Actualitate

Discuție între Bogdan Aurescu și Jens Stoltenberg. Se fac pregătiri pentru al doilea cel mai important eveniment NATO găzduit de București

Publicat: 24 nov. 2022
Discuție între Bogdan Aurescu și Jens Stoltenberg. Se fac pregătiri pentru al doilea cel mai important eveniment NATO găzduit de București
Se fac pregătiri pentru al doilea cel mai important eveniment NATO găzduit de București

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor aliate, care va avea loc săptămâna viitoare la București.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii

În acelaşi timp, ministrul român a subliniat şi semnificaţia simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la Bucureşti, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002, precum şi având în vedere că acesta va fi primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat aliat de pe Flancul Estic după declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel, cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce priveşte substanţa şi priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri.

Ministrul Bogdan Aurescu şi Secretarul General al NATO au evidenţiat importanţa discuţiilor de la Bucureşti, în cadrul cărora se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid. În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la Bucureşti va fi centrat pe reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Secretarul General NATO a mulţumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la Bucureşti a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum şi pentru leadershipul ţării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea politicii Uşilor Deschise a NATO, precum şi în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, state care sunt invitate şi vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la Bucureşti.

Cine participă la Reuniunea de la Bucureşti

Cei doi demnitari au agreat asupra importanţei ca, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii să continue să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev, pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menţionând inclusiv decizia recentă a ţării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistenţă pentru Ucraina, pus la dispoziţie de NATO, cu 400.000 euro, a mai precizat sursa citată.

La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.
Adauga un comentariu