Prima pagină » Actualitate » Dosar penal pentru organizarea grevei STB. Ce spune directorul Adrian Criț despre demisia şoferilor

Dosar penal pentru organizarea grevei STB. Ce spune directorul Adrian Criț despre demisia şoferilor

21 ian. 2022, 09:38,
în Actualitate

Noi detalii în cazul grevei organizate de către salariaţii de la Societatea de Transport Bucureşti (STB). Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal.

Oficiali ai Parchetului au declarat că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale, respectiv a art.191 din Legea 62/2011. Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.

”Noi dorim să identificăm argumentele pentru care sindicatul reprezentativ solicită demisia mea, pentru că eu sunt aici pentru a eficientiza acestă societate. Trebuie să ne încadrăm într-un buget, avem un contract colectiv de muncă valabil, și trebuie să ne gândim la bucureșteni. Cu presiune, din păcate, nu se rezolvă nimic. Consider că angajații trebuie să respecte hotărârea judecătorească dată ieri. Mai mult decât atât, începând din acestă dimineață, la sediul punctelor noastre de lucru hotărârea de ieri a Instanței. Rugămintea mea este ca angajații să iasă și să își desfășoare activitatea în conformitate cu contractul individual de muncă, pentru că doar așa bucureștenii pot beneficia de serviciile pe care le-au plătit”, a declarat Adrian Criț, directorul STB, la Antena 3.

Greva la STB. Şoferii mijloacelor de transport în comun nu vor să iasă la stradă. Ce solicită

Reamintim faptul că joi dimineaţă, 20 ianuarie 2022, toţi şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Bucureşti au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate. Pentru a relua activitatea solicita demisia directorului Adrian Criț.

În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea grevei, însă protestul sindicaliştilor continua şi astăzi, 21 ianuarie 2022.

Directorul STB, Adrian Criţ, susţinea că există în traseu în momentul de faţă numai trei vehicule şi face în continuare apel la angajaţi să înţeleagă situaţia în care se află bucureştenii, solicitându-le să reia activitatea.

STB a anunţat joi seară că liderii sindicali pun presiune pe salariaţi să nu reia activitatea.

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care instanţa de judecată dispune suspendarea grevei declanşate la Societatea de Transport Bucureşti STB SA şi reluarea de îndată a activităţii, angajaţii societăţii au obligaţia de a respecta decizia instanţei şi de a ieşi în traseu conform itinerariului şi foii de parcurs. Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală, care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţă a unei decizii judecătoreşti poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acţiune”, au semnalat, joi, reprezentanţii societăţii.

Vinovaţii de protest ar putea fi demişi

Şeful STB, Adrian Criț, a transmis că vinovaţii de aceasta greva vor fi sancţionaţi şi chiar demişi.

”Suntem deschiși negocierilor cu reprezentanții sindicatului reprezentativ, îi așteptăm cu deschidere și cu propuneri vizavi de modificarea contractului colectiv de muncă. Înțeleg că aici a fost problema pentru că alte probleme nu sunt justificate”, a mai spun Criț.

Cu privire la o posibilă concediere a celor care refuză să iasă pe traseu, directorul STB a declarat că există ”un regulament de ordine interioară, o lege de pus în aplicare iar cei vinovați de provocarea acestei greve vor răspunde în fața legii”.

”Sunt numit de Consiliul de Administrație în această funcție” a spus Adrian Criț, director STB, întrebat dacă-și dă demisia.

El a subliniază că sindicatele forțează angajatul să lucreze suplimentar, orele nefiind regăsite și-n buget, precizând că trebuie să evolueze STB prin digitalizare.

”Nu e cazul” a spus acesta despre demisia tuturor angajaţilor. ”Am preluat-o cu o datorie istorică de 1,3 miliarde la ANAF”, a continuat acesta, care a spus că acum datoria este aproape la jumătate.

În acest context, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a făcut declarații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`