Local

Distracția petardelor s-a încheiat la spital pentru trei copii cu vârste între 10 și 12 ani din județul Iași – FOTO

Publicat: 04 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Distracția petardelor s-a încheiat la spital pentru trei copii cu vârste între 10 și 12 ani din județul Iași - FOTO
Distracția de sărbători s-a terminat la spital pentru trei copii din județul Iași

Distracția de sărbători s-a terminat la spital pentru trei copii din județul Iași. Aceștia au ajuns cu arsuri la nivelul mâinilor după ce s-au jucat cu petarde. Copiii nu au avut nevoie de internare, însă medicii trag un semnal de alarmă pentru că petardele pot fi extrem de periculoase și pot avea urmări dramatice.

Trei copii din Iași au ajuns la spital cu arsuri din cauza petardelor

mai multe petarde și o brichetă
Copiii nu au avut nevoie de internare, însă medicii trag un semnal de alarmă pentru că petardele pot fi extrem de periculoase

Începând cu data de 30 decembrie 2023, până pe data de 1 ianuarie 2024, trei copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași după ce s-au jucat cu petardele. Autoritățile afirmă faptul că cea mai mare parte din vină este a părinților care nu-și controlează copiii atunci când pleacă de acasă. Mai mult decât atât, există o categorie de părinți care încurajează utilizarea acestora.

Cei mici cad foarte ușor în capcana traficanților de petarde, în special când aceștia au început să-și vândă marfa chiar și pe stradă, întrebându-i pe aceștia dacă vor petarde. Fenomenul nu este unul nou, însă se pare că în preajma sărătorilor de iarnă scapă de sub control și trimite zeci de copii la spital.

„Au ajuns la spital trei copii din județul Iași, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Aceștia nu erau în stare gravă însă au avut nevoie de îngrijire medicală, având în vedere că prezentau arsuri la nivelul mâinilor”, declară reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Se pare că cei trei copii au aprins petarda și au întârziat să o mai arunce, ceea ce le-a provocat răni la nivelul mâinilor. În preajma sărbătorilor, aceasta este una din plăcerile deosebite pe care copiii și tinerii le au, cu toate acestea, consecințele pot fi dramatice, pentru că majoritatea nu știu cum să le folosească.

Medicii trag un semnal de alarmă

Reamintim faptul că un copil în vârstă de 13 ani, din Vaslui, a fost lăsat aproape orb din cauza unei petarde. Băiatul a ajuns la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în prima zi de Crăciun, cu ochiul stâng scos după ce prietenii săi au pus o petardă într-o sticlă care a explodat și l-a rănit grav.

Medicii sfătuiesc ca petardele să nu fie folosite deloc pentru că acest lucru îi poate trimite pe cei mici direct în sala de operație, deși pentru cei trei copii din Iași nu a fost nevoie. Mai mult decât atât, pot rămâne cu sechele pe viață. Riscurile cresc atunci când petardele sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate de copii sau cei care au consumat mult alcool. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare, iar cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei.

O afirmație cutremurătoare este cea că leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.

Adauga un comentariu