Local

Două dezbateri la primărie. Discuții majore pe Centrul de Neuroexcelență și dezvoltarea Aeroportului

Publicat: 15 ian. 2020

În Tătărași va apărea un Centru de Neuroexcelență, iar în zona Ciric se va trece la dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional. Cele două mari proiecte vor fi supuse astăzi dezbaterii publice la sediul municipalității ieșene

În cursul zilei de astăzi, la Palatul Roznovanu vor avea loc două dezbateri importante legate de unele proiecte majore din zona orașului. Prima dezbatere este programată astăzi, 15 ianuarie, de la ora 9:00. Documentația urbanistică dezbătută va fi legată de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) întocmit în vederea construirii unui centru de neuroexcelență, inițiator în acest caz fiind Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Tot astăzi, dar de la ora 11:00, se va dezbate un PUZ întocmit în vederea extinderii Aeroportului Internațional Iași.

Documentația privind Centrul de Neuroexcelență va intra în dezbatere publică, pentru ca mai apoi să treacă prin plenul Consiliului Local, unde va fi avizată. Documentația prevede construcția noului centru, amenajarea unor căi de acces, dar și alte facilități. Lângă actualul imobil al Spitalului va apărea un corp nou care va adăposti aparate moderne pentru investigații complexe. Regimul maxim propus de înălțime este de 30 de metri. Confom proiectului, se mai urmărește și realizarea unor alei pietonale, un drum de acces și locuri de parcare, dar și o platformă gospodărească și o remiză PSI. De asemenea, vor mai apărea și un teren de sport, spații verzi, precum și un teren liber, zonă cu copaci. Clădirea va fi la o distanță de 70 de metri de Ateneul Național din Iași și la o distanță de circa 88 de metri față de blocurile de locuințe din zonă.

Dezvoltarea Aeroportului prevede peste 100 de milioane de euro

Proiectul dezvoltării Aeroportului Iași va fi etapizat, valoarea totală fiind estimată la circa 125 de milioane de euro. Conform documentației depuse, proiectul prevede investiții într-o cale de acces, în dezvoltarea terminalelor și a căilor de rulare. De asemenea, se va trece și la o reglementare clară a zonelor de servitute aeronautică, tocmai pentru a se evita pe viitor un alt caz Aroneanu. Proiectul include și tot ceea ce poate apărea la aeroport, dar și în perimetrul acestuia. De exemplu, în ceea ce privește aerogara, aceasta va beneficia de unele terminale de pasageri, de un turn de control, de terminale cargo, de spații cazare, dar și de birouri.

De asemenea, vor mai apărea și spații comerciale și de alimentație publică, prestări servicii reprezentate de companii aeriene. În noul proiect sunt prevăzute și spații pentru depozitări materiale și carburanți pentru aeronave și mijloace auto, precum și puncte control trafic, hangare. În PUZ apar și remize utilaje aeroportuare și PSI. Documentul prevede și construcții pentru gospodărirea utilităților, construcții pentru procesare deșeuri aeroportuare, drumuri, platforme auto, împrejmuiri de securitate, parcaje la sol, subterane sau supraetajate.loading...

Adauga un comentariu