Local

Doliu în lumea teatrului ieșean. O importantă actriţă a decedat

Publicat: 07 iul. 2020
Doliu în lumea teatrului ieșean. O importantă actriţa a decedat
Doliu în lumea teatrului ieșean

Reputata actrița Cristina Anca Ciubotaru a decedat. Aceasta s-a născut la 18 decembrie 1948, la Iași. A absolvit Liceul Național, apoi Facultatea de Filologie din „dulcele târg”, iar în anul 1974, s-a alăturat trupei Teatrului Luceafărul. A activat pentru scena ieșeană până în 2013, când s-a stabilit, împreună cu familia, în Germania, la Wolfsburg, unde și-a continuat activitatea artistică.

Doliu în lumea teatrului ieșean

Actrița a decedat astăzi, 7 iulie 2020. Regretata a încântat generații de copii și de tineri, interpretând peste 500 de roluri. Printre cele care au făcut-o celebră se numără „Prinţ şi cerşetor” după Mark Twain (rolul Tom Canty), Prinţesa mofturoasă din „Aventura în codru”, „Mary Poppins”, în care a creat rolul titular, Dina, în „Magazinul cu jucării”, „Fram, ursul polar” etc. A scris literatură pentru copii, povești și piese de teatru.

Pentru întreaga ei activitate artistică a fost decorată cu Ordinul Meritul cultural în grad de cavaler. Este membră a UNITER și a Uniunii Scriitorilor Romani, filiala Iași.

Doliu în lumea culturii din Iași

Unul dintre cei mai prestigioși profesori ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a decedat ieri, 6 iulie 2020. Florin Faifer preda la Facultatea de Teatru. Acesta a ghidat mii de studenți pe drumul minunat al actoriei. Reprezentanții instituției în care profesa acesta, au transmis un mesaj prin care își exprimă regretul cu privire la decesul acestuia.

„S-a stins din viață profesorul Florin Faifer, unul dintre intelectualii de marcă ai Iașului ce a contribuit decisiv la dezvoltarea Facultății ieșene de Teatru. A ținut aici cursuri de remarcabilă alonjă academică, precum Antropologie teatrală, Istoria Teatrului Universal, Istoria Teatrului Românesc.

A avut o contribuție hotărâtoare la înființarea Școlii Doctorale de Teatru, în cadrul căreia a activat vreme îndelungată ca profesor conducător de doctorate. De numele său se leagă faimoasele cursuri doctorale de Istorie a criticii teatrale românești și Receptare critică a spectacolului.

Finețea abordărilor, harul pedagogic, cultul pentru subtilitate, umorul atât de special, ironia înaltă – toate acestea îl păstrează pe Florin Faifer în memoria academică românească drept unul dintre profesorii de autentică vocație. Alături de alți mari dispăruți, precum Ștefan Oprea sau Bogdan Ulmu, Florin Faifer este și el de neînlocuit.

Odihniți-vă în pace, domnule Profesor!”, au spus reprezentanții Facultății de Teatru din Iași.

În urmă cu câteva zile o altă personalitate a Iașului a decedat

Pictorul Aurel Istrati, născut în anul 1942, a murit. Originar din Republica Moldova, Aurel Istrati era o figură a mediului cultural, artistic respectiv al criticii. Pictorul Aurel Istrati a fost un profesionist desăvârșit, a expus la numeroase evenimente naționale și internaționale, fiind implicat și în activitatea Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași din cadrul Palatului Culturii din Iași.

Inedit și remarcabil este ca de-a lungul carierei și activității, Aurel Istrati a fost un fervent susținător și admirator al derulării unor numeroase momente culturale de substanță, cu implicații și reverberatii în Iași, Republica Moldova dar și în afara României.

„Aurel Istrati, un om minunat, a plecat dintre noi! Pictor talentat, critic de artă şi muzeograf născut la Bălţi, în Republica Moldova, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi la clasa profesorului Dan Hatmanu şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti la clasa profesorului Marin Gherasim. L-am cunoscut în perioada în care lucra la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii din Iași și mi-l voi aminti cum cânta la chitară. Drum bun, Ică! Condoleante familiei!”, a spus Celia Iacob, angajat al Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

Adauga un comentariu