National

Două maşini emblematice pentru România apar în unele dintre cele mai mari seriale de la Hollywood

Publicat: 02 mai 2021
Dacia 1300 de culoare galbenă care a fost modificată
Dacia 1300 și ARO apar în unele dintre cele mai cunoscute seriale de la Hollywood

Două dintre maşinile emblematice ale României au apărut în unele dintre cele mai cunoscute seriale de la Hollywood. Una dintre cele două maşini este Dacia 1300 care a apărut în serialele Gotham, the Americans şi Blindspot. În unul dintre cele mai recente seriale făcute, Bull, apar ambele embleme româneşti, atât Dacia 1300 cât şi ARO, acesta a fost filmat la New York iar primul episod va fi difuzat în luna mai.

Totul ar fi început după ce Eduard Plaghita a făcut o filmare în care era cu o Dacia.

„Un prieten m-a contactat pentru că ei căutau maşini est-europene pentru The Americans. M-au contactat şi le-am dat poze cu Dacia şi Aro. Apoi m-au mai contactat pentru alte filmări şi am dezvoltat o relaţie bună cu ei. M-au contactat şi pentru alte maşini şi aşa am decis ca să deschid o companie ca totul să treacă prin firmă”, povesteşte Eduard Palaghiţă.

Eduard Palaghiţă: „Eu am găsit încă opt maşini în doar două zile”

Eduard Palaghiţă spune că nu a făcut nici o modificare Daciei 1300, iar ARO este un prototip pe care s-au testat piese pentru ARO Hunter.

„Dacia 1300 este la fel cum a ieşit din fabrica de la Mioveni, are motorul original de 1.3. ARO este un prototip pe care s-au testat piesele pentru Aro Hunter, modelul pentru export SUA. Are motor de Ford, servodirecţie, aer condiţionat şi alte piese specifice modelului american. Motorul şi şasiul nu au serii, lucru care a făcut înmatricularea dificilă, dar până la urmă am rezolvat problema”, adaugă Eduard Palaghiţă.

Acesta declara că mai multe companii l-au contactat deoarece nu reuşeau să găsească anumite maşini.

„S-a întâmplat ca alte companii să nu reușească să gătească anumite mașini pentru filmări și m-au contactat pe mine. De exemplu, recent am fost contactat pentru mașini cu volan pe dreapta. Aveau nevoie de 15 mașini și ei găsiseră doar cinci în 2 săptămâni. Eu am găsit încă opt maşini în doar două zile”, spune Eduard Palaghiţă.

Dacă americanii cauta astfel de maşini pentru a le pune în seriale, pe străzile din Iaşi nu prea se mai circulă cu astfel de maşini

Pe străzile din judeţul Iaşi de puține ori se întâmpla să vedem o persoană care conduce o Dacia. Singurii care mai au astfel de maşini în posesie sunt deseori oamenii care au trecut de prima tinereţe şi nu pot renunţa la maşina cu care au crescut.

În urmă cu 6 ani în judeţul Iaşi foarte multe astfel de embleme erau părăsite în parcările din cartier. La acea vreme existau cam prin fiecare cartier câte  un model de Dacia care nu a mai fost pornită de ani de zile. Cu trecerea timpului autoturismele care au fost lăsate erau serios afectate în ceea ce priveşte aspectul, cele mai multe aveau rugina.

Unele dintre aceste maşini au ajuns la fier vechi, iar altele mai norocoase au fost luate de către colecţionari, care au o pasiune pentru aceste autoturisme. Unele maşini au ajuns în ateliere specializate pentru îşi recapăta frumuseţea de mult pierdută. Însă, unele sunt luate doar pentru colecție, deoarece de multe ori se întâmpla ca aceşti colecţionari să caute piese importante pentru maşină care nu se mai fabrică.

Adauga un comentariu