Titlurile zilei

Locurile de parcare din municipiul Iași vor fi transformate pentru biciclete. Lista zonelor în care vor apărea astfel de spații. Va fi trasată și o bandă unică pe axa Păcurari- Tudor Vladimirescu, special pentru bicicliști

Publicat: 25 mai 2020

Bicicliștii din municipiul Iași vor avea destinate locuri speciale în parcările publice din oraș. Primăria municipiului Iași va aloca 150 mii lei pentru achiziția unor sisteme de parcare cu plată pentru biciclete. În fiecare parcare din oraș, un loc destinat autoturismelor va fi transformat într-unul special pentru biciclete. Toate parcările cu plată din oraș vor avea locuri destinate bicicletelor. Autoritatea locală va face și o bandă specială pentru biciclete pe șoseaua Păcurari spre cartierul Tudor Vladimirescu. Municipalitatea va scuti de la plata parcărilor publice și vehiculele electrice în următoarele 60 de luni

Municipalitatea ieșeană pregătește un proiect destinat pasionaților de biciclete din oraș. Aleșii Consiliului Local vor discuta în ședința ordinară de la finalul acestei luni un proiect prin care în parcările publice din oraș vor apărea locuri special destinate bicicletelor. Conform proiectului de hotărâre ce va fi discutat de aleșii Iașului, se vor aloca 150 mii lei pentru demararea achiziției de parcometre destinate bicicletelor. Locuri de parcare pentru biciclete vor apărea și în zonele parcurilor din Iași. Proiectul vine în completarea deciziei luate de Comisia de Circulație pentru înființarea unei benzi speciale pentru biciclete pe șoseaua Păcurari spre cartierul Tudor Vladimirescu.

„În parcările publice și/sau parcările cu plată de pe raza municipiului Iași, un loc de parcare destinat autovehiculelor va fi transformat în loc de parcare destinat parcării bicicletelor. Locul de parcare va fi semnalizat corespunzător. La intrarea în parcurile publice, acolo unde spațiul va permite, se vor amenaja locuri speciale pentru biciclete. Se interzice distrugerea dispozitivelor pentru parcarea bicicletelor în parcările publice și sau parcările publice cu plată, zonele amenajate la intrarea în parcuri, precum și blocarea accesului la aceste dispozitive semnalizate corespunzător”, se arată în proiectul de hotărâre.

Acest proiect vine în completarea unui obiectiv european, „Iași VeloCity”, implementat de municipalitate pentru bicicliști.

Un loc de parcare din municipiul Iași pentru mașini va cuprinde 10 locuri pentru biciclete

Proiectul privind parcările publice pentru biciclete a apărut la inițiativa unor asociații de profil, respectiv ProBikeAddiction, Civica și Federația Bicicliștilor din România. În fiecare parcare publică din municipiul Iași, un loc destinat autoturismelor va fi astfel transformat în alte 10 locuri speciale amenajate pentru biciclete. Vor fi montate parcometre pentru biciclete în toate parcările cu plată. Astfel de locuri vor apărea în parcarea cu plată din strada Costache Negri (parcarea de la Instituția Prefectului județului Iași), dar și la parcarea de pe bulevardul Primăverii, cea de la Cinema Victoria sau cea de pe bulevardul Socola. De asemenea, vor apărea parcări pentru biciclete și în spațiul de la Romtelecom, de la Casa de Cultură a Studenților, precum și cea de la Mitocul Maicilor.

Parcările pentru biciclete vor apărea și în zona centrală a municipiului Iași

Conform proiectului de hotărâre, locuri destinate pentru biciclete vor mai apărea și în parcarea de la Mănăstirea Golia, de la Casa Județeană de Pensii de pe Anastasie Panu, precum și în toate cele trei parcări din zona Halei Centrale. De asemenea, alte locuri vor mai apărea și în parcarea de la Piața Nicolina, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, precum și din spatele sediului Primăriei municipiului Iași. În plus, vor mai apărea locuri de parcare pentru biciclete în zona parcurilor publice din municipiul Iași. Rastelurile ce vor compune spațiile de parcare vor fi prinse în beton turnat. Proiectul urmează să fie supus voturilor aleșilor locali în ședința ordinară de plen din data de 29 mai.

Axă specială pentru bicicliști pe traseul Păcurari- Tudor Vladimirescu. Lățime de 1,5 metri pentru fiecare bandă de mers

Recent, Comisia de Circulație din cadrul municipalității a luat o altă decizie privind implementarea unui proiect dedicat bicicliștilor din municipiu. S-a decis amenajarea unor piste pentru biciclete pe axa Păcurari – Tudor Vladimirescu, pe traseul Rond Păcurari – Șoseaua Păcurari – strada Păcurari – Piața Mihai Eminescu – bulevardul Independenței – strada Elena Doamna – bulevardul Tudor Vladimirescu. Proiectul prevede amenajarea pistelor pe partea carosabilă, prin interzicerea parcării autovehiculelor pe una dintre cele două părți ale arterelor respective. Pe banda de circulație ce va fi liberă vor fi amenajate două piste pentru biciclete, pentru ambele sensuri de mers, cu câte o lățime de 1,5 metri. Pista pentru biciclete va fi separată de benzile destinate traficului rutier prin separatori de sens sau popici reflectorizanți.

Între timp, municipalitatea va implementa și un proiect destinat locurilor de parcare pentru autoturisme electrice. Cei care conduc astfel de autovehicule electrice vor fi scutiți de la plata locurilor de parcare pentru următoarele 60 de luni. În plus, cine intră pe locurile de parcare destinate autovehiculelor electrice poate primi o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 lei.

Comentarii
Adauga un comentariu