Local

Dispare clădirea E.On! Vezi cum se transformă esplanada Teatrului Luceafărul

Publicat: 28 nov. 2019

Odată cu extinderea Palas, este propusă și amenajarea esplanadei Teatrului Luceafărul. O mare piațetă și spații verzi vor lega zona de Pietonal și parcul din spatele Palatului.

Aglomerația de mașini din spatele Teatrului Luceafărul va fi înlocuită cu accese pietonale, Biserica Sf. Lazăr, acum prea puțin vizibilă, va fi cunoscută și de cei care nu știau de existența ei, clădirea E.On dispare, iar alei și piațete vor face o legătură directă între Bulevardul Ștefan cel Mare și strada Sf. Lazăr. Sunt direcții incluse în planul Iulius pentru extinderea Palas.

„Esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spațiu pietonal și de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas. Întreaga zonă va asigura conectivitatea pietonală a străzii Sf. Lazăr și Centrului Civic cu pietonalul Ștefan cel Mare, Strada Palat și grădina Palas. Va fi un loc dedicat relaxării, dezvoltând spațiul verde din centrul orașului și contribuind la atractivitatea întregului areal. Totodată, prin extensia Palas Mall, cu un corp de clădire cu două etaje deasupra terasei existente spre această latură, se va crea o zonă de atracție pentru turiști și ieșeni, care vor avea acces la servicii, restaurante și cafenele. Așa cum este gândită, extensia va fi prevăzută, la parter, cu o galerie deschisă, care să mențină funcționalitatea esplanadei și atunci când vremea este nefavorabilă. Clădirea va crea simetrie și coerență spațială, fiind la o distanță de axul central similară cu cea față de Hotelul Ramada”, spun reprezentanții Iulius.

Reamenajarea esplanadei va oferi priveliște spre mai multe monumente și clădiri importante. Una dintre ele este Biserica Sf. Lazăr, care este izolată de clădiri ridicate în perioada comunistă. Iulius anunță și că va pune în valoare și ruinele Curţii Domneşti, situate între Palas Mall şi aripa de est a Palatului Culturii, descoperite în anii `60, într-un circuit muzeal.

„Un important obiectiv al proiectului de extindere Palas este creșterea sistemului de spații publice verzi existent, în mare parte prin parcul Palas, într-o manieră coerentă și accesibilă publicului larg, care să conecteze și să pună în valoare, ca niciodată până acum, toate monumentele istorice și clădirile cu valoare ambientală, care fac parte din memoria ieșeană, într-un proiect comun – Grădina Memoriei. Palatul Culturii, Casa Dosoftei, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, Teatrul Luceafărul, Biserica Sf. Lazăr, vestigiile Curții Domnești, Turnul de Strajă, Biserica Sf. Constantin, Sala Sporturilor și Vila Neoromânească din strada Sf. Lazăr formează un mozaic de prezențe, care se întrepătrund și se supraun în același spațiu, din secolul XV până în secolul XX. Această rețea de spații verzi, care include reamenajarea și lărgirea esplanadei Teatrului Luceafărul, dar și noile conexiuni și spații publice din zona Sf. Andrei, vor permite un dialog între toate aceste obiective și le vor pune în valoare”, potrivit arhitectului Matei Bogoescu, partener senior 4B Consultanță Arhitectură, care a lucrat la acest proiect.loading...

Comentarii
  • Dispare EON dar se extinde Palasul acolo. Zona aia cu terasele de la cafenele e chiar misto. Se extinde prost .dupa cum se vede si in randari. Se distruge vechea esplanada Luceafarul-Palatul Culturii.

  • Dispare ceva ce trebuia de mult demolat. Dar dupa cum ati vazut, nici nu au vagat in seama plangerile pe FB sau articolele din presa, ei PUTERNICII din Pallas au facut cum au vrut ei. Au pastrat sediul Eon cat au vrut si au mai incasat si chirie. CULMEA PRIMARIA a ramas cu buza umflata si la fel cu redecebta din loculile de parcare de la Pallas. Nici un leu incasat si parcarea e arhiplina. Darvadta inseamna sa te pisi pe ea Primarie si CONDUCERE! Cu cativa lei ii cumperi pe toti, ca doar is banii PROSTIMII!

  • Dugheana eon trebuia sa dispara din momentul in care au deschis portile Palasului. Era showroom temporar… dar mafia imobiliara…

Adauga un comentariu