înregistrate 3 zile mai târziu. Cazul găsit în Hong Kong a fost un bărbat de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat în perioada 22 octombrie – 11 noiembrie. El a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv pe 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină.

Ce spune managerul Florin Roșu despre tulpina Omicron

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dr. Florin Roșu a explicat faptul că sunt puține cazuri dar cele care există sunt la persoane tinere care nu prezintă comorbilitati:

Despre noua tulpina Omicron sunt mai multe studii in desfășurare nișate pe diferite caracteristici virale. Din cauza faptului ca exista putine cazuri, iar in proportie covarsitoare la persoane tinere, fără comorbiditati, până la finalizarea studiilor ar fi hazardant sa facem predicții epidemiologice.
Așa cum am procedat si până acum, in celelalte perioade de creștere a numărului de îmbolnăviri,  avem strategii pregătite pentru ambele scenarii: dacă ne vom confrunta cu număr mare sau mai mic de pacienți si care vor pune sau nu presiune importanta pe sistemul de sanatate.
In continuare, atat in România cât și in restul Europei tulpina dominantă este tulpina Delta asupra căruia vaccinurile actuale sunt active, de aceea campania de vaccinare trebuie să continue. Sistemul imunitar este unul complex, nefiind format in exclusivitate din anticorpi, iar vaccinul il stimulează intr-un mod pozitiv.
Până in momentul de față, la nivelul Iașului nu avem nici o suspiciune de infectare cu noua tulpină, in schimb suntem vigilenti, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva”  fiind centru regional de screening COVID19, având capacitatea de identificare a  mutațiilor virale, de a ridica suspiciunea de infectare cu un anumit tip de tulpină, urmată de confirmare prin secvențierea la Institutul Matei Balș ( spitalul nostru fiind filiala științifică a acestuia).
Totodată, ținând cont ca a debutat sezonul rece, al virozelor respiratorii și, în special, al gripei recomand populației efectuarea si vaccinului antigripal.
Ca si măsuri de protecție și prevenție impotriva noii tulpini, până în  momentul de față, recomand cu tărie: purtarea măștii de protecție( inclusiv in spațiile deschise), evitarea zonelor intens populate sau circulate si vaccinarea cu schema completa.

Adauga un comentariu