Local

Doi pacienți cu probleme renale au primit o nouă șansă la viață chiar în preajma sărbătorilor pascale! Rinichii au fost prelevați de la un bolnav din Sofia: „Transplanturile de organe din alte țări nu sunt foarte frecvente” – FOTO

Publicat: 03 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi pacienți cu probleme renale au primit o nouă șansă la viață chiar în preajma sărbătorilor pascale Rinichii au fost prelevați de la un bolnav din Sofia Transplanturile de organe din alte țări nu sunt foarte frecvente  FOTO
Doi pacienți cu probleme renale, care făceau dializă de mai mulți ani, au primit o nouă șansă la viață chiar joi, 2 mai 2024, după ce au trecut prin intervenții de transplant la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon" Iași

Doi pacienți cu probleme renale, care făceau dializă de mai mulți ani, au primit o nouă șansă la viață chiar joi, 2 mai 2024, după ce au trecut prin intervenții de transplant la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.

Misiune specială pentru medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași

Pentru ca transplanturile să fie posibile, medicii din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași au zburat la Sofia cu un avion SMURD, de unde au fost prelevați cei doi rinichi.

„Organe pentru transplant, transportate din Bulgaria în România cu un avion SMURD. În aceste momente, avionul SMURD Bombardier Learjet 75 nr. 1123 a încheiat o misiune specială externă, ce a constat în transportul unei echipe medicale pentru transplantul organelor prelevate din Bulgaria în România.

În mai puțin de o oră, echipajul avionului a reușit să transporte echipa medicală și doi rinichi prelevați pentru transplant din Sofia la Iași. Rinichii urmează să ajungă la doi cetățeni români, a căror singură șansă la o viață normală este transplantul. Împreună, toți cei implicați în executarea acestei misiuni au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitori să fie parcurs fără probleme și în timp util”, a transmis, ieri, Inspectoratul General al Aviației al Ministerului Apărării Interne.

Doi pacienți cu probleme renale au primit o nouă șansă la viață în Joia Mare

Dr. Adelina Vasilica Miron a explicat că transplantele cu rinichi de la donatori din afara României nu sunt foarte frecvente. Intervențiile au avut loc în dimineața zilei de joi, 2 mai 2024, iar medicii speră ca evoluția pacienților să fie una foarte bună.

„Primitorii tocmai au intrat din sala de operație. În cursul acestei dimineți, au avut loc transplanturile de rinichi. Sunt într-o stare bună imediat postoperator. Este devreme să spunem cum vor evolua grefele în acest moment, dar, conform premiselor, ar trebui să fie o evoluție foarte bună, pentru că întregul proces de recoltare și de implant a decurs fără nicio problemă. Este vorba de doi primitori, un bărbat de 39 de ani, din Brăila, care face dializă din 2017, și o femeie de 37 de ani, din Buzău, care se afla în program cronic de dializă din 2023.

Transplanturile de organe din alte țări nu sunt foarte frecvente, dar nici rare, cred că până în acest moment avem 3 sau 4 astfel de transplante. Centrul nostru a mai preluat, la sfârșitul anului trecut, niște grefe din Republica Moldova, iar în cursul zilei de ieri (n.r. – miercuri, 1 mai 2024) am fost solicitați și echipa de transplant a mers până la Sofia, acolo unde fusese declarat un donator în moarte cerebrală și am răspuns pozitiv pentru a merge și a preleva grefele renale”, a declarat, ieri, dr. Adelina Vasilica Miron.

În data de 18 aprilie 2024, alți trei pacienți cu probleme renale au primit o nouă șansă la viață, după ce au fost operați de medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.

Adauga un comentariu