Prima pagină » Actualitate » Doliu în Iran! Președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic. Elicopterul în care se afla a ars complet – FOTO, VIDEO

Doliu în Iran! Președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic. Elicopterul în care se afla a ars complet – FOTO, VIDEO

20 mai 2024, 08:15,
BZI.ro, în Actualitate

Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi, 63 de ani, s-a prăbușit în provincia Azerbaidjanul de Est, nord-vestul țării, duminică, 19 mai, transmit agențiile de stat Tasnim și IRNA. Raisi se întorcea în Teheran de la o întâlnire cu omologul său azer, de la inaugurarea unui baraj.

Zona în care a avut loc incidentul, în apropiere de Jolfa, oraș la granița cu Azerbaidjanul, 600 de kilometri nord-vest de capitala Teheran, este montană, greu accesibilă.

Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată

La circa 12 ore de la producerea accidentului, agenția iraniană de știri Tasnim a relatat din zona prăbușirii elicopterului că ploaia s-a transformat în zăpadă în zonele înalte din Azerbaidjanul de Est, în special în regiunea Qaradagh, iar din cauza condițiilor nefavorabile, căutările au continuat o bună perioadă pe jos.

Potrivit acestui raport, pe lângă frigul și vremea nefavorabilă din zona accidentului, din cauza reliefului și a altitudinii, nu exista nicio posibilitate de comunicare prin radio și telefonie mobilă, iar operațiunea s-a desfășurat „cu dificultate”.

Presa iraniana a confirmat decesul ocupanţilor din elicopterul prăbuşit în Iran: preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati Tabriz, liderul religios al provinciei, Imamul Mohammad Ali Alehashem, împreună cu pilotul, copilotul, şeful echipajului, şeful securităţii. Anunţul a fost făcut de şeful Semilunii Roşii. 71 de echipe de salvare-căutare au acţionat în zonă, iar resturile elicopterului au fost găsite în această dimineaţă, după aproximativ 20 de ore de căutări.

Următorul în linia de succesiune după moartea preşedintelui ar fi prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, dacă va fi aprobat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. În 50 de zile, Iranul trebuie să organizeze alegeri anticipate. Raisi l-a numit pe Mokhber ca prim-vicepreşedinte în august 2021, la scurt timp după ce a preluat funcţia. El este a şaptea persoană care ocupă această funcţie de la revizuirea constituţiei.

Înainte de numirea sa în funcţia de vicepreşedinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcţia de şef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic.

Conform Al Jazeera, este pt prima dată când Iranul se confruntă cu o astfel de situaţie, în care un preşedinte moare în timpul mandatului. Liderul suprem, Ali Khamenei a precizat ieri că această tragedie nu va influenţa guvernarea.

Cu toate acestea, importante dispozitive de securitate au fost desfăşurate începând de noaptea trecută în marile oraşe, inclusiv în Teheran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *