Coronavirus

Două treimi din populaţia Slovaciei a fost testată. Câte persoane sunt pozitive

Publicat: 03 nov. 2020

Două treimi din populaţia Slovaciei a fost testată în acest weekend la programul naţional de testare gratuită pentru COVID-19. Peste 3,6 milioane de cetăţeni, reprezentând circa două treimi din populaţia Slovaciei, au participat la testare, primul de acest fel desfăşurat de o ţară de la începutul actualei pandemii.

Premierul slovac, Igor Matovic, a anunțat datele testării. Astfel, 38.359 dintre persoanele testate, respectiv 1,06%, au avut rezultat pozitiv şi trebuie să se autoizoleze la domiciliu; la fel şi persoanele care nu s-au testat.

Testarea populației Slovaciei, o modalitate de încetinire a răspândirii virusului

Igor Matovic a declarat că acest program este o modalitate de a încetini răspândirea virusului şi de a evita un nou „lockdown”, chiar dacă a fost criticat în special pentru faptul că testele antigen rapide folosite în această campanie sunt mai puţin precise decât testele moleculare PCR.

„Da, în Europa se spune că singura cale de a ieşi din pandemie este izolarea. Dar noi am demonstrat că nu este aşa. Cred cu tărie că această soluţie va funcţiona în Slovacia cu condiţia ca aceia care au primit certificatul că sunt negativi să fie în continuare responsabili, iar aceia care au primit rezultat pozitiv să rămână în carantină cu familia”, a declarat Igor Matovic.

Desfășurare de forțe pentru testarea populației

Răspunzând criticilor privind acurateţea rezultatelor date de testele antigen, el a apreciat că şi dacă numai jumătate din aceste rezultate sunt corecte acest lucru este de mare ajutor în combaterea pandemiei.

Persoanele care nu au participat la acest program de testare au ca alternative fie să prezinte un test PCR negativ efectuat la un centru privat, fie să se autoizoleze la domiciliu timp de o săptămână. Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, nu a fost de acord cu această obligaţie, dar guvernul şi-a impus punctul de vedere.

Peste 46.000 de persoane, dintre care 6.000 de militari, au participat la operaţiunea de testare la nivel naţional, care va fi repetată în weekendul următor. Sunt scutiţi de testare cei care până joi, 29 octombrie, au fost testaţi negativ în laboratoarele private şi minorii cu vârste sub 10 ani.

Testarea, criticată de medicii slovaci

Asociaţia Slovacă a Medicilor Generalişti (SVLS) a criticat planul guvernului, considerându-l prost pregătit. Potrivit asociaţiei, „concentrarea a milioane de oameni” la centrele testare „rămâne în contradicţie cu recomandările experţilor în boli infecţioase pentru a reduce cât mai mult posibil contactul public şi mobilitatea”.

Testare la scară națională

Slovacia este prima ţară de această dimensiune care organizează testări la scară naţională. Până în prezent, au avut loc teste pe scară largă în întregi oraşe din China. Programe de testare de o asemenea anvergură au fost anunţate, de asemenea, de state europene mai mici, precum Luxemburg şi Monaco.

Slovacia a înregistrat o creştere bruscă a cazurilor de coronavirus, dar mai mică decât media UE. Începând cu luna octombrie, Slovacia a început să înregistreze din ce în ce mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Din cei 40.801 de oameni depistați pozitiv cu noul coronavirus, doar 9920 de persoane s-au vindecat, iar 159 au decedat, arată worldometers.info.

Oficialii, însă, au luat decizia de a testa în masă populația slovacă, iar odată cu noile restricții impuse, cetățenii au voie să iasă din casă doar la job și cumpărături și în condițiile în care trebuie să rezolve o urgență. Cel puțin până la 1 noiembrie, slovacii vor fi nevoiți să le respecte. De asemenea, reguli mai stricte decât atât sunt și în patru districte, care se află de-a lungul graniței cu Polonia.

Adauga un comentariu