Titlurile zilei

Doi studenți din Iași au inventat afacerea momentului! Flavian și Dumitrița au pornit cu ultimii bani din buzunare. Sute de comenzi au fost activate pe rețelele de socializare

Publicat: 16 mart. 2021
Bolurile de sticlă unde sunt cactuși, nisip, pietre și pământ, băiatul îmbrăcat în costum și fata cu ochelari (Flavian și Dumitrița)
Doi studenți din Campusul "Tudor Vladimirescu" creează decorațiuni inedite cu plante. Toată activitatea lor se desfășoară în camera de cămin

Un cuplu de studenți din Iași a creat un business inedit în camera de cămin. Flavian Bîrliba și Dumitrița Sandu creează aranjamente deosebite cu plante. Cu ultimii bani din buzunar, cei doi au cumpărat plante și pământ, fără să se gândească la faptul că în două luni joaca lor va deveni o afacere

Flavian Bîrliba și iubita lui, Dumitrița Sandu, au creat o afacere inedită chiar în camera de cămin. Cei doi studenți nu și-au imaginat vreodată că o simplă joacă în camera de cămin va deveni în doar două luni o afacere profitabilă. Flavian Bîrliba are 23 de ani și a finalizat studiile la Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, iar în prezent este student la master. Dumitrița Sandu are 21 de ani și este studentă în anul al treilea la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilorl din Iași. Flavian și Dumitrița au început cu câteva vase prăfuite dintr-un depozit vechi și au deschis pagina de Facebook „Doctor Cactus Iași”.

„Pe data de 25 ianuarie 2021, totul a început ca o joacă. Cât am fost student, am fost președintele Ligii Studenților de la Mecanică, iar acum se fac reparații la Facultatea de Chimie din Tudor și am fost sunat să ajut la golirea unei magazii din incinta facultății. Am mers mai mulți voluntari acolo și am găsit undeva, într-un colț, niște vase de chimie prăfuite, care urmau să fie aruncate. Eu le-am luat și le-am dus în cameră, nu m-a lăsat inima să le arunc. Când am ajuns în cameră, iubita mea nu știa ce vreau să fac cu ele, nici eu nu știam. Ne-am uitat o vreme pe internet și de acolo ne-am inspirat să facem aceste decorațiuni cu plante”, a declarat Flavian Bîrliba, inițiatorul „Doctor Cactus Iași”.

Au plecat la drum cu ultimii bani din buzunar

În seara de 25 ianuarie 2021, Flavian și Dumitrița au mers la un magazin de bricolaj din zona campusului și au achiziționat materiale pentru decorațiuni. Viața celor doi s-a schimbat în bine după ce afacerea a prins amploare printre ieșeni. Zilnic, Flavian și Dumitrița muncesc cot la cot pentru a finaliza zeci de comenzi. Prietenii și familia sunt cei care îi susțin pe cei doi. De la deschiderea afacerii, Flavian și Dumitrița au investit aproximativ 3.000 de euro și au un profit de 1.000 de euro.

„Din ultimii bani am mers la magazin și am luat câțiva saci de nisip, pietricele, pământ, plante și am început să ne jucăm cu ele. Împreună mai aveam 200 de lei. La început nu am avut nici ustensile, am improvizat din umerașe de haine. Aproape o oră a durat să facem un singur bol decorativ, iar mai apoi l-am postat în grupurile prietenilor și de acolo a plecat tot. Apropiații noștri au fost tare încântați de ceea ce am făcut și ne-au cerut să facem și pentru ei câte un model.

Un prieten care are o afacere cu produse handmade mi-a dat curaj și mi-a spus că aceste produse vor fi mereu la mare căutare. Oamenii apreciază foarte mult munca noastră. Cât timp am fost președintele ligii, am cunoscut foarte mulți graficieni, fotografi, care astăzi mă ajută în promovare fără să îmi ceară nimic în schimb”, a spus Flavian Bîrliba, creatorul „Doctor Cactus Iași”.

„Balconul l-am transformat în vopsitorie”

La mai puțin de două săptămâni de la crearea primului model, Flavian Bîrliba și Dumitrița Sandu au creat o pagină pe rețelele de socializare unde și-au promovat lucrările. Tot mai multe persoane au început să îi contacteze pentru a comanda decorațiunile inedite lucrate cu multă grijă. Camera de cămin a fost transformată într-un adevărat laborator de lucru. Dumitrița și Flavian doresc să își dezvolte afacerea.

„Ne dorim să evoluăm, să avem propria seră în care să creștem plantele, sperăm să ne deschidem și un magazin fizic, deoarece nu ne mai ajunge spațiul din cămin. Toți pereții sunt cu rafturi, pe care sunt numai vase de sticlă, colegii ne întreabă dacă mai putem trăi printre atâta sticlă. Balconul este plin de saci și l-am transformat în vopsitorie. Multe dintre vase sunt reciclate. Mergem prin toate second hand-urile de mobilă din Iași și luăm tot ce înseamnă vase de sticlă și bucăți de lemn. Am prins puțin curaj după ce am văzut că munca noastră este apreciată și ne dorim să extindem plantele noastre în restaurantele din Iași. Momentan livrăm doar în Iași”, a mai precizat creatorul „Doctor Cactus”.

În două luni de activitate, peste 250 de comenzi

Tot mai mulți ieșeni au comandat aceste decorațiuni cu cactus, create de „Doctor Cactus”, deoarece este o plantă care nu necesită foarte multă atenție și rezistă o perioadă lungă de timp. Prețul aranjamentelor variază de la 40 de lei până la 300 de lei în funcție de compelxitatea modelului. Lucrările realizate de cei doi studenți nu pot fi livrate prin curier, deoarece sunt foarte fragile.

„Până în prezent avem peste 250 de comenzi realizate, cele mai multe fiind din Iași. Momentan avem un stoc de material din care mai putem realiza încă 150 de modele. Dintre toate materialele folosite, cele mai scumpe sunt plantele.  Cea mai scumpă piatră decorativă folosită a fost trandafirul deșertului. Sunt împreună cu Dumitrița de doi ani și ea, studiind design, a fost tare încântată de idee încă de la început. Și eu sunt o persoană foarte migăloasă, iar aceste decorațiuni necesită foarte multă atenție și îmi face plăcere să lucrez. Noi îmbinăm utilul cu plăcutul. Numele de „Doctor Cactus” a plecat de la ideea că aceste decorațiuni sunt un tratament pentru suflet”, a spus Flavian Bîrliba.

Comentarii
Adauga un comentariu