Local

Doar 51.096 de ieșeni au fost imunizați cu Vaxigrip și Influvac împotriva gripei de sezon. Sute de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns la Iași în ultimele două luni de la începutul campaniei gratuite

Publicat: 03 dec. 2020
Un număr de 265.638 de doze de Influvac și Vaxigrip au ajuns la DSP Iași prin campania gratuită de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății
Doză de vaccin anti-COVID-19

A șasea tranșă de vaccin antigripal a ajuns la Iași. Ministerul Sănătății a distribuit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași încă 23.400 de doze de tip Influvac și 16.896 de vaccinuri antigripale Vaxigrip. După mai bine de două luni de la începutul campaniei gratuite de vaccinare antigripală au fost imunizați 51.096 de ieșeni

O nouă tranșă de 40.296 de doze de vaccin antigripal a început să fie distribuită în județul Iași de ieri, 2 decembrie 2020, pentru a imuniza categoriile cu risc mare de îmbolnăvire. Campania de vaccinare gratuită se adresează persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice. De asemenea, sunt vizați copiii și batrânii instituționalizați, personalul medical, precum și gravidele. În aceste zile vor fi distribuie 16.896 de doze de Vaxigrip către cabinetele medicilor de familie care sunt destinate imunizării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. De asemenea, medicii de familie din Iași mai primesc 23.400 de doze de vaccin antigripal Influvac pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, către personalul medico-sanitar, dar și pentru copii și batrâni din centrele sociale.

DSP Iași a primit în campania gratuită de vaccinare antigripală un număr de 113.566 de doze de Influvac și Vaxigrip

DSP Iași mai așteaptă în luna decembrie o ultimă tranșă de doze de vaccin antigripal. Prima tranșă de vaccin antigripal Influvac a fost de 15.600 de doze, iar a doua, de 4.400 de doze de vaccin antigripal Vaxigrip, destinate imunizării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, la care este recomandată vaccinarea. Cea de-a treia tranșă, ajunsă la Iași pe data de 19 octombrie 2020, a fost de 23.400 de doze Influvac. Ultimele două tranșe de vaccin antigripal constau în 6.350 de doze Vaxigrip și 23.520 de doze Influvac, care au fost repartizate la mijlocul lunii noiembrie.

„La începutul acestei săptămâni a ajuns la Iași cea de-a șasea tranșă de vaccin antigripal. Este vorba despre 23.400 de doze de tip Influvac și 16.896 de vaccinuri antigripale Vaxigrip. Până la sfârșitul anului o să mai ajungă o tranșă cu cele două tipuri de vaccinuri. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Reamintim că respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Mii de pacienți din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire au fost vaccinați antigripal

De la începutul campaniei de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate de DSP Iași, s-au vaccinat 51.096 de persoane din județ. Așadar, din data de 14 septembrie au fost vaccinate: 18.292 pacienți cu boli cronice și 25.657 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Dintre cadrele medicale și alte categorii de personal auxiliar s-au vaccinat un număr total de 5.543 de persoane, iar în centrele sociale doar 137 de copii și bătrâni. Au mai fost vaccinate 331 de gravide din Iași și au fost imunizați 1.137 de copii de la 6 luni la 3 ani.

„Dacă un număr de 4 pacienți care nu și-au vaccinat copii se înregistrează în decursul a 4 ani, ar însemna că refuză 4 din 120 de părinți. La noi este un procent mic de refuz pentru vaccin. Dar, în fiecare an, avem un părinte care refuză vaccinul. Mai mult, este vorba despre indolență, pentru că nu dădeau prea multă importanță gripei. De când a început pandemia COVID-19, aceste situații nu se mai întâlnesc”, explică Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Pacienții vin la medicii de familie cu vaccinul antigripal achiziționat din surse proprii

Multi pacienți vin la medicii de familie cu vaccinul antigripal pe care îl găsesc cu greu în farmaciile din Iași. Pentru că numărul vaccinurilor este limitat, iar oamenii își doresc să se protejeze, medicii au în unele zile peste 20 de persoane care solicită vaccinarea. Dintre aceștia, doar 2-3 pacienți fac parte din categoria cu risc și sunt vaccinați antigripal.

„Am mai rămas cu cel mult 4 vacciuri pentru adulți și termin ultima tranșă primită pentru pacienții pe care îi monitorizez. Așteptăm să ajungă o nouă tranșă. Nu mai este ca în ceilalți ani, fiindcă oamenii se vaccinează. Oamenii caută și singuri să achiziționeze vaccinul. Am șase pacienți care au venit săptămâna trecută cu vaccinul în mână. Zilnic se vaccinează antigripal în jur de doi, trei pacienți din grupul țintă. Mai precis, este vorba de copii și persoane cu boli cronice, dar noi recomandăm vaccinarea antigripală tuturor. Din fericire, mulți pacienți sunt din categoria celor care vor să se protejeze și se vaccinează”, a adăugat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Adauga un comentariu