Local

Dispute pe planul de zgomot al municipiului Iași în Consiliul Local. Promisiuni pentru investiții pe străzile din oraș

Publicat: 30 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dispute pe planul de zgomot al municipiului Iași în Consiliul Local. Promisiuni pentru investiții pe străzile din oraș
Planul de zgomot al municipiului Iași a stârnit dezbateri în ședința de Consiliu Local de la Palatul Roznovanu

Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului din municipiul Iași a stârnit reacții acide în plenul Consiliului Local. Aleșii au decis în cele din urmă să retragă proiectul pentru a fi refăcut. În plus, consilierii au analizat și unele investiții în infrastructura rutieră din oraș

Plenul Consiliului Local Iași s-a reunit ieri, 29 ianuarie 2021, într-o nouă ședință ordinară a instituției. După mai bine de 4 ore de discuții, aleșii municipiului Iași au reușit să aprobe peste 30 de proiecte de hotărâre. Unul din proiectele care au stârnit însă dezbateri în plen a ținut de planul de gestionare a zgomotului din municipiu. Unii consilieri locali s-au arătat nemulțumiți de acest proiect, ceea ce a făcut ca Executivul primăriei să-l retragă de pe ordinea de zi.

Cum arată planul de gestionare a zgomotului din Iași?

Aleșii orașului au precizat faptul că planul de gestionare a zgomotului nu a fost întocmit corespunzător, multe dintre informații fiind culese chiar de pe internet. În aceste condiții s-a cerut ca proiectul să fie revizuit înainte să treacă prin Consiliul Local al municipiului. Planul a cuprins atât situații legate de intersecțiile din municipiu, dar și alte aspecte.

„Proiectul cuprinde planul inițial de măsuri. Ținem o corespondență cu Agenția de Protecție a Mediului. Este nevoie să refacem planul de măsuri pentru că România a trecut și cu alte obligații la diverși indicatori de mediu. Noi nu facem decât o raportare. Poluarea a scăzut la jumătate față de măsurătorile anilor precedenți”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Specialiștii ieșeni au atras atenția în mai multe rânduri despre o îmbunătățire a planului de gestionare a zgomotului.

Noi investiții pe străzile din municipiul Iași

În ședința de Consiliu Local au fost făcute o serie de referiri și la unele investiții în infrastructura rutieră. Un astfel de proiect este și strada Viticultori, arteră care leagă zona Mihail Sadoveanu de Păcurari.

„Strada Viticultori este și contractată de către o companie care trebuie să efectueze lucrări de modernizare. Nu este în totalitate canalizată. Noi am contractat 2.500 de metri. Mai sunt câteva proiecte de dezvoltare în zonă, i-am și notificat cu obligația de a supralărgi strada Viticultori proiectată de noi pentru a prelua suplimentar fluxurile de vehicule spre acele proiecte”, a menționat edilul Mihai Chirica.

Primii pași pentru traseul de bicicliști din municipiul Iași

În plus, primarul Mihai Chirica a mai prezentat în ședința de Consiliu Local și detalii din proiectul legat de pista de biciclete Tudor Vladimirescu – Rond Agronomie. O astfel de decizie a fost luată de autoritatea locală încă de anul trecut.

„Noi vom demara lucrările de amenajare a pistelor de biciclete în comun cu traficul rutier, cu o limită de viteză de 30 kilometri la oră, imediat ce putem să facem marcajele rutiere. Citadin SA a început deja achiziționarea de șabloane și indicatoare instalate pe asfalt. Colegii mei s-au apucat de caietele de sarcini. Bicicleta va trebui să conviețuiască cu mijlocul de transport auto. Primul traseu discutat cu Institutul Cultural Independent și asociațiile de bicicliști e traseul Tudor Vladimirescu – Rond Agronomie, respectiv 11.6 kilometri. Am cumpărat 6.000 butoni reflectorizanți pentru acest proiect”, a mai adăugat primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu