Economic Local

Dosarele ieșenilor, din programul de digitalizare a IMM-urilor, verificate de specialiști. Când primesc banii?

Publicat: 30 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dosarele ieșenilor din programul de digitalizare a IMM-urilor verificate de specialiști. Când primesc banii
Ieșenii primesc banii în programul de digitalizare a IMM-urilor abia de anul viitor

Dosarele ieșenilor, depuse în programul de digitalizare a IMM-urilor, sunt verificate de specialiști în această perioadă. Între 15 februarie și 30 iunie 2023 au fost depuse, pe platforma PNRR, din toată țara, 7.188 de proiecte. O listă cu 1.020 de firme care au fost admise la fondurile europene acordate în programul de digitalizare IMM, din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost publicată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), iar 60 sunt din Iași

Ieșenii mai au de așteptat banii acordați în programul de digitalizare a IMM-urilor. În continuare, sunt verificate dosarele ieșenilor, dar și ale celorlalți potențiali beneficiari. În perioada 15 februarie și 30 iunie 2023 au fost depuse, pe platforma PNRR, din toată țara, 7.188 de proiecte. O listă cu 1.020 de firme care au fost admise la fondurile europene acordate în programul de digitalizare IMM, din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost publicată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), iar 60 sunt din Iași. Sumele solicitate sunt între 20.000 și 100.000 de euro.

Perioada estimativă de semnare a contractelor era între 15 septembrie și 15 noiembrie 2023, însă acest termen nu a fost respectat. Ministerul a anunțat că, începând cu data de 5 decembrie 2023, deciziile de acceptare a finanțărilor vor fi comunicate solicitanților prin platforma proiecte.pnrr.gov.

Dosarele ieșenilor, din programul de digitalizare a IMM-urilor, verificate

Numărul maxim de dosare ce pot fi acceptate la finanțare, potrivit MIPE, este estimat la 5.384, în limita bugetului total disponibil, de 347,5 milioane de euro, echivalentul în lei. Valoarea sumei nerambursabile a unui proiect este cuprinsă între 20.000 și 30.000 de euro pentru microîntreprindere, 20.000 și 50.000 de euro pentru întreprindere mică, 20.000 și 100.000 de euro pentru întreprindere mijlocie.

Ieșenii pot utiliza banii primiți pentru achiziția de dispozitive și echipamente hardware, instalarea aplicațiilor sau realizarea unei rețele LAN, necesare pentru implementarea proiectului. De asemenea, cheltuielile eligibile sunt cele aferente achiziționării unui website de prezentare, de aplicații informatice specifice pentru persoanele cu abilități, dar și pentru achiziția unor servicii de consolidare a securității cibernetice. Personalul care va fi instruit pentru a asigura mentenanța poate fi plătit din banii primiți în cadrul programului.

Start-Up Nation are succes la Iași

Un alt program derulat la Iași, ce are succes, este Start-Up Nation. Ieșenii au început implementarea proiectelor aprobate în Programul Start-Up Nation 2022. Numărul antreprenorilor din Iași care au semnat contractele de finanțare este în creștere, fiind semnate în jur de 40 de contracte de finanțare la nivel național. Cele mai multe afaceri vor fi deschise cu cei 200.000 de lei/proiect în domeniul serviciilor, comerțului sau IT. Astfel, ieșenii care au depus dosarele în programul pentru digitalizarea IMM-urilor vor primi banii pentru dezvoltarea afacerilor.

Adauga un comentariu