Dacă îți dorești un preparat gustos și crocant, dar mai ușor decât cel prăjit, niște dovlecei pane la cuptor cu ou sunt o alegere ideală.
Aceștia se prepară foarte simplu, rapid și sunt potriviți pentru orice moment al zilei, având o textură crocantă și un gust delicat, fără exces de ulei.
Rețeta de dovlecei pane la cuptor
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2-3 dovlecei fragezi, ideal tineri, care să aibă coaja subțire și miezul cât mai puțin apos. Spală-i bine și taie-i în felii subțiri, de aproximativ 0,5 cm grosime. Nu este obligatoriu să îi cureți de coajă dacă aceasta este fină, întrucât devine crocantă la copt.
Presară sare peste feliile de dovlecei și lasă-le la scurs într-o strecurătoare pentru aproximativ 30 de minute. Acest pas ajută la eliminarea apei în exces, astfel încât să iasă crocanți și nu moi. Între timp, pregătește ingredientele pentru pane. Pune într-un bol două ore mari și bate-le cu un praf de sare și piper, iar într-un alt bol, pesmet amestescat cu puțină boia dulce, oregano uscat, usturoi granulat sau alte condimente preferate.
Trece feliile de dovlecel prin oul bătut, apoi prin amestecul de pesmet. Așează-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, una lângă alta, dar fără să se suprapună. Stropește-le apoi cu puțin ulei, astfel încât să se rumenească frumos.
Pune tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și coace dovleceii pentru 25-30 de minute. La jumătatea timpului, întoarce-i pe partea cealaltă, pentru o coacere uniformă. La final, dovleceii trebuie să fie aurii și crocanți la exterior, dar moi în interior.
Află cum poți face și niște dovlecei prăjiți, în stil grecesc, cu adevărat delicioși.
Iată avantajele consumului său și câteva recomandări
Această rețetă este o opțiune mult mai sănătoasă comparativ cu varianta clasică prăjită în ulei. Prin coacere, se reduce semnificativ cantitatea de grăsime, păstrând în același timp un gust delicios. Ouăle ajută la aderarea pesmetului și adaugă un aport de proteine, iar pesmetul rumenit oferă o textură crocantă.
Un mare avantaj al acestei rețete este versatilitatea sa. Dacă dorești o variantă fără gluten, poți folosi pesmet din pâine fără gluten sau chiar fulgi de porumb mărunțiți. Pentru un plus de aromă, poți adăuga parmezan ras în pesmet sau condimente, precum curry, boia afumată sau busuioc.
Acești dovlecei pot fi serviți ca și o gustare caldă, ca garnitură la un preparat sau pe post de fel principal, alături de un sos tzatziki sau chiar un sos de roșii picant. Sunt perfecți pentru o masă ușoară de vară sau pentru o cină rapidă în familie.
Se pot consuma și reci, fiind ideali de luat la pachet sau pentru picnicuri. Chiar și cei care nu au experiență în bucătărie, pot obține un rezultat excelent. De asemenea, pentru că este un ingredient ieftin și disponibil în sezonul cald, transformă această rețetă în una accesibilă și delicioasă, pentru toate buzunarele.
Important de menționat este că poți folosi și dovlecei zucchini, care au coaja verde închis sau chiar dovlecei galbeni. Textura și gustul rămân la fel de plăcute, dar aspectul este unul și mai atrăgător.
Rețeta de dovlecei pane la cuptor cu ou este o alegere echilibrată, gustoasă și foarte practică, ce nu are exces de calorii sau de grăsimi.