Local

Disperarea unei familii din comuna Mogoșești: Trăiește cu o singură alocație lunară, părinții fiind bolnavi! – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 01 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Disperarea unei familii din comuna Mogoșești Trăiește cu o singură alocație lunară părinții fiind bolnavi  GALERIE FOTO  VIDEO
Nicoleta Moisuc suferă de niște boli greu de imaginat

O familie din satul Mânjești, comuna Mogoșești, trăiește dintr-o singură alocație lunar, deoarece părinții sunt bolnavi și nu pot munci. Tatăl și băiatul mare, diagnosticat cu epilepsie, fac tot posibilul și mai merg cu ziua, uneori, la muncă pentru a se putea întreține

Din cauza afecțiunilor pe care le au, oamenii nu reușesc să muncească și să își întrețină copilul la școală, în condiții optime. Astfel, băiețelul, în vârstă de doar 10 ani, trăiește o perioadă de coșmar din cauza lipsurilor pe care familia lui le are.
Mama are multiple boli ce o împiedică să muncească, în timp ce tatăl are o tumoră la pancreas și niște sechele post-operatorii la un picior.

Fiul, în vârstă de 25 de ani, ar fi trebuit să se bucure de viață, însă este diagnosticat cu epilesie, în urma unui accident, și acest lucru îl împiedică să poată avea o viață normală și un loc de muncă pentru a fi de ajutor familiei.

 o bucatarie
Când plouă, li se inundă casa

Familia trăiește cu o singură alocație! Mama, tatăl și unul dintre copii au niște boli greu de imaginat

o casa cu niste trotuar
Aceasta este casa familiei Moisuc

Familia Moisuc din satul Mânjești, comuna Mogoșești, este compusă din 4 persoane și este nevoită să se descurce de pe o zi pe alta.

Nicoleta Moisuc,mama acestor suflete, are diabet de tip 1, apă la plămâni și pietre la rinichi. În trecut, aceasta mergea la muncă în străinătate, pentru a le oferi un trai bun celor mici. 10 ani consecutiv a lucrat pe brânci pentru a reuși să-și clădească căsuța în care în acest moment ei locuiesc, însă viața a lovit-o rău. Femeia, care altă dată muncea pe rupte pentru a-și putea întreține familia, a ajuns din cauza bolilor să stea la mila celor din jurul ei. Nici soțul ei, Gheorghe Moisuc, nu poate fi un sprijin financiar pentru familie. Bărbatul are o tumoră la pancreas și niște sechele post-operatorii la un picior.

În ciuda acestor probleme grave de sănătate, acesta încearcă să meargă cu ziua la muncă, pentru a reuși să aducă câte o pâine în casă. Alexandru, băiatul de 25 ani, trăiește niște zile de coșmar când își analizează situația. În urmă cu 9 ani, acesta a suferit un accident de bicicletă și a rămas cu un diagnostic crunt: epilepsie severă. Nu a reușit, însă, să-și facă actele pentru a beneficia de o pensie, din cauza lipsei de bani pentru transportul până în Iași. El nu știe ce înseamnă bucuria tinereții pentru că viața i-a oferit o povară grea de când încă era mic copil. Nu are sprijin pentru a putea duce o luptă cu această boală.
Fiul lor cel mic, în vârstă de 10 ani, este elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială din satul Mânjești, comuna

Mogoșești. Din cauza traumelor pe care le-a trăit alături de ceilalți membri ai familiei sale, nu poate învăța atât de bine. Uită foarte repede și nu se poate concentra îndeajuns.

„Noi suntem bolnavi și probabil el a trecut prin greutăți odată cu noi. Nu știu, nu are mintea așa dezvoltată… Nu îmi pot imagina. Merge la școală, dar nu învață așa bine. Eu am fost premiantă și băiatul cel mare la fel…”, spune cu tristețe în suflet Nicoleta.

un pat cu niste perne si un ghiozdan
Această familie trăiește într-o singură cameră

Mădălin trăiește un coșmar: „Îmi mai dă vecina niște dulciuri pe care fata ei nu le mănâncă..”

 o casa si o fantana
Nici măcar apa de la fântâna din curte nu o pot bea

Băiețelul de doar 10 ani suferă foarte mult din cauza faptului că părinții lui nu îi pot oferi un trai decent și este obligat să trăiască zilnic în condiții greu de imaginat.

„Nu ne ajung banii nici de mâncare. Mie îmi mai dă vecina niște dulciuri pe care fata ei nu le mănâncă..”, se plânge băiatul în vârstă de 10 ani.

În ciuda bolilor pe care le au, părinții povestesc reporterilor BZI că uneori mai merg la muncă cu toții, pentru un venit în plus, însă nu fac față tuturor nevoilor necesare.

„Nu am avut bani… Televizorul nu merge, lemne am luat pe datorie, pentru că nu aveam cu ce să ne încălzim. De mâncare, ce să mai zic… Toți trăim din 214 lei, alocația copilului. Când putem, mergem la muncă. Mai vine câte un adaos de 100-200 de lei, rareori 300 ”, mărturisește cu ochii în lacrimi mama.

Aceștia nu au bani nici de mâncare. Din cei 214 lei reușesc să cumpere alimente pentru toți 4 pentru câteva zile, iar apoi rămân la mila oamenilor din satul unde locuiesc. Deși casa lor este inundată la fiecare ploaie, nu se plâng, trăiesc așa cum pot.

„La fiecare ploaie, ne inundă! Ne întră ploaia în casă. Ne-a stricat și lucrurile pe care cu greu le-am cumpărat pe vremea când munceam”, adaugă femeia.

Pornind de la cazul Nicoletei Moisuc, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta familia din comuna Mogoșești, care trăiește dintr-o singură alocație. Cei care doresc să îi sprijine, o pot face contactând redacția BZI.

Adauga un comentariu