Eveniment-Social

Doi tineri reprezentanți ai Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a TUIASI au dialogat despre ce înseamnă Arhitectură, proiectele în care sunt implicați, dar și despre gândurile de viitor, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 02 dec. 2020
Florina Pantilimonescu, anul V şi Alexandru Ghileschi, anul III de la Facultatea de Arhitectura "G.M. Cantacuzino" a Universității Tehnice (TUIASI) "Gheorghe Asachi" din Iaşi au venit în Studioul BZI LIVE

Miercuri, 2 decembrie 2020, la ora 15.00 a fost programată o ediţie BZI LIVE interesantă şi atractivi cu şi despre tinerii de succes ai României şi activează într-un domeniu care ne fascinează, interesează şi ne este util la toţi! Totul alături de Florina Pantilimonescu, anul V şi Alexandru Ghileschi, anul III de la Facultatea de Arhitectura „G.M. Cantacuzino” a Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Alături de cei doi, printre cei mai buni din generaţiile lor, premiaţi la concursuri s-a dialogat despre ce înseamnă Arhitectură, proiectele în care sunt implicaţi, planurile pe care le au, colaborarea cu Universitatea Tehnică pentru reaşezarea spatiilor didactice ai din Campusul „Tudor Vladimirescu”, ce gânduri de viitor au. De asemenea, având în vedere că fac parte din  Consiliul Facultății de Arhitectură, cu invitaţii au fost abordate elemente ce ţin de realităţi educaţionale, învăţământ on-line, cercetare şi inovare.

Învățământul specializat de arhitectură din Iași a debutat în 1970 în cadrul Institutului Politehnic, sub conducerea arhitectului Nicolae Porumbescu

În acest context, de menţionat ca învăţământul specializat de arhitectură din Iași a debutat în 1970 în cadrul fostului Institut Politehnic, sub conducerea arhitectului Nicolae Porumbescu. Viziunea sa originală, capacitatea lui de a îmbina principiile arhitecturii moderniste și armonia celei tradiționale românești, au conturat un specific aparte școlii, care a influențat la acea vreme generații întregi de studenți și profesori.

În mod similar cu centrele universitare din Cluj și Timișoara, a căror specializări în domeniu au fost înființate în același an, Scoala de Arhitectură

În mod similar cu centrele universitare din Cluj și Timișoara, a căror specializări în domeniu au fost înființate în același an, Scoala de Arhitectură a fost integrată cu cea de construcții ca secție distinctă cu durata studiilor de trei ani.

În perioada 1980-1989 secțiilor de arhitectură din provincie nu li s-a mai acordat cifra de școlarizare, în anul 1983 absolvind ultima serie de conductori arhitecți.
În anul 1990, pe baza aprobării Ministerului Învățământului, activitatea Școlilor de Arhitectură din Iași, Cluj și Timișoara a fost reluată, cu un nou statut academic: durata studiilor – 6 ani (cursuri de zi) și acordarea diplomei de arhitect.

De la data de 24 noiembrie 1992, prin hotărârea Senatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, Secția de Arhitectură poartă numele arhitectului și omului de cultură român George Matei Cantacuzino.
În anul 2003 prin Hotărâre de Guvern, școala ieșeană de arhitectură devine facultate.

Din anul 2007 diploma de arhitect acordată de Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino: din Iași este recunoscută la nivel european.

Adauga un comentariu