Local

Iașul bubuie de petarde! Polițiștii au dat zece amenzi în patru zile: „Zilnic avem patrule” – FOTO

Publicat: 28 dec. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Iașul bubuie de petarde Polițiștii au dat zece amenzi în patru zile Zilnic avem patrule - FOTO
În perioada sărbătorilor mai mulți tineri vor să se facă auziți, însă au găsit un mod care pune autoritățile în alertă

În perioada sărbătorilor, mai mulți tineri vor să se facă auziți, însă au găsit un mod care pune autoritățile în alertă. Este vorba despre petardele pe care cei mici le pot achiziționa de oriunde prin intermediul celor care fac contrabandă în piețele din Iași, și nu numai. Începutul sărbătorilor de iarnă a venit și cu amenzi pentru amatorii petardelor, astfel că în patru zile s-au aplicat zece sancțiuni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Petardele fac ravagii! Polițiștii din Iași patrulează în permanență și împart amenzi

 petarde și brichetă
Începutul sărbătorilor de iarnă a venit și cu amenzi pentru amatorii petardelor

Ca în fiecare an, fenomenul petardelor apare în preajma sărbătorilor de iarnă, cu toate acestea, Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași, afirmă faptul că, în comparație cu alți ani, numărul acestor cazuri s-a redus considerabil.

„Sunt două categorii de petarde permisive, care nu reprezintă un pericol și pentru care nu trebuie autorizație la achiziție, nu și la vânzare, anume cele care sunt elemente pentru scenă sau pentru teatru. Din punct de vedere al comerțului, petardele, indiferent de clasa din care fac parte, se comercializează de către societăți autorizate către persoane fizice sau juridice autorizate. Din punct de vedere al comerțului clandestin, pentru că vorbim despre un comerț fie neautorizat, fie a persoanelor fizice sau juridice autorizate, care livrează persoanelor care nu au autorizație, și în felul acesta ajung la utilizatori, se aplică sancțiuni.

Astfel, persoanele depistate în condițiile în care utilizează astfel de petarde sunt sancționate atât de poliție, cât și de Jandarmeria sau de Poliția Locală. În patru zile, Poliția Locală a aplicat zece sancțiuni privind tulburarea ordinii publice. Înainte de sărbători au fost șase sancțiuni, față de alți ani, numărul cazurilor de utilizare a petardelor este redus, ca urmare a legislației și a controalelor care s-au efectuat premergător sărbătorilor și perioadei acestora.

Zilnic avem patrule, această activitate nu este exclusiv al Poliției Locale, este a tuturor forțelor de ordine, ca atare, aceste controale privind comerțul, dar și utilizare, este verificată permanent. Sigur că nu o să facă nimeni de față cu autoritățile comerț, însă cei care sunt interesați să câștige bani din acest comerț se riscă”, subliniază Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Autoritățile încurajează ieșenii la o atitudine civică

mai multe cutii cu petarde
În patru zile, s-au aplicat zece amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Pentru a diminua tragediile care sunt cauzate de utilizarea petardelor, părinții au un rol esențial. În cazurile în care cei mici reușesc să ascundă petardele, ieșenii sunt rugați să intervină în momentul în care observă și aud zgomotele acestora, pentru a preveni situațiile extreme.

„În toate piețele din Iași, când este vorba de comerț, și pe stradă poți trezi că te întreabă cineva dacă ai petarde, din fericire, nu am ajuns în situații de acest gen. Au fost câteva cazuri în care persoanele care au utilizat, nu doar copii, ci și adulți, și-au pierdut viața și cred că, în primul rând, părinții ar trebui să insiste foarte mult, atât prevenția în familie, cât și controlul a ceea ce fac copiii atunci când pleacă de acasă.

Fiecare este dorit să se facă prezent prin utilizarea acestor petarde, dar sunt foarte periculoase și este bine să renunțăm, în special pentru că nu există pricepere în utilizarea acestora. Ca atare, este bine să renunțăm și să luăm atitudine față de persoanele care utilizează astfel de petarde”, adaugă Liviu Zanfirescu.

Mai mult decât atât, autoritățile încurajează la o atitudine civică din partea trecătorilor, pentru că cei mici, de cele mai multe ori, nu știu să utilizeze petardele.

„Chiar marți (n.r. – 26 decembrie 2023) am observat un grup de copii și am trimis o patrulă de poliție care i-a verificat pentru prevenție. Este vorba despre atitudine, care trebuie să fie civică, fermă. Este indicat să apelăm la poliție, pentru a preveni situații care pot degenera”, a transmis Liviu Zanfirescu în legătură cu iubitorii de petarde care dau mari bătăi de cap autorităților locale.

Comentarii
  • Sunt unii așa interesați.Pe mine mă deranjează lătratul câinilor mult mai tare decat sunetul petardelor.Petardele le asociez cu sărbătorile sfârșitului de an,lătratul câinilor il asociez cu pericol.In plus ce am observat este că vehemetii ce blamează peste tot(strada,localuri,rețele sociale) pocnitorile,sunt posesorii de patrupezii,aceeasi care uita sa stranga rahații cand ii scot afara se se usureze.Malul Bahluiului este plin de cacati.Politia locala sa amendeze ambele tabere.Interzis la umplut orașul de căcați de câine,iubitorilor de liniște,lasati-o mai moale cu deranjul.In orasul nostru nu este niciodata liniste,daca nu bubuie pocbitorile,latra cainii a prosti sau pocbesc tobele la masini,moto.Sarbatori cu bucurie,an nou cu minte luminata si Doamne ajuta sa invatam sa be toleram ca nu suntem stapinii lumii.

  • Va rugam eliberati statiile taxi.Luati măsuri ferme.Dispecerul dvs se plange ca nu sunt platforme pentru a ridica masinile partuculare oprite ilegal in statiile taxi.Vs rog axati va pe statiile taxi .In copou la complex e ocupat mereu.

  • Raspunsul e foarte simplu si anume daca mergeti in piete si in jurul acestora, o sa va faceti o parere de ce dau astia asa putine amenzi la cei care vand petarde.

Adauga un comentariu