Local

Dispar contrabandiștii care vând țigări sub nasul polițiștilor în Piața Nicolina? Deja 15 „comercianți” au fost ridicați de „mascați”!

Publicat: 23 nov. 2020
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 15 ieșeni bănuiți de constituirea unei rețele de contrabandă cu țigări
"Mascații" au efectuat mai multe percheziții pentru destructurarea rețelei

La finele săptămânii trecute, 15 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Iași. Acestea sunt acuzate că au format un grup infracțional care se ocupa cu vânzarea de țigări de contrabandă. Fieful rețelei era la intrarea în Piața Agroalimentară Nicolina, din municipiul Iași

Una dintre cele mai bine organizate rețele de distribuire și vânzare a țigărilor de contrabandă din Iași a fost destructurată. La finele săptămânii trecute, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane. Principala acuzație este cea de constituire a unui grup infracțional organizat.
Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Contrabandă cu țigări în zona Pieței Nicolina

Acum, Aurica Popescu, Mirela Lăcrămioara Ursu, Elena Cocuța Bujor, Marius Ioan Eațică, Miron Amore Crăcană, Grigore Stoica, Gabriel Corodeanu, Eduard Romeo Florea, Iulian Petrișor Zaharia, Marius Cazacu, Cezar Anrei Olariu (zis „Cici”), Mihai Ciubotariu, Ion Olariu, Ioan Eațică și Mihai Mugurel Olar vor fi nevoiți să dea socoteală în instanță.
De altfel, cei 15 au intrat în vizorul anchetatorilor la începutul acestui an. Atunci, procurorii DIICOT Iași au declanșat primele audieri și rețineri în acest caz. Totul a pornit de la informații potrivit cărora, în zona Pieței Nicolina, se vindeau țigări de contrabandă.

Duși la audieri, reținuți, arestați, apoi lăsați în libertate

În luna februarie a acestui an, trei indivizi cercetați pentru constituirea unui grup infracțional și contrabandă au scăpat de gratii. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis contestația formulată de Aurica Popescu, Eduard Romeo Florea și Mihai Ciubotariu împotriva deciziei Tribunalului Județean, de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Instanța admite contestațiile. Rejudecând cauza, respinge propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT Iași. Ia față de inculpații Popescu Aurica și Florea Eduard Romeo măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Ia față de inculpatul Ciubotariu Mihai măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaților din cadrul Arestului IPJ Iași. Definitivă”, au arătat atunci magistrații ieșeni.

Țigări vândute în zona Pieței Nicolina

Totul a izbucnit după ce procurorii DIICOT Iași, împreună cu ofițerii de Poliție judiciară din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași, au efectuat 11 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunii de contrabandă.

„Începând cu luna ianuarie 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat, în mod coordonat, în ceea ce privește achiziționarea din Republica Moldova și Ucraina a unor cantități importante de țigări provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat și comercializat către diverși cumpărători, în principal pe raza județului Iași. Ca mod de operare s-a reținut faptul că membrii grupului au acționat în baza unor roluri bine stabilite (lider, furnizor, transportator) în vederea comercializării țigărilor de contrabandă în zona Pieței Agroalimentare Nicolina, din municipiul Iași”, au precizat cei de la DIICOT.

Mai apoi, la sediul DIICOT Iași au fost duse, în vederea audierii, 10 persoane, suspectate în cauză.

O afacere de succes în ultimii ani, în Iași

Amintim că, recent, judecătorii ieșeni au dispus condamnarea a 12 persoane, la o pedeapsă totală de aproape un secol de pușcărie. Cei 12 au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni similare.
Potrivit anchetatorilor, cei 12 ar fi acționat în trecut tot în zona Pieței Nicolina, din municipiul Iași. Aceștia ar fi fost prinși de către procurorii DIICOT în urma unor achiziții de pachete cu țigări de către investigatori sub acoperire. Totodată, oamenii legii au efectuat percheziții și prin barurile din zona pieței amintite. Pe lângă pedepsele date, magistrații au dispus și confiscarea de la cei 12 a peste 5.000 de pachete cu țigări. Cea mai mare pedeapsă din acest dosar a depășit un deceniu de temniță, iar un singur inculpat a primit o condamnare cu suspendarea executării, dintre cei 12.

Comentarii
  • BZI, de ce intrați in jocul unor polițiști nesimțiți? De cand știți, ati scris de multe ori, ca in piața nicolina se vând țigări de contrabanda? U va este putintica rusine?

  • ”Au aparut informatii ca se vand tigari” ?, ba da voi chiar vati nascut ieri ?, ori ati fost chiori vreo 30 de ani ?, de la revolutie, de 30 de ani sa format acolo o gasca de bijnitari care vindeau tot felul de nelegale !, tigari se vant acolo la vedere de 20 de ani cel putin !, acu ati primit voi informatii ?

  • De o iei la talpa pe jos din fosta poatra Nicolina si mergi spre Kaufland ai sa vezi cel mai amuzant lucru politisti locali sau jaloane asa le zic copii(pt ca ei asta fac toata ziua aseaza jaloane pe trotuar scot jaloanele de pe trotuar) iar la o mica distanta frateste vand aia tigari de zeci de ani si nu numai acum ii vezi ai la tarabe prin piata „ei sunt producatori autohtoni”

  • Poate se sesizeaza cineva si de fam.Sandu Nicu din Schitu Duca .care de peste 15 ani vinde tigari de contrabanda si face evaziune fiscal la magazine.

Adauga un comentariu