Local

Donatorii de sânge, din ce în ce mai prezenți la CRTS Iași! Cele 7 bonuri de masă oferite de autorități au făcut minuni! În sfârșit, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are stocuri de sânge

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Donatorii de sânge din ce în ce mai prezenți la CRTS Iași Cele 7 bonuri de masă oferite de autorități au făcut minuni În sfârșit Spitalul Sf. Spiridon din Iași are stocuri de sânge
Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași

Numărul de donatori de sânge din Iași a crescut considerabil. După ce autoritățile locale au anunțat că donatorii de sânge vor primi 7 bonuri de masă, ieșenii s-au prezentat la CRTS Iași. După o perioadă critică, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a anunțat că are, în sfârșit, stocuri de sânge

După ce primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat că donatorii de sânge vor primi 7 bonuri de masă, ieșenii s-au înghesuit la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași să doneze cantitatea de 450 ml de sânge. După o perioadă critică, în care Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a anunțat că nu are un stoc de sânge care să asigure toate intervențiile, medicii au anunțat că situația s-a mai relaxat. Campania de promovare a donatorilor de sânge a făcut miracole. Chiar dacă în acest moment unitatea medicală are stocuri de sânge pentru toate grupele sanguine, medicii privesc cu îngrijorare către lunile viitoare și speră că ieșenii își vor păstra obiceiul de a dona. Pentru a face față numărului mare de solicitări pentru transfuziile sanguine, Iașul primește cantități importante de sânge și de la orașele limitrofe.

Dr. Alina Moșneagu: „Se pare că activitățile de promovare a donării de sânge au fost de bun augur”

Pentru o perioadă, medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași răsuflă ușurați. În sfârșit, mesajul lor a ajuns la donatorii de sânge, iar stocurile de sânge sunt acum disponibile în unitatea medicală. Iașul primește sânge și de la CRTS-urile din Suceava, Focșani, Bacău, Botoșani, Galați și Bârlad. Decizia primarului Mihai Chirica de a oferi bonuri de masă donatorilor de sânge a salvat bolnavii.

„Situația s-a mai descongestionat în ceea ce privește stocul de sânge din spital. Se pare că activitățile de promovare a donării de sânge au fost de bun augur. După o perioadă în care am fost nevoiți să sistăm anumite intervenții chirurgicale din lipsa stocurilor de sânge și să facem apel la toate sursele de promovare, în sfârșit putem răsufla cât de cât ușurați. Bonusul de tichete de masă a contribuit la creșterea numărului de donatori și asta nu poate decât să ne bucure. Chiar și în aceste condiții, îndemnăm ieșenii să continue să doneze sânge!”, spune dr. Alina Moșneagu, medic responsabil de unitatea de transfuzii sanguine de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Chiar dacă la Spitalul „Sf. Spiridon” este disponibil în acest moment un stoc de sânge, bucuria se poate termina într-o singură noapte

„Dacă avem două politraume într-o seară, terminăm stocul de sânge„, spun medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Cadrele medicale spun că, pentru a ține în viață un pacient, victimă a unui accident rutier, care a suferit o politraumă, acesta are nevoie de transfuzii de sânge. Pentru fiecare pacient se utilizează sângele donat de 3 persoane.

„Pentru un pacient cu politraumă se utilizează peste 1 litru de sânge. Avem nevoie de 4, 5, 6 pungi de sânge. În situația în care avem doi pacienți cu politraumă într-o seară, stocul de sânge se epuizează. În acest moment avem câte două-trei pungi de sânge pentru fiecare grupă de sânge. Cu toate acestea, stresul este constant și asta pentru că, în funcție de urgențele pe care le avem, aceste pungi se epuizează. Avem mare noroc de faptul că a crescut numărul de donatori de sânge și, totodată, că primim suportul orașelor limitrofe”, mai spune medicul ieșean.

Dr. Alina Moșneagu: „Nu au existat situații în care un pacient să-și piardă viața pentru că nu am dispus de sânge, s-au găsit întodeauna soluții”

Stocul de sânge de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași este distribuit, în funcție de necesitate, către blocul operator, către Clinica de Hematologie, cea de Gastroenterologie și medicină internă. Ceea ce debusolează medicii este apariția pacienților aduși de urgență la spital după ce au suferit un accident rutier. Mulți se zbat între viață și moarte, iar transfuziile de sânge le salvează de multe ori viața.

„Când avem o urgență, intrăm în stocurile de sânge și salvăm viața pacientului. Nu au existat situații în care un pacient să-și piardă viața pentru că nu am dispus de sânge. S-au găsit întotdeauna soluții. Mai avem totodată și pacienții cu boli cronice care au nevoie de transfuzii de sânge periodic, motiv pentru care stocurile de sânge trebuie să fie mereu”, încheie medicul ieșean.

Ieșenii care donează sânge primesc 7 bonuri de masă, iar pacienții vindecați de COVID-19 care donează plasma hiperimună primesc 500 de lei.

Adauga un comentariu