National

Doliu în România! Ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului a decedat

Publicat: 07 oct. 2020
Emil Vețeleanu
Emil Vețeleanu

A murit veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), a anunțat, miercuri, Consiliul Județean Vâlcea. Emil Vețeleanu este cel mai bătrân veteran de război din Vâlcea și ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului, din Al Doilea Război Mondial, bătălie în care au murit circa 150.000 de militari români. A participat 5 ani pe front și a supraviețuit inclusiv febrei tifoide. În 2019 au făcut turul rețelelor de socializare imagini care i-au revoltat pe internauți: la festivitățile de Ziua Națională, veteranul de război a fost ignorat total de autorități.

“Din război îmi amintesc multe. Îmi amintesc de foștii camarazi. Am rămas impresionat de gerul din Rusia, unul cumplit. Am văzut multe, am văzut oameni murind. Am văzut cum se bombardau gările cu oameni în ele. Acum nu mai este obligatorie armata. Nu e bine. Era sfântă armata, îi disciplina pe tineri. Fără armată nu e bine. Cât era să stai acolo un an de zile…”, a spus Emil Vețeleanu într-un interviu.

Veteranul își dorea ca România să trăiască măcar zece ani ca regat.

“Ce-mi doresc eu la 100 de ani, ce-i doresc României? Să mai stea măcar zece ani în Regat. E mare diferența… Din păcate acum nu mai sunt oameni de stat ca atunci. Nu mai avem un Titulescu sau Brătianu. Acum se fac studiile la particulari, pe bani”, a mai spus Emil Vețeleanu.

„Eroi au fost, eroi sunt încă! Astăzi, am primit vestea tristă că un om bun și puternic, care și-a pus viața în primejdie pentru țară, a plecat la ceruri. S-a așezat între eroii noștri din ceruri, eroi care au contribuit la ceea ce este astăzi țara, pe pământul strămoșesc. Îi voi purta recunoștință veșnică și îl rog pe Bunul Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe veteranul de război, Emil Vețeleanu. Transmit condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis miercuri președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Emil Veţeleanu: „Este vina lor pentru educația pe care o au!”

La finalul anului 2019, de Ziua Națională a României au fost făcute publice câteva imagini care au stârnit revolta cetățenilor. În timp ce alți participanți la paradă erau salutați de către oficialități, Emil Vețealeanu a fost ignorat. Acesta și-a manifestat indignarea printr-un interviu oferit unei publicații.

”Ziua de 1 decembrie a fost frumoasă, dar, la urmă, m-au cam umilit cei care au trecut pe lângă mine. M-au ignorat! Nu m-au respectat, nu m-au salutat! Mă evitau! Mulți mi-au spus că de ce m-am dus la parada de 1 decembrie. Nu puteam să nu mă duc la Ziua Națională a României, o zi care trebuia respectată! Nu m-au băgat în seamă. Este vina lor pentru educația pe care o au! Nu respectă bătrânii, nu pe mine că am fost erou în Al Doilea Război Mondial! La 20 de ani am plecat pe frontul de Est, într-o perioadă geroasă în Rusia. Eram comandant de companie. Am fost până la Cotul Donului!” a spus Emil Vețeleanu.

”Să le fie rușine! Să le fie rușine că au trecut pe lângă un om în vârstă! Mai aveam și insigne în piept cu veteran de război! Ce educație au primit? Învățământ nu se mai face, nu se mai vorbește despre istoria României! Istoria nu s-a mai făcut! S-au făcut facultăți pe bani, nu pe fapte sau pe inteligență!” a spus veteranul de război, Emil Vețeleanu

Adauga un comentariu