National

Doliu în presa românească. A murit Lucian Oprea, fost mare jurnalist și comentator sportiv

Publicat: 31 aug. 2020
Doliu în presa românească
A murit Lucian Oprea, fost mare jurnalist și comentator sportiv

Doliu în presa românească. Lucian Oprea, un fost mare jurnalist și comentator sportiv a murit duminică seara, la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, a anunţat familia, citată de AGERPRES. La această agenție de presă, Lucian Oprea a lucrat timp de peste trei decenii, fiind publicist și comentator.

Doliu în presa românească. A murit Lucian Oprea, fost mare jurnalist și comentator sportiv

Lucian Oprea era unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România. El a avut o activitate remarcabilă în presa din România, în special pe zona de sport. De-a lungul carierei a acoperit 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice (nouă de vară şi zece de iarnă).

Acesta a fost prezent la zeci de campionate mondiale, de unde a transmis reportaje şi analize din gimnastică, box, tir, lupte, popice, hochei pe gheaţă, karate, atletism şi altele pentru radio, presă şi televiziune. A fost prezent la 20 de ediţii ale Turului ciclist al României.

În perioada 1990 – 1998, Lucian Oprea a fost membru titular în Comitetul executiv al Asociaţiei Presei Sportive.

A avut și o activitate publicistică însemnată, iar între 2003 şi 2006 a publicat opt cărţi de reportaje sportive, precum ”Atena 2004”, ”Bicicleta, dragostea mea”, ”Pilde olimpice”, ”Premiere pe acoperişul lumii”, ”Cercuri de foc şi gheaţă”. A semnat rubricile permanente la revistele Viaţa Studenţească şi Flacăra (până în 1990).

Oprea, activitate importantă și în presa audiovizuală

Pe lângă presa scrisă, Oprea are în spate și ani buni în presa audio-vizuală. A fost angajat la televiziunile Amerom şi Soti, la Radio România şi Total.

A mai fost publicist-comentator la ziarul Tineretul Liber, 1991, 1992-1995, responsabil al paginilor de sport la Expres Magazin, şef de departament la revista Privirea. A colaborat la numeroase publicaţii din provincie, iar din 1997 a fost reporter special la Gazeta sporturilor.

Lucian Oprea nu a renunțat niciun moment la dragostea sa: scrisul. A fost activ până în ultimele sale zile de viaţă, ultima postare de pe blogul personal datând din 28 august, legată de marea sa iubire, ciclismul.

Înmormântarea marelui om de presă va avea loc marţi 1 septembrie, la Cimitirul Străuleşti 2, ora 12:00.

Lucian Oprea s-a născut la Craiova, pe 15 august 1950. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti (1979). În perioada 1972-2003 a lucrat ca publicist-comentator la Agerpres.

Doliu în presa românească. Cunoscutul jurnalist Mihnea Petru Pârvu a decedat pe 22 august

Cunoscutul jurnalist Mihnea Petru Pârvu a decedat la vârsta de 51 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori de reportaje. Din păcate, acesta a murit în noaptea zilei de 22 august. Acesta a început să scrie pentru presa, mai exact pentru Evenimentul zilei, la începutul anilor ’90. De asemenea, acesta a mai scris articole și reportaje pentru România Liberă, Cotidianul și Adevărul.

”Io scriu reportaje. Pe care le public într-un ziar. Unul bun, Evenimentul zilei, zic io. De ce? Pentru că îmi place, pentru că vreau şi pentru că pot. Niciodată nu mi-am văzut meseria, direct, ca pe o sursă de bani. Aş aprecia-o ca pe un hobby care mă ajută să subzist. Am un salariu modice. La 50 de ani şi peste un sfert de veac în breaslă sunt plătit cât să trăiesc, nu să mă căpătuiesc. Eu am ales calea asta”, se autocaracteriza Mihnea Petru Pârvu.

Pentru reportajele sale, Mihnea Petru Pârvu a fost premiat de nenumărate ori. La fel de implicat ca în presă, a fost și în relațiile sale. Acesta vorbea mereu cu dezinvoltură despre iubirile sale, manifestându-și respectul față de acestea.

Adauga un comentariu