Local

Doi copii de la o grădiniţă din Iaşi, administrată de consilierul local PSD Daniela Iuliana Tăutu, depistaţi cu Coronavirus! DSP a început o anchetă iar Primăria a închis temporar activitatea – VIDEO/ UPDATE

Publicat: 01 iul. 2020
Doi copii de la o grădiniţă din Iaşi au fost depistaţi cu Coronavirus! DSP a început o anchetă
Doi copii de la o grădiniţă din Iaşi au fost depistaţi cu Coronavirus! DSP a început o anchetă

Doi copii de la o grădiniță din Iaşi au fost depistaţi cu Coronavirus. Vorbim despre doi copii care au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19  şi care frecventau o grădiniţă din zona CUG Iaşi, Grădiniţa privată „Prinţesa Anastasia” din zona Fortus.

UPDATE 2 IULIE 2020: ” Cei doi copii nu au probleme. Nu au mai venit alţi copii. De obicei, problemele agravante apar de regulă după vârsta de 60 de ani. Pacienţii vârstnici sunt supravegheaţi pentru a surprinde la timp o eventuală agravare.”  a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

UPDATE: „Sunt doi copii, astfel unul în gardă de acum trei zile, unul de ieri cu mama. Toți sunt testați pozitiv cu noul coronavirus. Copiii nu pun probleme.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

UPDATE: Iuliana Tăutu, managerul grădiniţei „Prințesa Anastasia” din Iași a precizat faptul că unitatea este închisă pentru următoarele 14 zile pentru igienizarea în totalitate a spațiilor.

„Fetiţa a intrat în contact, înainte de data de 22 iunie, cu o bunică venită probabil din Suceava. Ulterior, pe 29 iunie, am fost anunţaţi de către părinţi de faptul că fetiţa este confirmată pozitiv şi la fel unul dintre părinţi. Ulterior, un alt copil din grupă a prezentat simptome. Noi ne-am asigurat în permanenţă că se respectă toate măsurile, părinţii aveau obligaţia, în declaraţia pe propria răspundere, să menţioneze dacă au intrat în contact cu vreun caz suspect de Covid-19, noi facem triaj epidemiologic la intrare, părinţii intră doar cu mască, copiii au papuci de schimb şi se dezinfectează la intrare pe mânuţe.

Noi am igienizat toate spaţiile imediat ce am fost informaţi de primul caz, dar având în vedere că este vorba de copii din aceeaşi grupă nu a putut fi preîntâmpinat cel de-al doilea caz. În urma informării de către DSP că este încă un copil confirmat, grădiniţa este închisă pentru următoarele 14 zile, iar în această perioadă se va realiza din nou igienizarea în totalitate a spaţiilor”, a precizat managerul.

UPDATE: Grădinița este administrată de consilierul local PSD Daniela Iuliana Tăutu. Primăria i-a retras autorizaţia de funcţionare în urma diagnosticării a doi copii cu noul coronavirus. În baza celor spuse de administratorii grădiniței, infecția a plecat de la bunica bolnavă a unuia dintre copii infectați cu COVID-19.

Doi copii de la o grădiniţă din Iaşi au fost depistaţi cu Coronavirus

Informaţii de ultimă oră ies la iveală în legătură cu îmbolnăvirile de COVID-19. Se pare că doi copii de la o grădiniţă din zona CUG Iaşi au fost depistaţi pozitiv la infectarea cu COVID-19. Cei doi copii sunt asimptomatici şi au fost duşi în autoizolare, ambii copii au vârsta de 4 ani.  Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologica pentru a vedea contactii direcţi ai copiilor. Grădiniţa respectivă a fost închisă pe perioada anchetei epidemiologice. Vorbim de posibilitatea ca mai multe persoane să fi luat contact cu copiii în cauză. Grădiniţa va fi dezinfectată şi ulterior, cel mai probabil, deschisă.

Ce spune Direcția de Sănătate Publică Iași despre cazul celor doi copii infectati cu Coronavirus

Conform DSP Iași, un copil a intrat în contact direct cu un caz confirmat cu coronavirus din familie. Acesta a manifestat simptome uşoare şi a fost testat şi declarat pozitiv cu COVID-19. Ulterior, un alt copil prezenta mici simptome de coronavirus, fiind testat de cei de la DSP. Ambii copii sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iași.

Pe data de 27 iunie 2020 a fost confirmat cu noul coronavirus un copil înscris la o grădiniţă particulară cu program prelungit din municipiul Iaşi. Acesta este contact direct cu un caz confirmat din familie şi având în vedere apariţia unor uşoare simptome, a fost testat şi confirmat ulterior cu COVID-19. A fost luată imediat măsura izolării la domiciliu a tuturor contacţilor direcţi, copii, părinţi şi personal educativ.

Gradiniţa cu program prelungit a început activitatea pe data de 16 iunie şi conform anchetei epidemiologice, la apariţia primului caz de coronavirus erau 26 de copii înscrişi pentru activitati recreative şi 6 angajaţi. În urma apariţiei simptomelor la un alt copil înscris la aceeaşi unitate de învăţământ preşcolar, conform metodologiei a fost efectuată testarea acestuia. În cursul serii trecute, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ambii copii sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, iar starea de sănătate este bună.” explică reprezentanții DSP Iași.

În unitatea de învăţământ preşcolar au fost efectuate operaţiuni de igienizare

În unitatea de învăţământ preşcolar au fost efectuate operaţiuni de igienizare şi acestea vor fi efectuate şi în perioada următoare. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

”Reamintim ca potrivit Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 11 iunie 2020, în cadrul căreia s-a decis ”reluarea activităţii în creşe, grădiniţe şi afterschooluri”,  a fost elaborat un ghid pentru organizarea unităţilor de învăţământ preşcolar din sistemul public, pentru primirea copiilor la activităţi recreative în perioada vacanţei de vară. Conform acestui ghid, suprafaţa alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătraţi, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolaţi într-o cameră specială.

Educatorii vor avea măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore. Părintele trebuie să-i măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior. Educatorul va spăla copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl va duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Personalul grădiniţei va ajuta copiii să se spele pe mâini înainte şi după fiecare masă, după somn sau dacă strănuta, dar şi la plecare. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele.”, conchid oficialii DSP Iași.

Doi copii de la o grădiniţă din Iaşi au fost depistaţi cu Coronavirus. Câte infectări de Coronavirus sunt în Iaşi

Conform Grupului de Comunicare Strategică, până pe data de 1 iulie 2020, la Iaşi, s-au îmbolnăvit un număr de 992 de persoane. Multe dintre ele au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Totuşi, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se pare că persoanele infectate asimptomatice nu mai transmit boala şi pot fi externate după 10 zile.

Câte infectări de Coronavirus sunt în România

Tot până pe data de 1 iulie 2020, Grupul de Comunicare Strategică anunţa că au fost confirmate 27.296 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.749 au fost externate, dintre care 19.314 pacienți vindecați și 1.435 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică puteţi vedea aici.

Până astăzi, 1.667 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 30.06.2020 (10:00) – 01.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 16 decese (5 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, BistrițaNăsăud, Brăila, Dâmbovița, Mehedinți, București, Neamț, Olt, Prahova și Suceava.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 326 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 222 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 833 de persoane. Alte 60.363 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Comentarii
Adauga un comentariu