Actualitate

Oamenii de știință sunt in alertă după ce au descoperit o nouă tulpină de COVID-19! Este mult mai contagioasă si rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte

Publicat: 26 nov. 2021
tulpini de COVID-19 - repezentare grafică a virusului
A apărut o variantă mult mai periculoasă a virusului COVID-19

Varianta B.1.1.529 a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost găsite șase cazuri în Africa de Sud. Tulpina de COVID-19 a stârnit ingrijorări printre oamenii de știintă mai ales că aceasta este mult mai contagioasă si rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte.

Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, care poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului.

Noua tulpină de COVID-19, mai contagioasă si mai rezistentă la vaccinuri

Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin.

Varianta B.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.

Varianta a fost observată pentru prima dată în Botswana, unde trei cazuri au fost acum secvențiate. Încă șase au fost confirmate în Africa de Sud și unul în Hong Kong la un călător care se întorcea din Africa de Sud.

Dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, a postat detalii despre noua variantă pe un site web de partajare a genomului , menționând că „cantitatea incredibil de mare de mutații spike sugerează că acest lucru ar putea fi o adevărată îngrijorare”.

Într-o serie de tweet-uri , Peacock a spus că „trebuie monitorizat foarte mult din cauza acelui profil de vârf oribil”, dar a adăugat că se poate dovedi a fi un „cluster ciudat” care nu este foarte transmisibil. „Sper să fie așa”, a scris el.

Primele infectări cu noul COVID-19 au apărut pe 11 noiembrie, sustin oamenii de știință

Primele cazuri ale variantei au fost colectate în Botswana pe 11 noiembrie, iar cele mai devreme din Africa de Sud au fost înregistrate trei zile mai târziu. Cazul găsit în Hong Kong a fost un bărbat de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat în perioada 22 octombrie – 11 noiembrie. El a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv pe 13 noiembrie în timp ce se afla în carantină.

Dr. Meera Chand, directorul de incidente Covid-19 la Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie , a declarat că, în parteneriat cu organismele științifice din întreaga lume, agenția monitorizează constant starea variantelor Sars-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial.

„Deoarece este în natura virusurilor să se mute des și la întâmplare, nu este neobișnuit să apară un număr mic de cazuri care prezintă seturi noi de mutații. Orice variante care prezintă dovezi de răspândire sunt evaluate rapid”, a spus ea.

Anglia nu mai are o listă roșie pentru a impune restricții călătorilor care sosesc din străinătate. Persoanele care nu sunt complet vaccinate trebuie să testeze negativ înainte de a zbura și să organizeze două teste PCR la sosire. Cei care sunt complet vaccinați trebuie să facă un test Covid în termen de două zile de la aterizare.

Oamenii de știință vor urmări noua variantă pentru orice semn că ea câștigă avânt și se răspândește mai pe scară largă. Unii virologi din Africa de Sud sunt deja îngrijorați, în special având în vedere creșterea recentă a cazurilor în Gauteng, o zonă urbană care conține Pretoria și Johannesburg, unde au fost detectate cazuri de B.1.1.529.

În lume au apărut mai multe variante COVID-19 de la începutul pandemiei

Pandemia COVID-19 care a început în Wuhan şi s-a extins într-un timp record la nivel mondial a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza infectărilor tot mai multe, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutaţii ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, variantele braziliene, lambda, britanice sau indiene ale virusului.

Din cauza numărului mare de infectări din India unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora vorbirii, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuitei acestei tulpini.

Adauga un comentariu