Frunzele de nuc acţionează contra toxinelor şi a bacteriilor, vindeca micozele pielii, infecţiile gastro-intestinale, dezinfectează tractul urinar şi reduce inflamaţiile fiind utile în reumatism sau alte dureri articulare. Iată două reţete naturiste pentru reumatism:
Se culeg frunze de nuc, se rup în fâşii şi se stropesc cu ţuică de prune, de 35-40 de grade (aşa cum se stropesc rufele înainte de-a fi călcate). Se aplică un strat gros de frunze, pe locul dureros – o suprafaţă de circa 10 cm, apoi se badijonează cu o folie de plastic cât mai strâns şi se leagă deasupra cu fasa elastică.
Operaţia se face seară înainte de culcare, tratamentul menţinându-se până dimineaţa. Se fac circa 3-4 şedinţe. Se sapă o groapă la rădăcina unui nuc şi se taie un fragment dintr-o ramificaţie a ei mai subţire (să aibă diametrul de circa 5-10 mm). Se spala de pământ şi se introduce într-o sticlă de trei sferturi cu ulei de floarea-soarelui sau măsline.
Două rețete naturiste pentru reumatism, cu frunze de nuc
Se sigilează bine sticla cu dop de plută şi ceară, apoi se îngroapă în pământ, astfel ca lumina să nu pătrundă. Operaţia se face toamna, înainte de a cădea frunzele, iar sticlă se scoate iarna, prin luna ianuarie, când pământul îngheaţă. Cu acest ulei se ung părţile anchilozate sau dureroase.
Frunzele de nuc se culeg cât sunt tinere şi de un verde intens. La ţară, se spune că frunzele de leac sunt cele care se culeg până în sărbătoarea Sânzienelor, adică până pe la jumătatea lunii iunie. Bune de leac dar şi extreme de bogate în substanţele care le recomanda ca medicament natural sunt frunzele dinspre capătul ramurilor.
Frunzele se rup fără codiţa. Odată culese, frunzele se taie sau se rup şi se pun la uscat, în strat subţire, pe hârtie albă, la loc umbros şi bine aerisit. Frunzele sunt uscate şi bune de depozitat pentru iarnă când se „sparg” în mână cu zgomot. Atunci pot fi puse la păstrat, în pungi de hârtie sau săculeţi de pânză.